Χίος, Τετάρτη 25 Απριλίου

Ολοι την Τετάρτη στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα για τη διατήρηση του ΦΠΑ

Αύριο τα Επιμελητήρια στην Υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 20/11/2017 - 15:10

"Από τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση της Τετάρτης θα εξαρτηθεί αν από την 1η του Γενάρη θα έχουμε το ίδιο καθεστώς ΦΠΑ", διεμήνυσε σήμερα στους Χιώτες και τις Χιώτισσες ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Βασίλης Παππάς, ο οποίος πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, του Δήμαρχο Χίου και τους Προέδρους του Εργατικού Κέντρου Χίου και του Επιμελητηρίου, σε συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσαν όχι μόνο για το πλάνο των κινητοποιήσεων της 22ας Νοεμβρίου αλλά και για τις επαφές που γίνουν πριν και μετά, για το συγκεκριμένο θέμα.

Την Τετάρτη κλειστά θα είναι τα μαγαζιά, με το Μανώλη Βουρνού να ενημερώνει ότι έχει ζητήσει και από τις μεγάλες αλυσίδες - μη Χιακών συμφερόντων-  να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος θα βάλουν “λουκέτο”, το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει 24 ωρη απεργία, η ΑΔΕΔΥ και η ΕΛΜΕ στάση εργασίας μετά τις 11, ενώ δηλώσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν κάνει επίσης το ΣΕΣΝΟΧ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και η ΕΜΧ.

Την Τετάρτη η απεργιακή κινητοποίηση, θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, με το Δήμαρχο να επισημαίνει ότι όλοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να βρίσκονται εκεί και τον Αντιπεριφερειάρχη να καταφέρεται της Κυβερνητικής πολιτικής που έχει βάλει τα νησιά στη λαιμητόμο.

“Εμείς ως περιφέρεια κλείνουμε την Τετάρτη και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κινητοποίηση που θα αποτρέψει αυτό το ανοσιούργημα μέσα σε όλα τα άλλα που συντελούνται”, ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης, ο οποίος επίσης μίλησε για τις συνέπειες στην καθημερινότητά μας από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

“Η αύξηση του ΦΠΑ δεν αφορά τους ΕΒΕ αλλά όλους εμάς ως καταναλωτές”, τόνισε ο Δήμαρχος Χίου και συνέχισε: “ Οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα διαχειριστικό πρόβλημα, αλλά οι καταναλωτές, δηλαδή όλοι μας, θα επηρεαστούμε δραματικά αφού μιλάμε για μια αύξηση από το 17 στο 24%!”.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών στα πλαίσια μελέτης που έγινε, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Χίου, Λέσβου και Σάμου για την αποτελεσματικότητα - ως προς τα κρατικά έσοδα- της κατάργησης του μέτρου στα νησιά που έχει ήδη γίνει. “Υπολόγιζαν ότι από τα νησιά θα είχαν πρόσθετα έσοδα  250 εκατομμυρίων ευρώ, όμως διογκώθηκε η φοροδιαφυγή και τα επιπλέον έσοδα κυμάνθηκαν στα 65 εκ. ευρώ, ενώ αν καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ και στα νησιά μας, αυτά δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 20 εκ. ευρώ”, τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γεωργούλης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αύριο αντιπροσωπεία των Επιμελητηρίων των νησιών μας θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ επίκειται ΄ συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων για να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας.

Για το νησιωτικό ΦΠΑ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει κάνει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Λίνας, υπενθύμισε ότι το μειωμένο ΦΠΑ δεν μας χαρίστηκε λειτουργεί ως αντισταθμιστικό λόγω της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, κι αν αυτό το καθεστώς ανατραπεί ο κάθε εργαζόμενος θα “χάσει” ένα ακόμη μηνιάτικο από την τσέπη του.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 25/04/2018 - 13:41

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αλέξανδρος Ροδίτης, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου  Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και Βουλευτή Λέσβου  Χαράλαμπο Αθανασίου στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λέσβο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επανειλημμένως κατατεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αποτυπώνονται στα εξής 5 σημεία:

  • Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
  • Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
  • Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
  • Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

 

Για άλλη μια φόρα τονίστηκε, επίσης, η δυσκολία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά καθώς και η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων που οδηγούν σε καταστάσεις έντασης και βίας. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ακραίας συνθετότητας και υπογραμμίστηκε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας υπό την ευρύτερη έννοια.