Χίος, Τετάρτη 25 Απριλίου

Ού μπλέξεις με αιγιαλό και παραλία

Στ. Κάρμαντζης για τα προβλήματα στον παραλιακό Φάρκαινας και Τάγματος: "Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθαρίζουμε άμεσα το δρόμο"
Τρί, 13/03/2018 - 14:40

Τις αδυναμίες λειτουργίας της κρατικής μηχανής για τα έργα που πρέπει να γίνουν εντός αιγιαλού και παραλίας ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταμάτης Κάρμαντζης, με αφορμή το ερώτημα που τέθηκε από το Ράδιο “Α” για το πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες που θα “φρενάρουν” την έξοδο βοτσάλων κ.α. στον παραλιακό δρόμο (χθες αυτό συνέβη στην Φάρκαινα, συχνά προβλήματα έχουμε και στο Τάγμα - παραλιακό Βροντάδου), γεγονός που προκαλεί σοβαρά ζητήματα ασφαλής διέλευσης των οχημάτων.

“Οι παρεμβάσεις στον αιγιαλό είναι σχεδόν απαγορευτικές. Χρειάζονται χρόνια για να βγάλεις άκρη. Εμείς εκείνο που μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε, είναι σε άμεσο χρόνο να κρατάμε καθαρό το οδόστρωμα, μαζεύοντας τα υλικά που βγαίνουν”, ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης.

Μάλιστα για το πρόβλημα στον παραλιακό της Φάρκαινας, ήδη από το πρωί ο δρόμος καθαρίστηκε, με τον κ. Κάρμαντζη να σημειώνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ίσως να μπορεί εν μέρει να περιοριστεί το φαινόμενο με τη θωράκιση του αλιευτικού καταφυγίου, κάτι που θα εξετασστεί σε συνεργασία με το λιμενικό ταμείο, λέγοντας  ότι κατά τη θητεία του στο Λ.Τ. είχαν γίνει τέτοιες εργασίες και είχαν αποδώσει.

Ενδεικτικά, για το χρονοβόρο και ατελέσφορο - κάποιες φορές - της διαδικασίας προώθησης ζητημάτων, στα οποία υπεισέρχεται η παράμετρος της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας, ο αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε την εμπειρία του λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λιμενικό Ταμείο επιχείρησε να νομιμοποιήσει το μπαζωμένο τμήμα στο ΝΟΧ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο σύνολό της, πληρώθηκε ποσό 85.000 ευρώ, με μόνη εκκρεμότητα μια υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία ποτέ δεν μπήκε.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 25/04/2018 - 13:41

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Αλέξανδρος Ροδίτης, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου  Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ και Βουλευτή Λέσβου  Χαράλαμπο Αθανασίου στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λέσβο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επανειλημμένως κατατεθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αποτυπώνονται στα εξής 5 σημεία:

  • Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
  • Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
  • Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
  • Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.

 

Για άλλη μια φόρα τονίστηκε, επίσης, η δυσκολία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά καθώς και η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων που οδηγούν σε καταστάσεις έντασης και βίας. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ακραίας συνθετότητας και υπογραμμίστηκε ότι τίθεται θέμα ασφάλειας υπό την ευρύτερη έννοια.