Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Παραμένει χωρίς πυρασφάλεια η ΒΙΑΛ

Πέμ, 08/02/2018 - 19:02
Παγχιακή

Το επισημαίνει νε ανακοίνωση της η παγχιακή επιτροπή αγώνα για το προσφυγικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Στις 17/10/2015, η Ύπατη Αρμοστεία προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή της Ύδρευσης και Αποχέτευσης, και κυκλοφορεί σχέδια με αποτυπωμένη την χωροθέτηση των κοντέινερ, στη ΒΙΑΛ. Ο χώρος της ΒΙΑΛ παραχωρήθηκε από τον Δήμο Χίου στις 7/1/2016, ενώ η μελέτη ήταν έτοιμη 2,5 μήνες πριν (!) υποδηλώνοντας ξεκάθαρα το ποιος κάνει κουμάντο στο νησί.

Στη φωτογραφία, το σημείο που δείχνει το πάνω κόκκινο βέλος είναι αυτό που προβλεπόταν από την μελέτη να γίνεται η συλλογή ακαθάρτων .

Από τις σημερινές φωτογραφίες (κάτω από τον μεγεθυντικό φακό), είναι εμφανές ότι δεν υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη αλλά αντίθετα ο υποτιθέμενος χώρος συλλογής είναι αυτός που τώρα έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να τοποθετηθούν τα νέα κοντέινερ! Ο ίδιος χώρος αποτελεί την περιμετρική ζώνη πυρασφάλειας για τον καταυλισμό η οποία με την εγκατάσταση νέων οικίσκων εκμηδενίζεται.

Έχουν γίνει αυτοψίες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (9/5/2016, 24/4/2017) με πιο πρόσφατη αυτήν στις 27/10/2017. Σε όλες αναφέρεται ότι υπάρχει ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ για την υγεία αυτών που διαμένουν η εργάζονται στην ΒΙΑΛ αλλά και για την Δημόσια Υγεία γενικά. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας επίσης γι αυτές τις εγκαταστάσεις που "αποθηκεύονται" άνθρωποι σε λαμαρινένια κουτιά δεν υπάρχει.

Παρά την νοσηρή και επικίνδυνη αυτή κατάσταση, μόλις τέσσερις ημέρες μετά (1/11/2017) η Ύπατη Αρμοστεία αποφασίζει με προκήρυξη της σαν να βρίσκεται σε αφρικανική χώρα τσαλαπατώντας τους νόμους, την επέκταση της ΒΙΑΛ χωρίς καμία αδειοδότηση, με τα λύματα να τρέχουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ακόμα και σήμερα.

Έχουν πληρωθεί μελέτες που δεν εφαρμόστηκαν, υπάρχουν άνθρωποι που παρέλαβαν ως καλώς εκτελεσμένα τα διάφορα έργα, ενώ κάποιοι αναλαμβάνουν χρέη διοίκησης η διαχείρισης της ΒΙΑΛ γνωρίζοντας την τραγική αυτή κατάσταση .

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό κ. Μουζάλα, τον Υφυπουργό, τον Διοικητή της ΒΙΑΛ και τους προκατόχους του, αλλά και όλους γενικά τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι μένουν παγερά αδιάφοροι μπροστά στις άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες που επικρατούν και ζητάμε την άμεση επέμβαση Εισαγγελέα και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας (Υγιεινής & Αγροτικής Ανάπτυξης) . Είναι όλοι συνυπεύθυνοι για την εμμονική επιθυμία της διόγκωσης ενός παράνομου και επικίνδυνου καταυλισμού που δεν διαθέτει καμία απολύτως άδεια . Δεν απευθυνόμαστε αυτήν την φορά στον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αφού τηρώντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει θα προτιμήσει να κρυφτεί ακόμη μία φορά ενώ συντελείται η καταστροφή του τόπου του.

 

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 26/05/2018 - 06:43
Οι δύο Δήμαρχοι

Τον Δήμο του Sankt Ingbert επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Μπελέγρη, στα πλαίσια των διαδημοτικών επαφών που οργανώνονται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια της αντίστοιχης του Δημάρχου του Sankt Ingbert Χανς Βάγκνερ και στελεχών του δήμου στοιχείο τον Ιανουάριο του 2018, και αυτής που ακολούθησε από μηχανικούς του δήμου στο Sankt Ingbert πριν από περίπου ένα μήνα.

Η επίσκεψη περιελάμβανε κυρίως την παρακολούθηση καλών πρακτικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα όπως επισκευές των οδοστρωμάτων, συλλογή και διάθεση αποβλήτων, διαχείριση της πόλης με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, κ.α.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος “Μέσα από τις επαφές με άλλους δήμους επιδιώκουμε την εξοικείωση των στελεχών του Δήμου της Χίου με πρακτικές και τεχνολογίες που μας είναι χρήσιμες, ώστε να μπορέσουμε να τις μεταφέρουμε στη σωστή κλίμακα και στις συνθήκες της Χίου. Μαζί με τον Δήμο του Sankt Ingbert, εντοπίζουμε αυτούς τους τομείς και συνεργαζόμαστε προβάλλοντας ταυτόχρονα τη Χίο και τα προϊόντα της”.

Οι επαφές με τον Δήμο του Sankt Ingbert θα συνεχιστούν με επίσκεψη στελεχών του Δήμου της Χίου από τον τομέα της καθαριότητας, ώστε να δουν στην πράξη και να εξοικειωθούν με την καθημερινότητα της διαχείρισης αποβλήτων με τα συστήματα που εφαρμόζονται στο Sankt Ingbert, όπως η κομποστοποιηση των κλαδεμάτων, η λειτουργία πράσινου σημείου για τα ανακυκλώσιμα και ογκώδη κλπ.

 

φωτο αρχείου