Χίος, Κυριακή 24 Ιουνίου

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νησιωτικό ΦΠΑ

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 23/11/2017 - 19:34

Παρέμβαση του Ν. Μηταράκη έγινε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ίδρυση Δημόσιας Σχολής Σωστικών Μέσων στις Οινούσσες και τις μεταγραφές των νέων φοιτητών των ΑΕΝ.

Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσαμε σήμερα τροπολογία με γενικό αριθμό 1355 και ειδικό 24, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου, Χίου, Έβρου και Δωδεκανήσου για την παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Αυτές τις ημέρες οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες των νησιών μας βγήκαν στον δρόμο.

Διαμαρτύρονται ότι σε έναν μήνα το κόστος ζωής τους θα γίνει αφόρητο, το κόστος παραγωγής θα γίνει δυσβάσταχτο. Το ακούει αυτό η Κυβέρνηση; Φοβάμαι πως όχι και δεν κάνει και κάτι γι’ αυτό.

Προχθές η Υφυπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της ότι η Κυβέρνηση αναμένει από τους θεσμούς έγκριση για παράταση. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επιστολή που απέστειλε στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου διαψεύδει ότι έχει υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα και εκθέτει την Υφυπουργό. Η Κυβέρνηση λέει απροκάλυπτα ψέματα. Άλλα λέει μέσα και άλλα λέει έξω. Κανένα αίτημα δεν έχει υποβάλει προς την Κομισιόν για τον νησιωτικό ΦΠΑ, με κανέναν δεν διαπραγματεύεται.

Καταθέτω και τις δηλώσεις της κ. Παπανάτσιου και την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σας ανέφερα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ως γνωστόν η φορολογική πολιτική ανήκει στην πολιτική των κρατών-μελών. Ο σχεδιασμός και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι νησιώτες πρέπει να ξέρουν ότι από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν δήθεν κάναμε αντίσταση στους θεσμούς, οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης ισχυρίστηκαν ότι θα αποδεχόντουσαν ελάχιστα μέτρα μόνον για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέσα σε αυτά τα ελάχιστα τον Μάιο του 2015 ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε και τον νησιωτικό ΦΠΑ. Τόσο πιστεύει και στηρίζει αυτή η Κυβέρνηση τη νησιωτικότητα.

Με αυτήν εδώ την πρόταση που σας καταθέτω ο κ. Τσίπρας έδωσε τον Μάιο του 2015 στους θεσμούς την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ. Το καταθέτω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόταση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο και το έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Χωρίς δεύτερη σκέψη, απεμπόλησε ένα μέτρο το οποίο στήριζε στην πράξη τα νησιά μας και ίσχυε εδώ και δεκαετίες. Τώρα με τον ν. 4446 που ψηφίσατε το 2016 προχωράτε στην τελική εφαρμογή του. Να μην ακούσουμε σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, γιατί ως απόδειξη της αδιαφορίας σας για τους νησιώτες ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριέλαβε τον νησιωτικό ΦΠΑ ούτε στα δήθεν αντίμετρα ούτε στο κοινωνικό μέρισμα που ψηφίσατε προχθές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ακριτικά μας νησιά χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Είναι μακριά από το κέντρο. Δέχονται ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από την Τουρκία. Αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, πρέπει να είναι βασικός εθνικός μας στόχος όχι απλώς να διατηρήσουμε τον πληθυσμό σε αυτά τα νησιά, αλλά να τον αυξήσουμε, όπως πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα το κάνετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης αυτό; Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σας; Με την οριστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε έναν μήνα από σήμερα οι κάτοικοι θα δουν ξαφνικά όλα τα είδη πρώτης ανάγκης να είναι πολύ πιο ακριβά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ πιο ακριβά από τη γείτονα. Είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των κατοίκων μέσα στον χειμώνα, όπου στα νησιά στα οποία υπάρχει κάποιος τουρισμός, τα εισοδήματα είναι μειωμένα, καθώς βρισκόμαστε εκτός τουριστικής περιόδου.

Κάποιοι καταναλωτές θα στραφούν προς τις γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει ήδη στη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτό στις μικρές κλειστές κοινωνίες των νησιών θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το κόστος παραγωγής και πρώτων υλών θα αυξηθεί, πλήττοντας την παραγωγή και τις εξαγωγικές δραστηριότητες των νησιών μας με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Η Κυβέρνηση –και αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτές τις επιπτώσεις. Δεν ακούσαμε κουβέντα στην πράξη για μέτρα αντιστάθμισης των αρνητικών επιπτώσεων και του κόστους. Ο επενδυτικός νόμος, ως γνωστόν, παραμένει «πουκάμισο αδειανό». Οι υποδομές στα νησιά λιμνάζουν. Κυρίως φέτος και τα τελευταία δύο χρόνια το μεταναστευτικό πλήττει τα νησιά μας.

Καταθέσαμε, λοιπόν, την παρούσα τροπολογία αποδεικνύοντας ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει έμπρακτα τα ακριτικά νησιά. Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω τώρα, την τελευταία στιγμή, να δεχτεί αυτήν την παράταση. Να η ευκαιρία να μπούμε σε έναν σοβαρό διάλογο μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους για το πώς θα στηρίξουμε την ακριτική Ελλάδα, τις πύλες της χώρας μας. Αυτό το ζητάνε όλοι οι φορείς των νησιών.

Σας καταθέτω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το ψήφισμα των φορέων της Χίου στη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

 

Να πω και δύο θέματα επί του σημερινού νομοσχεδίου. Πρώτον, να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι στην πρόσφατη επίσκεψή σας στις Οινούσσες είχατε αποδεχτεί το αίτημα των τοπικών φορέων για την ίδρυση Δημόσιας Σχολής Σωστικών Μέσων.

Και αδικεί την αποδοχή σας αυτή το γεγονός ότι το φέρνετε με εκπρόθεσμη τροπολογία εκατόν δεκατεσσάρων σελίδων, αφού το νομοσχέδιο έχει ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή. Περιμένουμε, βέβαια, να δούμε στην πράξη αυτές τις εξαγγελίες να υλοποιούνται και να λειτουργεί αυτή η Σχολή στις ακριτικές Οινούσσες.

 

Κλείνοντας, να επιστήσω την προσοχή σας για το θέμα των μεταγραφών των νεοεισαχθέντων σπουδαστών στις ΑΕΝ. Αυτές έχουν καθυστερήσει αρκετά και οι σπουδαστές ορκίζονται τις επόμενες ημέρες. Και αυτό επιφέρει κόστος και για τους σπουδαστές και για τις οικογένειές τους, που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια στις Σχολές, στις οποίες τελικά θα φοιτήσουν. Κινδυνεύουν να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πρώτου εξαμήνου, με δεδομένο ότι η διδακτέα ύλη δεν είναι ίδια σε όλες τις Σχολές.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να επιληφθείτε ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι μεταγραφές στις Σχολές ΑΕΝ.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

 

Μηταράκης: Να επιταγχύνει το Υπουργείο Ναυτιλίας τις μεταγραφές των φοιτητών στις ΑΕΝ

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σίριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με τη στέγαση της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Παγούδη από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

 

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν τη γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει τη δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτηριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε, προς το παρόν, τη διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Όσον αφορά τη στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφ' όσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ό,τι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μία μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στη Χίο.

Και κάτι τελευταίο, όχι για τους αντιγραφείς αλλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».