To προαναχωρησιακό-φυλακή είναι στίγμα για τη Χίο

Η τοποθέτηση Χιακής Συμπολιτείας Δημοτικό Συμβούλιο 18/5/2017
Παρ, 19/05/2017 - 06:20

Δεν μπορεί να ισχύει και το κατεπείγον της σημερινής συνεδρίασης και η διαπαραταξιακή να συνεδριάζει επί τρεις μήνες (και καμιά ενημέρωση δεν έκανε για τις εργασίες της, παρά μόνο μέσω διαρροών στον τύπο). Από πού προκύπτει το κατεπείγον στη μια περίπτωση (σημερινό ΔΣ) και όχι στην άλλη (τρείς μήνες σιωπής από τη διαπαραταξιακή, παρά τα όσα μεσολάβησαν);  Κατά τη γνώμη μας από ένα και μόνο λόγο: Από την επιδίωξη να συρρικνωθεί ο δημόσιος διάλογος, να παρθεί στα γρήγορα μια απόφαση από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για  κάτι που δεν θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του νησιού, να κρυφτούν οι μεγάλες διαφωνίες και αντιδράσεις. Φαστ τρακ διαδικασίες, συνηθισμένες στις μέρες μας.

 

Ποια είναι η απόφαση αυτή; Μα η δημιουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται η κλειστή φυλακή την οποία καλείστε να εγκρίνετε. Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας έναν σοβαρότατο κίνδυνο που εμπεριέχεται στην πρόταση που έχει κατατεθεί. Αναφέρεται συγκεκριμένα σο πόρισμα για ίδρυσή του «σε χώρο που θα ορίσει, θα κατασκευάσει και θα φυλάσσει η ΕΛ.ΑΣ.». Για μια πολύ προβληματική δομή-φυλακή, στίγμα για το νησί, εκχωρείται το δικαίωμα χωροθέτησης και κατασκευής αποκλειστικά στην ΕΛ.ΑΣ. Κι αν αύριο ή μεθαύριο, με την αλλαγή των όποιων δεδομένων η ΕΛ.ΑΣ. ζητήσει ακόμα μια, δυο, ή τρεις νέες δομές και πάλι θα είναι αποκλειστικό δικό της, δήθεν επιχειρησιακό θέμα; Θα ανοίξετε τους ασκούς του Αιόλου για δομές έχοντας συμφωνήσει ότι δεν χρειάζεται καν να ρωτάται η τοπική κοινωνία;

 

 

Γιατί όμως διαφωνούμε με την ίδρυση του Κλειστού Κέντρου Φυλακής στο νησί;

Διότι πρόκειται για μια φυλακή ανήθικη και παράνομη, που τσουβαλιάζει στο εσωτερικό της ανθρώπους που δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο ή  βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης απόφασης για τη χορήγηση ασύλου, μαζί ανθρώπους με παραβατικές συμπεριφορές. Στην οποία δεν θα μπορεί να γίνεται διάκριση μεταξύ απόπειρας αντίστασης στον παράνομο εγκλεισμό όσων δικαιούνται άσυλο και εν γένει συμπεριφορών-ενεργειών. Διότι εντός αυτής θα φυλακίζεται το δικαίωμα στο άσυλο μαζί με την πίεση για κατάργηση του, μια δομή για παραδειγματισμό όσων θα ήθελαν να διεκδικήσουν το άσυλο που ενδεχομένως δικαιούνται θα είναι και αυτή εντός της οποίας, αδιαφανώς, θα γίνεται και η αίτηση για άσυλο.

 

Νησί-σκιάχτρο

 

Αν στηθεί μια μαζική τέτοια δομή στη Χίο, αν η Χίος γίνει ένα νησί σκιάχτρο και σύμβολο του να φυλακίζονται για να πιεσθούν όσοι δικαιούνται άσυλο για να γίνει η δουλειά άλλων, αν η Χίος στιγματισθεί ως το νησί-σύμβολο στο οποίο ενταφιάστηκε το στοιχειώδες αυτό δικαίωμα με απόφαση μάλιστα των ίδιων των αιρετών της, τότε η καταστροφή στην κοινωνία, την οικονομία, τον τουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτη. Αυτό δεν μπορεί να κρυφτε΄στη ΒΙΑΛ, στο ΧΑΔΑ, στο αεροδρόμιο των Ολύμπων. Τα διεθνή ΜΜΕ, πριν περάσει καιρός, θα μας κάνουν τον διεθνή περίγελο ως νησί που ψήφισε ένα Έλις Αϊλαντ τρίτου κόσμου. Δεν αξίζει αυτή η τύχη, ειδικά σε ένα νησί που έχει τόσους μετανάστες στις ΗΠΑ και αλλού, ένα νησί περήφανο γι αυτούς τους μετανάστες.

 

Διότι, και έχουμε κι εμείς πληροφόρηση από άλλα νησιά, για «μαύρες τρύπες» όπου εξαφανίζονται άνθρωποι και δικαιώματα, όπου κανείς δεν έχει πρόσβαση, ούτε καν η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Διότι, με τη λειτουργία του Κλειστού Κέντρου Φυλακής , καθώς τα νέα ταχύτατα διαδίδονται, η Χίος θα δεχτεί οριστικά και αμετάκλητα στα μάτια ολόκληρου του κόσμου το στίγμα του νησιού-φυλακής. Ποιοι και πότε αλήθεια το αποφάσισαν αυτό;  Πότε συμφωνήσαμε ότι αυτό είναι ένα υπηρεσιακό θέμα της αστυνομίας;

 

Θα πει όμως κάποιος, ακόμα και καλοπροαίρετα, είστε ικανοποιημένοι και ικανοποιημένες με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Τι προτείνετε λοιπόν;

 

Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης και πρότασης συνοψίζεται σε δυο επίπεδα:

  •                           Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά, οργανωμένη μετακίνησή τους και αναλογική κατανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα.
  •                           Ανθρώπινες συνθήκες κατά το σύντομο διάστημα παραμονής τους στα νησιά.

 

Είναι εφικτή μια τέτοια πρόταση; Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι απολύτως εφικτή. Πολύ πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία για τις χιλιάδες κενές θέσεις σε Κέντρα Διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα την ίδια στιγμή που τα νησιά ασφυκτιούν. Είναι φανερό λοιπόν ότι πρόκειται καθαρά για θέμα πολιτικής βούλησης,  αν η Κυβέρνηση δεν την έχει αυτή την πολιτική βούληση και την εξυπηρετεί το να «περιορίζει» το πρόβλημα στα νησιά, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να το καταγγείλει.

 

Υπάρχουν πολλές επιμέρους προτάσεις στις οποίες δεν επαρκεί ο χρόνος για να αναφερθούμε. Διεκδίκηση αποζημιώσεων και αντισταθμιστικών μέτρων για συμπολίτες και τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί από το προσφυγικό. Μικρές και ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, αναλογικά στη χώρα. Προστασία των ευάλωτων ομάδων. Τις έχουμε κατά καιρούς καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κάνουμε και πάλι.

 

___________________________________________________________

 

Κι ας υπενθυμίσουμε ότι σε σειρά κρίσιμων αποφάσεων που αποδείχθηκαν λαθεμένες είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει και αντιταχθεί.  Είχαμε αντιταχθεί στην παραχώρηση-μετατροπή της ΒΙΑΛ σε hot spot, άλλοι το ψήφισαν και το ενέκριναν. Είχαμε διαφωνήσει με τη δημιουργία της Σούδας, άλλοι το ψήφισαν και το ενέκριναν. Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι συμφωνία εγκλωβισμού των προσφύγων που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, άλλοι την χαιρέτιζαν αυτή τη συμφωνία. Είχαμε και πάλι αρκετά νωρίς προτείνει να υπάρχει σχέδιο, κριτήρια και προδιαγραφές, καθώς και απόλυτη οικονομική διαφάνεια στη δράση των ΜΚΟ, άλλοι ενώ στην αρχή τις αγκάλιαζαν άκριτα λέγοντας «ναι σε όλα», σήμερα εξίσου άκριτα τις δαιμονοποιούν.

 

Στα δικά μας μάτια, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αντιμετώπισης (και όχι διαχείρισης, εδώ μιλάμε για ανθρώπους) του προσφυγικού ζητήματος:

  •                     Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών που είναι θύματα πολέμου, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, καταπιεστικών καθεστώτων, ακραίας φτώχιας και καταστροφών στη μετακίνηση στις χώρες που τελικά επιθυμούν. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  •                     Αντιπαλεύουμε τη λογική της «Ευρώπης Φρούριο», των σφραγισμένων συνόρων, της αποστείρωσης του πλούσιου Βορρά, της μετατροπής των χωρών του Νότου, και ειδικά των νησιών, σε νησιά-φυλακές, νησιά-συρματόπλεγμα.
  •                     Δεν έχουμε καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στους κατ’ επανάληψη αναξιόπιστους και λαθεμένους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης και των θεσμών της ΕΕ. Ας μη θυμίσουμε τον κ. Βερβέι που διαβεβαίωνε ότι υπάρχει σχέδιο και μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν αδειάσει τα νησιά.
  •                     Υπερασπίζουμε το δικαίωμα σε μια δίκαιη και νομικά ορθή διαδικασία χορήγησης ασύλου, απέναντι σε φωνές που πιέζουν για τη συρρίκνωσή του. Το δικαίωμα στο άσυλο είναι συστατικό στοιχείο του νομικού και πολιτικού μας πολιτισμού, δημοκρατική κατάκτηση που μας διαφοροποιεί από χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα.
  •                     Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε σε κάθε ευκαιρία μορφές εκφασισμού της τοπικής κοινωνίας, κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναπαράγουν μίσος και φόβο.

 

___________________________________________________________

 

 

Εκείνο όμως που προέχει, και μ’ αυτό θα κλείσουμε είναι η κατηγορηματική αντίθεσή μας στη δημιουργία (και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας) του Κλειστού Κέντρου, της Φυλακής που θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα το νησί μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε την πρόταση της επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου και θα καταθέσουμε τη δική μας ξεχωριστή πρόταση:

 

 

 

 

Oι προτάσεις της Χιακής Συμπολιτείας για το προσφυγικό

 

 

 

1. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού θέματος και πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας για τη διάθεσή τους σε τακτά διαστήματα.

 

2. Άμεση και μόνιμη ενίσχυση με προσωπικό του νοσοκομείου, των σχολείων και όλων των δημόσιων υποδομών. Ειδικά οικονομικά μέτρα με βάση δημόσια μελέτη για το ποιός κέρδισε και ποιός έχασε στο νησί από το προσφυγικό. Δημόσια μελέτη και για τις μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες οικονομικές  - κοινωνικές επιπτώσεις, με βάση διάφορα σενάρια.

 

3. Σύσταση τοπικού συντονιστικού οργάνου. Εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης.

 

4. Υπαγωγή των ΜΚΟ στο σχεδιασμό της τοπικής κοινωνίας, δια του δήμου.

 

5. Απεγκλωβισμός των προσφύγων – αποσυμφόρηση του νησιού. Δέσμη μέτρων για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων (διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, απλοποίηση διαδικασιών κ.λπ.)

 

6. Απορρίπτουμε τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου- φυλακής.  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεγάλων διαστάσεων έχουν άθλιες συνθήκες και γίνονται εστίες προβλημάτων, πρώτα απ’ όλα για όσους διαμένουν σε αυτές.

 

7. Μέτρα ένταξης / ενσωμάτωσης  όσων προσφύγων  επιθυμούν και δικαιούνται να παραμείνουν, με βάση μια αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα χώρα.

 

8. Καταγραφή και ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.  

 

9. Μικρές ανοιχτές δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, προσπάθεια εύρεσης στεγασμένων χώρων. Προστασία ευάλωτων ομάδων. Πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας. Συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων στη διαχείριση αυτών των δομών (φαγητό, καθαριότητα κ.ά)  

 

10. Αποσυμφόρηση και άμεση βελτίωση των συνθηκών στη Σούδα και κλείσιμο μόλις βρεθεί, συντομότατα, επαρκής εναλλακτική. Κατάργηση ΒΙΑΛ το συντομότερο δυνατό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

 

Σχετικά Άρθρα