Χίος, Κυριακή 22 Ιουλίου

Στήριξη στους εργαζόμενους του "Βοήθεια στο σπίτι"

Δελτίο Τύπου Λαϊκης Συσπείρωσης Δ. Χίου
Τετ, 28/03/2018 - 16:00

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης-3-2018 τέθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και η στήριξη των εργαζομένων και η αναγκαιότητα συνέχισης του έργου τους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, δημοτικός σύμβουλος Μ. Σκούφαλος ξεκαθάρισε από την αρχή την υποστήριξη της παράταξης στο θεσμό και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενους σ’ αυτό, όπως ακολουθεί παρακάτω:

«Είναι ξεκάθαρη η υποστήριξη όλων μας σε ένα θεσμό που όπως ακούστηκε προσφέρει για δεκαπέντε χρόνια. Αφορά τρεισήμισι χιλιάδες περίπου εργαζομένους. Και μόνο η διάρκεια του θεσμού αποκαλύπτει τις ανάγκες που καλύπτουν και οι οποίες διευρύνονται. Και διευρύνονται όχι από πλευράς ηλικιακής, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι όλο και περισσότερο συμπολίτες μας και συνταξιούχοι περνάνε στο φάσμα της φτώχειας και της ένδειας.

»Βεβαίως ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζει να κάνει και η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις να χτυπά τις πλάτες και επί της ουσίας να προσπαθεί να υπονομεύσει το θεσμό με δύο τρόπους: Και με το να μην αντικαθιστά τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται όλο αυτό το διάστημα, αλλά και ταυτόχρονα να κατηγοριοποιεί αυτούς που έχουν τα οφέλη από το Πρόγραμμα, να μειώνει δηλαδή τον κόσμο που ωφελείται.

»Έτσι λοιπόν προσπαθεί να συρρικνώσει το έργο του «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, που είναι βασικά να τις μετατρέψει σε δομές κοινωνικής οικονομίας. Και επιβεβαιώνεται εδώ η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ γενικότερα, όταν αποδείκνυε ότι οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ θα έρθουν παίξουν ένα τέτοιο ρόλο. Και οι πειραματισμοί αυτοί θα είναι στις πλάτες του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΔΑΠ και όλων των άλλων δομών. Δηλαδή, για να μην απολυθείτε, κάντε μια ΚΟΙΝΣΕΠ, γίνετε «επιχειρηματίες» -σε εισαγωγικά- του εαυτού σας και επειδή ακριβώς μιλάμε για ανθρώπους που ζουν από τον ιδρώτα τους και δεν έχουν κεφάλαια, θα βρίσκεται ο χ, ψ, ω κεφαλαιούχος που θα επενδύει σ’ αυτές τις δομές και θα τους προσλαμβάνει με χειρότερες συνθήκες από αυτές που εργάζονται μέχρι σήμερα.

»Απ’ αυτή λοιπόν την άποψη θεωρούμε σημαντική την υποστήριξή μας. Καλό θα είναι στο ψήφισμα, πέρα από το γενικό του κορμό, να υπάρχει και μια πρόταση που θα λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αλληλέγγυο και σ’ όλους εκείνους τους συμβασιούχους και παρατασιούχους, οι οποίοι καλύπτουν μια σειρά ανάγκες και του Δήμου μας και απ’ αυτή λοιπόν την άποψη ζητάμε και γι’ αυτούς τη δικαίωσή τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

»Με ΑΣΕΠ –ασχέτως αν τα κριτήριά του προσδιορίζονται με βάση τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης- έχουν προσληφθεί οι άνθρωποι του «Βοήθεια στο Σπίτι», οπότε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που μιλάνε περί διαφανών προσλήψεων κ.λπ. φανερώνουν, γι’ αυτούς που τα λένε, ότι ή οι ίδιοι πυροβολούν τα  πόδια τους ή ότι δεν έκαναν διαφανείς διαδικασίες ή πρόκειται για ένα άλλο δούλεμα.

»Από ‘κει και πέρα βέβαια και πέρα από τα δικά μας ψηφίσματα, οι εργαζόμενοι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Θα πρέπει να γίνουν μια γροθιά με όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ελπίζουν ότι θα δουν άσπρη μέρα.-»

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Δήμου Χίου
Σάβ, 21/07/2018 - 21:59

Ο Δήμος Χίου ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στους Πολίτες του Νησιού μας, ότι προβλέπεται να επαναλειτουργήσει από φέτος η κατασκήνωση των Σκλαβιών της Χίου, η οποία δεν είχε λειτουργήσει από το 2010 και εντεύθεν, για να προσφέρει ολιγοήμερες διακοπές και αναψυχή σε παιδιά και ενήλικες.

 

 Πιο συγκεκριμένα η κατασκήνωση θα λειτουργήσει σε τρεις κατασκηνωτικές περιόδους, ως εξής

1η κατασκηνωτική περίοδος από 4 έως 14 Αυγούστου για παιδιά ηλικίας 8 – 15 ετών και ΑΜΕΑ της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

2η κατασκηνωτική περίοδος από 18 έως 28 Αυγούστου για παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και ΑΜΕΑ της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

3η κατασκηνωτική περίοδος από 1 έως 11 Σεπτέμβρη για ηλικιωμένους και ενήλικες με αναπηρίες.

 

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για τους ίδιους ή τα παιδιά τους μπορούν να το κάνουν στο τμήμα πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, στη διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, στα ΚΕΠ, αλλά και ηλεκτρονικά στο www.chioscity.gr προσκομίζοντας στο Δήμο τα εξής δικαιολογητικά :

 

Α) Για τα παιδιά :

  1. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα, στην οποία αναφέρεται το ονοματεπώνυμο, το φύλλο και η ηλικία του παιδιού.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα στην οποία θα αναγράφεται το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, ο τύπος της οικογένειας (μονογονεϊκή, τρίτεκνη, πολύτεκνη και λοιπά χαρακτηριστικά, όπως δικαιούχοι ΚΕΑ άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες κ.λ.π.).
  3. Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται : η κατάσταση της υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του με τα υποχρεωτικά εμβόλια, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα, ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα και τυχόν λοιπές παρατηρήσεις (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες κ.λ.π.).
  4. Αποδεικτικό κατάθεσης 30 € σe λογαριασμό του Δήμου Χίου στην Εθνική Τράπεζα, εξαιρουμένων των ατόμων με αναπηρίες, των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι ή δικαιούχοι του ΚΕΑ και των τέκνων οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες. Προσοχή! Το ποσό των 30€ θα καταβληθεί εφόσον, το παιδί επιλεχθεί και επιβεβαιωθεί η εγγραφή του στην κατασκήνωση.

 

Β) Για τα ηλικιωμένα άτομα :

  1.  Αίτηση του ατόμου που επιθυμεί να συμμετάσχει στην κατασκήνωση.
  2. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται το ύψος του ετήσιου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου έτους.
  3. Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται : ότι δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα και ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του, επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
  4.  Αποδεικτικό κατάθεσης 30 € στο λογαριασμό του Δήμου Χίου στην Εθνική Τράπεζα,

 εξαιρουμένων των ατόμων με αναπηρίες, των δικαιούχων του ΚΕΑ και όσων έχουν οικονομικές δυσκολίες. Προσοχή! Το ποσό των 30€ θα καταβληθεί εφόσον, το άτομο επιλεχθεί και επιβεβαιωθεί η εγγραφή του στην κατασκήνωση

 

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας (τηλ. 22713 50052 -4) στα περιφερειακά ΚΕΠ και στο Δημαρχείο Χίου (Δ/νση: Δημοκρατίας 2 τηλ:2271350809 και 2271350823) από 23 Ιουλίου 2018 έως και 27 Ιουλίου 2018 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

 

                                                                                                      Ο Δήμαρχος Χίου

 

                                                                                           ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΥΡΝΟΥΣ