Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι φύτρωσαν πεύκα!

Μια επίκληση για το Φράγμα του Γυμνασιάρχη Γιώργη Μαρμαρινού
Τετ, 13/09/2017 - 16:53

 Το 1953, τριτοετής φοιτητής στο Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διδάχθηκα στη Γεωλογία πως τόπος που έχει ανάγκη και µπορεί να αποκτήσει φράγµα είναι η Χίος, στης «Κόρης το Γεφύρι».
Συµπληρωµατικά, µας ανέφεραν ότι επειδή στα άκρα του φράγµατος η σύσταση των εκεί πετρωµάτων δεν είναι δεόντως σκληρή, πρέπει στα θεµέλια να γίνουν τσιµεντοενέσεις βάθους προς ενίσχυση της σταθερότητας του όλου έργου!
 
Συµπερασµατικά: Είθε να εισακουστεί η επίκληση που ακολουθεί να σωθεί το φράγµα και δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 22-4-14
 
«Πριν λίγα χρόνια επισκέφτηκα, για δουλειά µου, στάνη σε ύψωµα εγγύς δυτικά στο φράγµα στης Κόρης το Γεφύρι. Κατάπληκτος είδα, σχεδόν κατά το µέσο της αθέατης –δυτικής– πλευράς του φράγµατος να υψώνεται από τα θεµέλια κατακόρυφη λωρίδα ακάλυπτου πυκνού σιδερένιου οπλισµού, χωρίς σκυρόδεµα –µπετόν– µέχρι την κορυφή του.
Αιφνιδιάστηκα. Σε συγκέντρωση (Αύγουστος 2013) 40 περίπου παλιών µαθητών µου (απόφοιτοι 1968) στην καφετέρια του ∆ηµοτικού Κήπου, ο κάποτε  µαθητής µου κ. Στέλιος Βίος (µεγαλοεργολάβος τότε) ενώπιον των συµµαθητών µου παραπονέθηκε έντονα πως µία φορά στον πίνακα τον είχα πιέσει να εξάγει τον τύπο µιας µορφής σκουριάς σιδήρου, το υπεροξείδιο του σιδήρου (Fe3O4). Του απάντησα ότι τον καιρό εκείνο έπρεπε να τον ρωτήσω ακόµα 5 λεπτά για να µη το ξεχάσει ποτέ, να µου πει και τις ιδιότητες του οξειδίου αυτού σκουριάς.
Και αυτό, γιατί η συγκεκριµένη σκουριά έχει ως αποτέλεσµα να αυτοκαταλύει-αυτοκαταστρέφει τον σιδερένιο οπλισµό, όπως η γάγγραινα σταθερά θανατώνει τους ζωντανούς οργανισµούς. Κάτι που θα συµβεί στη συγκεκριµένη περίπτωση της ακάλυπτης λωρίδας. Τότε ο κ. Βίος απάντησε εις επήκοον των συµµαθητών το ότι παρέδωσε το έργο και δεν έχει πια εκεί καµιά δουλειά…
Όµως, µε αυτό που αντίκρισα από την αθέατη πλευρά στο φράγµα φρίττω µε εκείνο που πρόκειται να συµβεί µελλοντικά. Το οξείδιο του σιδήρου που αναφέραµε τώρα µετατρέπει σταθερά τον σίδηρο σε αδύναµη σκουριά αχρηστεύοντας τον όλο οπλισµό του φράγµατος.
Απευθύνω έκκληση στον αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Γανιάρη, στο δήµαρχο κ. Π. Λαµπρινούδη και σε όποιον άλλον είναι αρµόδιος και µπορεί να βοηθήσει να επιταχυνθεί η επικάλυψη της συγκεκριµένης λωρίδας µε αντίστοιχο σκυρόδεµα.
Κλείνοντας, απευθύνω µια ακόµα έκκληση προς το Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο,1 τον οποίο παρακαλώ να ζητήσει µε εγκύκλιό του τη συνδροµή του χριστεπωνύµου κοινού προκειµένου να ασκηθεί πίεση από τους πιστούς και τον ιερό κλήρο, προς κάθε κατεύθυνση για την άµεση κάλυψη της λωρίδας. Να καταστεί δυνατή άµεσα η ολοκλήρωση του όλου έργου και στα επόµενα Θεοφάνεια να ευλογηθούν τα ύδατα του φράγµατος στης Κόρης το Γεφύρι. Να γίνουν πηγή ζωής για τη Χίο. Να πάψουν να ρέουν αδέσποτα, δια του Παρθένη, αγκαλιά στα λύµατα προς το Κοντάρι.»
 
 
Επίλογος
Σήµερα, 12 Σεπτεµβρίου 2017, είδα στην αυτή θέση της δυτικής πλευράς του φράγµατος «Στης Κόρης το Γεφύρι» την ίδια λωρίδα σίδερα σκυροδέµατος ακόµη τόσα χρόνια ακάλυπτη από τσιµέντο. Προς επίρρωση αυτών που γράφω, στο κέντρο της λωρίδας φύτρωσε µεσ’ τα σίδερα θαλερός πεύκος ύψους 1,5 µ. (στη φώτο το κυκλάκι) και λίγο πιο κάτω αναπτύχθηκαν πάµπολλοι θάµνοι µέχρι τα θεµέλια. Η εικόνα προοιωνίζει τη µετατροπή του φράγµατος σε ερείπια.
Με τέτοια τρύπα –πλάτους όσο ο δρόµος και τα πεζοδρόµια στο Πνευµατικό Κέντρο Χίου– το φράγµα πώς να κρατήσει νερό; Να σηµειωθεί ότι κατεπαφήν στο φράγµα, τώρα καλοκαιριάτικα, ακόµη λιµνάζει σε τόση έκταση το κάποτε εκεί βρόχινο νερό!2 (Φώτο)
Παρακαλώ τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο και τους κ.κ. Τοπικούς Άρχοντες να στραφούν για λύση του προβλήµατος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία-ευεργέτες. Τότε, αντί καταστροφής, σύντοµα το φράγµα θα καταστεί πηγή ζωής για τη Χίο!
 
Υ.Γ. Ο αναβατήρας παραµένει στο δηµόσιο δρόµο εγγύς της διά του φράγµατος εισόδου προς ∆αφνώνα.
 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 19:58

Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ότι οι εταίροι μας είναι πολύ χαρούμενοι καθώς έχουν βρει μία Κυβέρνηση που δε φέρνει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που προτείνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει τι θέλει, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζει τα αντίθετα.

 

Έχει ήδη ψηφιστεί το 4ο μνημόνιο, καθώς 1/1/2019 κόβονται συντάξεις, 1/1/2020 κόβεται το αφορολόγητο, έχουμε δεχθεί υψηλά πλεονάσματα, έχουμε δεχθεί όλους τους όρους του μνημονίου χωρίς να υπάρχει παράλληλη χρηματοδότηση!

 

oi_axiologiseis_ton_proigoymenon_eton_kathysteroysan_dioti_ginotan_diapragmateysi