Χίος, Σάββατο 21 Ιουλίου

Τέλος στην ασυδοσία και υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας.

Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας
Τρί, 10/07/2018 - 16:53
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε την Τρίτη 10 Ιουλίου ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής Χίου αναφέρθηκε σε κύριες προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως:

  • Τη ρύθμιση που επιλύει το σημαντικό πρόβλημα χιλιάδων πολιτών που, λόγω της πολυπλοκότητας του προηγούμενου πλαισίου, βαρύνονταν με οφειλές λόγω της παράλληλης υπαγωγής τους σε δύο ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΟΓΑ και ΟΑΕΕ).
  • Την ενδυνάμωση του πλαισίου καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, μέσω της πρόβλεψης για έκπτωση στο πρόστιμο εφόσον προσληφθεί ο αδήλωτος εργαζόμενος.
  • Τη δημιουργία για πρώτη φορά ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε «εργολαβικές» εταιρείες, έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από ασυδοσία και υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας.
  • Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, μιας από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες αιτούντων άσυλο.

Ο Α. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί οργανική συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου και διέπεται από το ίδιο πλέγμα προοδευτικών αρχών:

  • την προστασία των εργαζομένων από αυθαιρεσίες και στρεβλώσεις,
  • την εκλογίκευση του κληρονομημένου χαώδους πεδίου του κοινωνικού κράτους,
  • την προστασία ευάλωτων ομάδων,
  • την σταδιακή συγκρότηση ενός κανονιστικού πλαισίου ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 20/07/2018 - 16:13
Ηρακλής Βάκας, Νικολέτα Κουμή, Ανθίππη Ζαννάρα

Μπορεί να απουσιάζει από το νησί μας ο μαζικός τουρισμός ευτυχώς όμως υπάρχει ο… πατριωτισμός των ελλήνων ή στην περίπτωση μας των Δικηγόρων.

Ετσι μέσω του Συλλόγου τους και της δραστήριας πάντα Προέδρου τους στο νησί Ανθίππης Ζαννάρα, ζητήσαμε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε δύο από τους νέους Δικηγόρους υπεύθυνους για το ΛΕΑΔ στη Χίο.

Ο Λογαριασμός Ενίσχυσης Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων (ΛΕΑΔ) δραστηριοποιείται χρόνια στον κλάδο, μας είπαν η Νικολέτα Κουμή και Ηρακλής Βάκας. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλοί μνηστήρες καταφέραμε συλλογικά να φέρουμε το Συνέδριο του στη Χίο. Αυτό σημαίνει ότι για τέσσερις μέρες, πολλοί και για μια εβδομάδα, βρέθηκαν στο νησί μας και στο Ομήρειο πάνω από 200 Σύνεδροι, που μαζί με τους συνοδούς τους ξεπερνούσαν τους 500.

Αρκετοί μας είπαν ότι θα ξαναρθούν στη Χίο στην πρώτη ευκαιρία, σημείωσε η Ανθίππη Ζαννάρα, που δεν έκρυβε τη χαρά της και για την επιτυχία του Συνεδρίου και για την θετική συνεισφορά των Δικηγόρων στο κοινωνικό σύνολο.

500_atoma_efere_sto_nisi_to_synedrio_toy_logariasmoy_enishysis_allilovoitheias_dikigoron