Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

Times για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων : Γκέτο στην Ελλάδα

Τετ, 03/01/2018 - 14:45

Για «Γκέτο στην Ελλάδα» κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Times με αφορμή τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Στο άρθρο τους, οι Times σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη βρετανική κυβέρνηση.

«Καθώς ο χειμώνας “αγριεύει” στο Αιγαίο, σχεδόν 15.000 πρόσφυγες έχουν εκβραστεί σε πέντε ελληνικά νησιά σε συνθήκες απελπιστικής εξαθλίωσης. Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα δίπλα σε ανοικτούς υπονόμους. Ολόκληρες οικογένειες τρέμουν από τις καιρικές συνθήκες σε σκηνές που προορίζονταν για ποπ φεστιβάλ. Οι γυναίκες φορούν πάνες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα βιασμού στον δρόμο τους τη νύχτα προς τις τουαλέτες του υπερκορεσμένου προσφυγικού καταυλισμού τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times αυτή δεν είναι η λύση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση που υποτίθεται ότι θα αντιπροσώπευε η συμφωνία των Βρυξελλών πριν δύο σχεδόν χρόνια με την Τουρκία ύψους 2,5 δισεκ. λιρών. «Αυτή η συμφωνία ανέκοψε τη ροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, αλλά δεν την σταμάτησε. Η ανεπάρκεια της ευρύτερης αντίδρασης της ΕΕ την κάνει μόνο πιο οξεία. Η συμφωνία του 2016 με την Τουρκία αποτυγχάνει λόγω ανεπίλυτων διαφορών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζεται στο άρθρο.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «μία από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης φέρει το κύριο βάρος της νέας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω μιας φετιχιστικής γραφειοκρατικής ακαμψίας και της απόλυτης αποτυχίας να διατεθούν πόροι εκεί όπου χρειάζονται πιο επιτακτικά. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν μπορούν να καθορίσουν τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι μέσα στις δυνατότητές τους να ανακουφίσουν από αυτόν τον πόνο και είναι και μέσα στις δυνάμεις της Βρετανίας να βοηθήσει».

Όπως αναφέρει η Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση της μετανάστευσης είναι να αντιστραφεί η ροή των προσφύγων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι για την άμεση απλοποίηση των αιτήσεων ασύλου, για τροφή και στέγη. Η Βρετανία θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος του τεχνητά διογκωμένου και γενναιόδωρα ενισχυμένου προϋπολογισμού αρωγής της για τον τερματισμό του αίσχους, το οποίο ένας εθελοντής χαρακτήρισε ως γκέτο στην άκρη της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Λέσβο να είναι ένα σύγχρονο Αλκατράζ, αλλά αυτό είναι που αισθάνονται αυτοί που έχουν κολλήσει εκεί».

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 17/07/2018 - 06:24
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Σταγκούλη

Στο Γιώργο Κων.Σταγκούλη ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού η MEDITERRA και ''Η Πρόοδος'' Καλλιμασιάς  τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις εγκαταστάσεις της MEDITERRA στην Καλλιμασιά στις 8.00 μ.μ. με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων λειτουργίας της Ένωσης.

                     Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και φυσικά οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Κώστας Γανιάρης και Ευθύμης Μονίαρος.

                     Το εργοστάσιο της MEDITERRA ήταν ανοικτό για το κοινό από τις 6.00 μ.μ. και αρκετός κόσμος ξεναγήθηκε από το προσωπικό στα μηχανήματα και τους χώρους παίρνοντας μια ''γεύση'' για τον τρόπο παραγωγής και για τα προϊόντα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της MEDITERRA (κάποια από αυτά προσφέρθηκαν στο κοινό στο δροσερό και γλυκό κέρασμα που πλαισίωσε την εκδήλωση).

                     Ο ίδιος ο Γιώργος Σταγκούλης (η προσωπικότητα και το έργο του) ήταν ο θεμέλιος λίθος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της ανάπτυξης της παραγωγής της. Με δικές του προτροπές και ενέργειες η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου πέρασε από την Παραγωγή και στη Μεταποίηση με αποτέλεσμα τη σημερινή της Διεθνή θέση και καταξίωση.

                     '' Ήταν εκατό χρόνια μπροστά'', όπως είπε και κάποιος απ' τους ανθρώπους που τον έζησαν (σε σχετικό βίντεο-πολύ εμπεριστατωμένο-με συνεντεύξεις και δημοσιογραφική επιμέλεια της Αγγελικής Κωνσταντίνου, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης). Οι προτροπές και οι παραινέσεις του Καλλιμασιώτη Γιατρού που γύριζε τα χωριά με τη φοράδα του κι έπιανε έναν-έναν τους αγρότες για να μπούνε στην Ένωση και οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που έφτιαχνε ήταν πράγματα ακατανόητα τότε για τους πολλούς. Εκτός από τις πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζονταν είχε να αντιμετωπίσει και μια πολεμική από πολλούς σύγχρονούς του εξαιτίας της άγνοιας και των έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων και ανακατατάξεων της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας (ίδρυσε την Ένωση το 1938 και κράτησε το ''τιμόνι'' της μέχρι το 1978 που απεβίωσε-γιατί ως γνωστόν...''ο αετός πεθαίνει στον αέρα''). Με την ενεργητικότητα και τη σταθερότητά του κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και βήμα-βήμα δημιούργησε τη σημερινή Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τις θυγατρικές της και τη Διεθνή της εμβέλεια. 

                     Μιλώντας για την προσωπικότητα και το έργο του Γιώργου Σταγκούλη ο τωρινός Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Κωνσταντίνος Αγκάς είπε μεταξύ άλλων ''ο Γιώργος Σταγκούλης ήταν όλα...και Πρόεδρος και Ιατρός και εργάτης και η ψυχή και το μυαλό της Ένωσης''. Το 1939 ένα χρόνο μόλις μετά την ίδρυση της ένωσης κατάφερε να διπλασιάσει την τιμή της Μαστίχας για τους παραγωγούς που στάθηκαν πια όλοι μαζί (κι όχι ένας-ένας) απέναντι στους εμπόρους.

                     ''Μας δίδαξε τον συνεργατισμό'' είπε ο Πρόεδρος της MEDITERRA Γιώργος Στούμπος...τόσο σταθερός, τόσο σημαντικός...τον φοβήθηκε και η Χούντα, δεν τον αντικατέστησε...σαράντα χρόνια πρόεδρος, σαράντα χρόνια που απεβίωσε αλλά φαντάζει τόσο σύγχρονος''

                     Ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς ''Η Πρόοδος''  Γιάννης Γριμπαμπής παρατήρησε ότι ο Γιώργος Σταγκούλης δεν έχει τιμηθεί όσο πρέπει και όσο του αξίζει. Γι' αυτόν το λόγο διατύπωσε δύο προτάσεις της ''Προόδου'' Καλλιμασιάς που όπως είπε έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και από άλλους. Πρώτον να κατασκευαστεί ένας τάφος στο κοιμητήριο της Καλλιμασιάς ανάλογος με το έργο και την προσφορά του Γιώργου Σταγκούλη στο κοινωνικό σύνολο και δεύτερον να δοθεί το όνομα του Γιώργου Σταγκούλη στο κέντρο ερευνών που προγραμματίζει να κατασκευάσει η MEDITERRA.

                     Από αρχειακό υλικό που παρουσίαστηκε και αρθρογραφία του αειμνήστου Πρόεδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργου Σταγκούλη που ανέγνωσαν για το κοινό ο Δημήτρης Τσούχλης και ο Κοσμάς Μανές έγιναν κατανοητά και εμφανή πάρα πολλά για την διορατικότητα το ήθος και τη θέρμη του Γιώργου Σταγκούλη, που κατάλαβε την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η ένταξη όλων των μαστιχοπαραγωγών στην Ένωση (για την αποφυγή της εκμετάλευσης από τους εμπόρους και την προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό) και την καταλυτική του δράση ούτως ώστε να περάσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στον τομέα της Μεταποίησης.''Η τσίχλα θα αποτελέσει στο μέλλον την ασφαλιστική δικλείδα της Ενώσεως'' έλεγε και ξανάλεγε τα τελευταία χρόνια της ζωής και της δράσης του ο αείμνηστος ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Σταγκούλης. 

                     Την επιμέλεια της Εκδήλωσης είχε η Ειρήνη Παρθενίδου, ο '' Όμηρος'' Καλλιμασιάς διέθεσε τα καθίσματα και πολύς κόσμος συνεργάστηκε για την αφιερωματική αυτή βραδιά.

                     Τα λόγια του Δημήτρη Μελαχροινούδη(που φυσικά και ήταν παρών) από σχετικό άρθρο του για τον Γιώργο Σταγκούλη είναι και τα πιο κατάλληλα για να δώσουν και τον επίλογο της παρούσας αναφοράς.

                     ''Ο Σταγκούλης αξίζει λίγες πατουνιές χώμα για να στηθεί το κενοτάφιό του, το οποίο θα συμβολίζει την τρομερή δύναμη που δημιουργείται από αυτούς που πιστεύουν στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του γενικού καλού''.   

Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη ΣταγκούληΕκδήλωση τιμής στον Γιώργη ΣταγκούληΕκδήλωση τιμής στον Γιώργη Σταγκούλη