Χίος, Κυριακή 27 Μαΐου

Την Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. συγκέντρωση των Χαλκούσων για την μη επέκταση της ΒΙΑΛ

Στήνουν σκηνές κάτω από τις τουαλέτες. Παιδιά κοιμούνται αυτή τη στιγμή στο δρόμο!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 02/10/2017 - 15:12

Σκηνικό έντασης σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην ΒΙΑΛ, όπου εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου, σε χώρο όμως που είχε εξ’αρχής παραχωρηθεί  από το Δήμο, τοποθετούνται σκηνές για να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι κάτοικοι ήδη αντιδρούν και από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καμποχώρων, με την συμπαράσταση και του Δήμου Χίου, αποφασίστηκε την Τετάρτη στις 5 μ.μ. να γίνει συγκέντρωση στο αθλητικό κέντρο του Χαλκειούς, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία επέκταση της ΒΙΑΛ και το Κέντρο να δέχεται μόνο τον αριθμό των προσφύγων – μεταναστών που είχε προβλεφθεί, δηλαδή όχι περισσότερους από 800.
Αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες - μετανάστες  και ήδη αρκετοί, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, μένουν στο δρόμο έξω από το Κέντρο.
Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης το μεσημέρι ο ίδιος μαζί με τους αντιδημάρχους κ.κ. Βεργίτση, Καραμανή, Μπελέγρη, Καρασούλη, το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ζώα και τον Πρόεδρο του Χαλκειούς, Κώστα Φουτράκη συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Δ/ντή και τον Δ/ντή του ΚΥΤ, προκειμένου να τύχουν ενημέρωσης, εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις τους για την τοποθέτηση των σκηνών, η οποία γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
«Επιχειρούν να επεκτείνουν τη ΒΙΑΛ, όλα αυτά γίνονται πρόχειρα και χωρίς σχέδιο και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιώτης, λέγοντας ότι ο δήμος θα συμπαρασταθεί στους Χαλκούσους, σε όποια μορφή κινητοποίησης κι αν αποφασίσουν.
Ο αντιδήμαρχος καυτηρίασε την απουσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο εδώ και 1,5 μήνα – όπως είπε- δεν εμφανίζεται πουθενά, θύμισε ότι η παραχώρηση τμήματος της ΒΙΑΛ από το Δήμο στο Υπουργείο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2018, βεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράτασή της, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες για την άρση του χρησιδανείου, γιατί δεν  τηρείται τίποτα από  τα συμφωνηθέντα με βάση το συμβόλαιο παραχώρησης.
Στα αξιοσημείωτα, δείγμα κι αυτό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα, το ότι οι σκηνές στήνονται στο χώρο που καταλήγουν τα λύματα από τις τουαλέτες του Κέντρου!
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά από την ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
 
"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για άλλη φορά έδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα θέματα και δη το προσφυγικό. Έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαφορία της προς τους κατοίκους της Χίου αλλά και εν γένει των νησιών που μαστίζονται από την προσφυγική κρίση. 
Αφού άφησε να περάσει άπρακτο όλο το καλοκαίρι, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς κανένα συντονισμό, αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν  να στεγάσει τους νεοεισελθόντες πρόσφυγες-μετανάστες, σε αντίσκηνα, επεκτείνοντας το χώρο της ΒΙΑΛ. 
Η κυβέρνηση,  εδώ και δυόμισι χρόνια, αδυνατεί να βρει λύσεις για το προσφυγικό. Καταφεύγει σε πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες οι οποίες μόνο αντίθετα αποτελέσματα επιφέρουν. Είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποιον τρίτο θα βρουν για να του φορτώσουν την παταγώδη αποτυχία τους.
Για πόσο καιρό ακόμα οι Χιώτες θα είναι τα θύματα της επιπόλαιης και επικίνδυνης πολιτικής σας;"
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΧΙΟΥ
Κυρ, 27/05/2018 - 17:34
ΠΑΜΕ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ  2018

10:00 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

 • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά  και να καταργηθεί στα είδη λαϊκή κατανάλωσης. Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.

Να μην αφήσουμε τον πόλεμό τους να αποτελειώσει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήινη τους!

 • Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την Τούρκικη επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.
 • Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική δράση της ναζιστικής ΧΑ και των άλλων ακροδεξιών ομάδων.

Καθημερινά ακούμε από κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για "τέλος μνημονίων", "δίκαιη ανάπτυξη", "υγιή επιχειρηματικότητα" και άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις που μόνο στόχο έχουν, να καλλιεργήσουν ψεύτικες προσδοκίες  και να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία.

  Δίκαιο και υγιές για την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι εμείς οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουμε 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς σταθερό ωράριο, να μην παίρνουμε ρεπό, οι υπερωρίες μας να μην πληρώνονται και να αξιοποιούνται για να μας διευθετούν ακόμα περισσότερο το ωράριο. Όλα για τις "ανάγκες της επιχείρησης.

Να καταστρέφουμε την υγεία μας από την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να δουλεύουμε με  ατομικές συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας  και  με δεκάδες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ !

  Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περί καλών και κακών εργοδοτών και το "οικογενειακό  κλίμα" που μας πλασάρουν για να μας στοιχήσουν πίσω από ξένα συμφέροντα . Αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη των κερδών της εργοδοσίας  τσακίζει τα δικαιώματα μας, τα κέρδη τους βγαίνουν από το δικό μας ξεζούμισμα.

  Για αυτήν την ανάπτυξη και τα κέρδη του κεφαλαίου και  με σημαία την "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στους δολοφονικούς – ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ,  της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εξισώνει θύτες και θύματα στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο το Ισραήλ. 

ΩΡΑΡΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ   ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΕΣ!

  Στον κλάδο είναι σε εξέλιξη για δεύτερη χρονιά η εφαρμογή του νόμου Παπαδημητρίου ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η εργοδοσία έχοντας πλέον εξασφαλίσει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων και βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιδρούν σερβίρει διάφορα παραμύθια για να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις εκφράζονται. Μπορεί στη Χίο να μην έχει εφαρμοστεί, αλλά δεν εφησυχάζουμε! Άλλωστε υπάρχουν οι πρόθυμοι του Εμπορικού Συλλόγου, ο ΟΕΒΕ και το Επιμελητήριο Χίου.

  Είναι καθαρό πλέον σε όλους μας ότι το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι ξεκομμένο από το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου εργασίας και γενικότερα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν μέσα στα καταστήματα. Ότι οι εργοδότες επιλέγουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους ανάλογα με το που θα έχουν μεγαλύτερους τζίρους και το κατά πόσο εξυπηρετείται ο μεταξύ τους  ανταγωνισμός. Είναι παραμύθια τα περί "διευκόλυνσης του καταναλωτή" σε συνθήκες που οι τσέπες των εργαζομένων αδειάζουν.

  Χωρίς οργάνωση μέσα σε κάθε κατάστημα, συμμετοχή στο  σωματείο μας,  σε συντονισμό με όλους τους συναδέλφους στον κλάδο, το αυτί της εργοδοσίας δεν πρόκειται να  ιδρώσει.

  Για εμάς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης, της ενίσχυσης της δικής μας συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο, τους υπόλοιπους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος που έχουν  μέτωπο σύγκρουσης  με την μεγαλοεργοδοσία τις  κυβερνήσεις της και την ΕΕ.

   Να ξεμπερδεύουμε  μια και καλή με τα φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ανάμεσα μας. Με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που μαζί με τον ΣΕΒ και άλλους εργοδοτικούς και φιλοκυβερνητικούς φορείς και0 με τις ευλογίες της κυβέρνησης αυτοανακηρρύχθηκαν σε "εκπροσώπους της κοινωνίας"¨κάνοντας πρόταση για «"παλινόρθωση" της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» και προώθηση ενός «ρεαλιστικού και δίκαιου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Από την αρχή έως το τέλος της, από τους στόχους της έως τις «διεκδικήσεις» της, πρόκειται για μια διακήρυξη βγαλμένη... μέσα από τα «αναπτυξιακά» συνέδρια της κυβέρνησης και τα διάφορα δελτία της μεγαλοεργοδοσίας.

Γιατί σιωπά και πάλι το ΕΚ Χίου μπροστά σε αυτή την αντεργατική στάση;

  Γυρνάμε την πλάτη σε εκείνους που δρουν από κοινού για το χτύπημα όχι μόνο των δικαιωμάτων μας, αλλά και των μέσων για να παλέψουμε για την υπεράσπισή τους. Γι’ αυτό και χτυπούν το δικαίωμα της απεργίας με μοιρασμένους ρόλους. Από τη μία η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην προκήρυξη της απεργίας και από την άλλη αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είτε με τοποθετήσεις περί ξεπερασμένων μορφών πάλης,  είτε με τέτοιες τυχοδιωκτικές αποφάσεις απαξιώνουν, εκφυλίζουν αυτό το όπλο των εργαζομένων. Υπάρχουν για να στήνουν σωματεία-μηχανισμούς, για να ελέγχουν τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη ΓΣΕΕ και για να λιβανίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Όλοι στην απεργία!

 

Το Δ.Σ.