Χίος, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Την Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. συγκέντρωση των Χαλκούσων για την μη επέκταση της ΒΙΑΛ

Στήνουν σκηνές κάτω από τις τουαλέτες. Παιδιά κοιμούνται αυτή τη στιγμή στο δρόμο!
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 02/10/2017 - 15:12

Σκηνικό έντασης σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην ΒΙΑΛ, όπου εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου, σε χώρο όμως που είχε εξ’αρχής παραχωρηθεί  από το Δήμο, τοποθετούνται σκηνές για να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι κάτοικοι ήδη αντιδρούν και από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καμποχώρων, με την συμπαράσταση και του Δήμου Χίου, αποφασίστηκε την Τετάρτη στις 5 μ.μ. να γίνει συγκέντρωση στο αθλητικό κέντρο του Χαλκειούς, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία με κύριο αίτημα να μην υπάρξει καμία επέκταση της ΒΙΑΛ και το Κέντρο να δέχεται μόνο τον αριθμό των προσφύγων – μεταναστών που είχε προβλεφθεί, δηλαδή όχι περισσότερους από 800.
Αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες - μετανάστες  και ήδη αρκετοί, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, μένουν στο δρόμο έξω από το Κέντρο.
Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης το μεσημέρι ο ίδιος μαζί με τους αντιδημάρχους κ.κ. Βεργίτση, Καραμανή, Μπελέγρη, Καρασούλη, το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ζώα και τον Πρόεδρο του Χαλκειούς, Κώστα Φουτράκη συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Δ/ντή και τον Δ/ντή του ΚΥΤ, προκειμένου να τύχουν ενημέρωσης, εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις τους για την τοποθέτηση των σκηνών, η οποία γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
«Επιχειρούν να επεκτείνουν τη ΒΙΑΛ, όλα αυτά γίνονται πρόχειρα και χωρίς σχέδιο και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιώτης, λέγοντας ότι ο δήμος θα συμπαρασταθεί στους Χαλκούσους, σε όποια μορφή κινητοποίησης κι αν αποφασίσουν.
Ο αντιδήμαρχος καυτηρίασε την απουσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο εδώ και 1,5 μήνα – όπως είπε- δεν εμφανίζεται πουθενά, θύμισε ότι η παραχώρηση τμήματος της ΒΙΑΛ από το Δήμο στο Υπουργείο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2018, βεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράτασή της, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες για την άρση του χρησιδανείου, γιατί δεν  τηρείται τίποτα από  τα συμφωνηθέντα με βάση το συμβόλαιο παραχώρησης.
Στα αξιοσημείωτα, δείγμα κι αυτό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα, το ότι οι σκηνές στήνονται στο χώρο που καταλήγουν τα λύματα από τις τουαλέτες του Κέντρου!
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά από την ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
 
"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για άλλη φορά έδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα θέματα και δη το προσφυγικό. Έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαφορία της προς τους κατοίκους της Χίου αλλά και εν γένει των νησιών που μαστίζονται από την προσφυγική κρίση. 
Αφού άφησε να περάσει άπρακτο όλο το καλοκαίρι, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς κανένα συντονισμό, αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει κανέναν  να στεγάσει τους νεοεισελθόντες πρόσφυγες-μετανάστες, σε αντίσκηνα, επεκτείνοντας το χώρο της ΒΙΑΛ. 
Η κυβέρνηση,  εδώ και δυόμισι χρόνια, αδυνατεί να βρει λύσεις για το προσφυγικό. Καταφεύγει σε πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες οι οποίες μόνο αντίθετα αποτελέσματα επιφέρουν. Είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποιον τρίτο θα βρουν για να του φορτώσουν την παταγώδη αποτυχία τους.
Για πόσο καιρό ακόμα οι Χιώτες θα είναι τα θύματα της επιπόλαιης και επικίνδυνης πολιτικής σας;"
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ
Τετ, 21/02/2018 - 06:33
ΚΚΕ

Η Κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία της χώρας, μετά και από το σοβαρό περιστατικό στα Ίμια, έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση εφησυχασμού για τις εξελίξεις. Οι διαρκείς δηλώσεις περί «τόνων που χαμηλώνουν», στα «απόνερα του επεισοδίου» και «νηνεμίας μετά την μπόρα», συγκαλύπτουν το γεγονός ότι παραμένει άθικτο όλο το πλαίσιο εντός του οποίου κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας και πυκνώνουν οι εστίες έντασης.

Πρόκειται για επικίνδυνη συγκάλυψη του πραγματικού ρόλου ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στο Αιγαίο και συνολικά στην περιοχή. Το περιστατικό στα Ίμια αποτελεί κλιμάκωση της Τούρκικης επιθετικότητας εντός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου, όπως άλλωστε και η αλυσίδα των τελευταίων γεγονότων. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, επισημοποιούνται ύστερα και από την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, με τους αποκλεισμούς νησίδων από τουρκικά πλοία, με τα προηγούμενα περιστατικά στα Ίμια, αλλά και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ουσία είναι ότι οι στόχοι της αστικής τάξης της Ελλάδας για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» σημαίνουν ενεργότερο μπλέξιμο στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο κουβάρι των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και δεν μετατρέπουν τη χώρα σε «νησίδα σταθερότητας» όπως προπαγανδίζεται, αλλά σε «μαγνήτη» επικίνδυνων εξελίξεων, με σοβαρή πιθανότητα, θερμών επεισοδίων, εμπλοκών.

Αυτή την πολιτική και τους στόχους υπηρετούν με ζήλο η κυβέρνηση και όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνυπάρχουν σχέσεις συνεργασίας που εναλλάσσονται με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δείχνουν από τη μια οι «επιθέσεις φιλίας» και από την άλλη τα «λοξοκοιτάγματα», οι «προειδοποιήσεις» και οι απειλές.

Είναι «δηλητηριώδης» για το λαό ο ισχυρισμός και η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι κανένα θέμα δεν τίθεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αφού υποτίθεται ότι αυτά διασφαλίζονται από τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει και αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα:

- Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου γίνεται εδώ και χρόνια με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, τη στιγμή μάλιστα που η ΝΑΤΟική αρμάδα σουλατσάρει τα δυο τελευταία χρόνια στο Αιγαίο.

- Το πλοίο του Λιμενικού που χτυπήθηκε, συμμετείχε σε επιχείρηση της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποτρέψει το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό.

- Δεδομένο είναι ότι «θερμοκήπιο» των αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, και όχι μόνο, αποτελούν οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία, Κίνα για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των αγορών και σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Αυτά ακριβώς τα σχέδια βάζουν φωτιά στην περιοχή, αναδιατάσσουν συμμαχίες, φουντώνουν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, σενάρια για αλλαγή συνόρων, δημιουργούν μια «κινούμενη άμμο», με θύματα σε κάθε περίπτωση τους λαούς, με την όξυνση του προσφυγικού.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα «ρήγματα» στις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, όπως και η ένταση στις σχέσεις με την ΕΕ, αντιμετωπίζονται από την αστική τάξη της Ελλάδας ως «ευκαιρία» δικής της αναβάθμισης, με τον πρωθυπουργό να λέει: «τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή», αλλά «θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα»!

Η κυβέρνηση μπερδεύει τον ίσκιο με το μπόι της, σε ό,τι αφορά τον περιφερειακό ρόλο και τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας, και μάλιστα συγκριτικά προς την Τουρκία. Εκείνοι που σίγουρα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την «πραγματικότητα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο, που διαδέχεται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για το μοίρασμα της λείας, είναι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Καλούμε το λαό μας να μη στοιχηθεί κάτω από τις εχθρικές γι' αυτόν σημαίες της αστικής τάξης, των στόχων και των «φιλοδοξιών της». Να πάρει μέρος με το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα ώστε να οργανώσει τον αγώνα του, να στείλει μήνυμα εναντίωσης στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ και στη συμμετοχή της χώρας μας, στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και να επαγρυπνεί για την αντιμετώπιση κάθε επικίνδυνης εξέλιξης.

Χίος 20/02/2018