Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Βίτσας: Τεράστια η αύξηση των προσφυγικών ροών

Τρί, 24/04/2018 - 18:28
Δ. Βίτσας

Την έντονη ανησυχία του για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας εξέφρασε από τη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, εστιάζοντας την προσοχή του στον Έβρο απ’ όπου όπως είπε χαρακτηριστικά η αύξηση είναι «τεράστια» με αποτέλεσμα να γεμίζουν πολύ γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι συνολικά στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 εισήλθαν 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αποκάλυψε ότι οι ροές αυξήθηκαν ραγδαία μετά τη Σύνοδο της Βάρνας.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τον κο Βίτσα μόνο τον Απρίλιο οπότε και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο εισήλθαν στη χώρα μας 2.700 άτομα εκ των οποίων οι 340 μόλις σήμερα το πρωί.

Εξ αυτού του λόγου ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κέντρου «τρανζίσιον» όπου θα καταγράφονται άμεσα οι νέες είσοδοι και θα γίνεται πιο γρήγορα η κατανομή τους σε κέντρα φιλοξενίας, αφού όπως αποκάλυψε ο κος Βίτσας αυτή τη στιγμή 1.000 άτομα κρατούνται ακόμη από την αστυνομία στην περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση της καταγραφής τους και άλλοι περίπου 350 περιμένουν στο φυλάκιο του Έβρου.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα νησιά του Αιγαίου όπου μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι εκ των οποίων οι 1.189 στη Μυτιλήνη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, ενώ στο νησί μόνο σήμερα το πρωί εισήλθαν 206 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η δε αύξηση άρχισε να μεγαλώνει περισσότερο μετά τη Σύνοδο της Βάρνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον κο Βίτσα ενώ ο μέσος όρων νέων εισόδων ημερησίως:

- το 2017 ήταν 54

- το πρώτο δίμηνο του 2018 αυξήθηκε στις 62 με 66 την ημέρα

- μετά τη Βάρνα σε 126 ημερησίως

- και τις τελευταίες ημέρες περίπου σε 200.

«Αυτά για να έχετε μία εικόνα ότι πλέον έχουμε μία τάση αυξητική. Δεν με τρομάζει με ανησυχεί. Δεν με τρομάζει όσον αφορά στα νησιά γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως επέμεινε, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν σχέδιο αντιμετώπισης και μάλιστα τόσο για την αυξητική τάση των ροών όσο και για το ενδεχόμενο αλματώδους αύξησης των ροών, καλώντας μάλιστα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε διάλογο το επόμενο διάστημα για κατάθεση προτάσεων με στόχο την οριστικοποίησή τους.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 23/06/2018 - 17:02
Αστεγο το άσυλο

Επειδή το σίριαλ μάλλον παρατράβηξε, σχετικά με τη στέγαση της Ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Παγούδη από την "Εφημερίδα των Συντακτών" και απαντάμε λιτά στο τέλος.

"Στο στόχαστρο της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) έχει μπει η EASO (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ειδικότερα οι συμβάσεις που συνάπτει η δεύτερη για τη μεταφορά των υπηρεσιών της σε στεγασμένους χώρους εκτός των hotspots όπου λειτουργούν έως σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου, όπου με τρόπο που αμφισβητήθηκε έντονα η EASO επέλεξε τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» προκειμένου να φύγει από τη ΒΙΑΛ, έναντι τελικού τιμήματος 9.000 ευρώ μηνιαίως και όταν κτίρια ανάλογου μεγέθους προσφέρονταν σε τιμή υποπολλαπλάσια αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ανέρχονταν στο ποσό των 20.000 ευρώ μηνιαίως, που θεωρήθηκε σκανδαλώδες και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκε στις 9.000, με αποτέλεσμα η συμφωνία να κλείσει σε αυτό το ποσό και η εφημερίδα να μετακομίσει, ελευθερώνοντας τον χώρο.

Παράλληλα, φρόντισε να αλλάξει και τη ρητορική της, που από ακραία αντιπροσφυγική μετατράπηκε σε πιο μετριοπαθή και φιλική, κυρίως για τη δημοτική αρχή, η οποία μέχρι τότε αποτελούσε για την «Αλήθεια» τον αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Χίο.

Αξεπέραστο εμπόδιο

Δέκα μήνες μετά όμως και ενώ έχει καταβληθεί το ανάλογο τίμημα, η EASO ανακοίνωσε τη ματαίωση του σχεδίου, αφού έγινε γνωστό ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αλλάξει χρήση λόγω πολεοδομικών κανονισμών που θεωρήθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο, ακόμα και αν η κτιριακή εγκατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομή για πρόσφυγες που εξαιρείται της σχετικής πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως π.χ. τα hotspots.

Γεγονός που αφήνει την EASO οριστικά, όπως φαίνεται, εντός της ΒΙΑΛ και της στερεί τη δυνατότητα αύξησης του προσωπικού της, κάτι που θα επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης των πολλών εκατοντάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν και συνάμα την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον ανάλογο αριθμό προσφύγων.

Σαν να μην έφτανε πάντως αυτό, τα προβλήματα για την EASO πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, αφού στο διάστημα των δέκα μηνών συνήψε και σχετική σύμβαση με τεχνική εταιρεία για έργα διαμόρφωσης του νοικιασμένου κτιρίου, ύψους 500.000 ευρώ, και τώρα εγείρονται αξιώσεις αποζημίωσης.

Τους καλεί να παρανομήσουν

Οι λόγοι που, όπως είπαμε, υποχρέωσαν την ΕΑSΟ να εγκαταλείψει το κτίριο αφορούν την αδυναμία να εξασφαλιστεί η μετατροπή της χρήσης της κτιριακής εγκατάστασης, μια και εξαρχής κατασκευάστηκε για να στεγάσει όλο το εκδοτικό συγκρότημα «Αλήθεια» (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα), αποκλειόμενης κάθε άλλης δυνατότητας - πλην ίσως της έκδοσης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα χαρακτηριζόταν εξαρχής «φωτογραφική» από όποιον αντικειμενικό παρατηρητή.

Οπως όλα δείχνουν, η σκανδαλώδης προοπτική αποτράπηκε αφού είχε όντως πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων που προηγήθηκαν, πριν από την έλευση στη Χίο της OLAF, που έβαλε τέλος σε όποια τέτοια σκέψη υπήρξε.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, καθώς και για τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, που σε συνεργασία μεταξύ τους και με την προτροπή του πρώτου ο δεύτερος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «να γίνει χρήση του άρ. 16 παρ. 3 του ν. 4375/2016, βάσει του οποίου επιτρέπεται η δημιουργία και εγκατάσταση των δομών κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής, περιβαλλοντικής ή άλλης διάταξης».

Επικαλούμενος βεβαίως το καλό της Χίου και των ίδιων των προσφύγων από τυχόν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα ο ίδιος ρωτάει και τα εξής:

◼ Γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες η μετεγκατάσταση της EASO που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και ποιο είναι το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης;

◼ Πώς επηρεάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την καθυστέρηση μεταστέγασης των υπηρεσιών της EASO;

◼ Πού θα στεγαστούν τελικά οι υπηρεσίες της EASO, με δεδομένο ότι λήγει και η σύμβαση μίσθωσης της ΒΙΑΛ;"

 

Η απάντηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ:

Νομίζουμε  ότι οι νοήμονες πολίτες μπορούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από τον φθόνο και για όσους γράφουν και για όσους άκριτα και χωρίς ούτε μια φορά για τα μάτια να ζητήσουν τη γνώμη μας, αναδημοσιεύουν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ συνεχίζει τη δουλειά της δημιουργώντας, τίποτα άλλο.

Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες, για να συνεχίσει τη δουλειά της, αξιοποιεί ένα κτηριακό περιουσιακό της στοιχείο.

Ενοικίασε νομιμότατα μέρος των κτηριακών της εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, EASO, σε τίμημα που συμφωνήθηκε, δηλώθηκε στην Εφορία, τα ενοίκια δε εις ακέραιο πηγαίνουν στην ίδια ως αποπληρωμή χρεών.

Η EASO για λόγους δικούς της ακύρωσε, προς το παρόν, τη διαδικασία. Προς τούτο υπάρχουν συμβόλαια αποζημιώσεων υπέρ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που θα τηρηθούν στο ακέραιο είτε συμβατικά είτε δικαστικά.

Όσον αφορά τη στάση μας για το προσφυγικό… δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική, αφού δεν την αλλάξαμε ούτε κατά κεραία.

Οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Θα πρέπει εφ' όσον άνευ ουδεμίας φυλάξεως εισέρχονται παρανόμως στη χώρα μας, να τους παρέχεται ό,τι προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που πουθενά δεν λένε ότι δημιουργούνται «νησιά φυλακές».

Αυτά υπάρχουν με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όσον αφορά τους ερωτώντες Βουλευτές της Ν.Δ. κανονικά έπρεπε να ρωτά και ο Βουλευτής του Σύριζα, αφού η ματαίωση της στέγασης της EASO, σημαίνει άλλη μία μονιμοποίηση παραμονής αυτών των ανθρώπων στη Χίο.

Και κάτι τελευταίο, όχι για τους αντιγραφείς αλλά για τους… συγγραφείς.

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».