Χίος, Τετάρτη 23 Μαΐου

6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη για τον Χιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Θεοτοκά

Δευ, 12/03/2018 - 07:14
Διεθνές Συνέδριο για τον Γ. Θεοτοκά

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα:

«O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, οι γονείς του οποίου γεννήθηκαν στο νησί μας, ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό του πατέρα του το Πυργί και το 1955 διετέλεσε υποψήφιος Βουλευτής Χίου.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018.

Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 20 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Αμερικής, της Πόλης, της Λευκωσίας και της Ίμβρου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ένα Ελληνάκι στην Πόλη της Belle Epoque» θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανιψιός του Γ. Θεοτοκά.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις από ηθοποιούς και μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου και στο Ζάππειο, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο συγγραφέας.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 23/05/2018 - 15:35

Τα 100 χρόνια της ένωσης των δυο κοινοτήτων του Βροντάδου σε ένα ενιαίο δήμο, γιορτάζονται φέτος με σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία  με τα σωματεία του Βροντάδου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλοι φορείς.

Περά των πολλών και διαφορετικών εκδηλώσεων ξεχωρίζει το βιβλίο του Ιάκωβου Μπριλή, για τα 100 χρόνια Βροντάδος που θα παρουσιαστεί στις 8 Αυγούστου, στον Όρμο Λω.

«Ο συμπατριώτης μας  Ιάκωβος Μπριλής, δουλεύει πάνω από 2 χρόνια για αυτό το βιβλίο, συγκεντρώνοντας υλικό κυρίως από το πρώην δημαρχείο Βροντάδου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Στρατής Γδύσης συμπληρώνοντας ότι χορηγός έκδοσης του βιβλίου είναι η οικογένεια Φαφαλιού.

Παράλληλα ο Βρονταδούσης Αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε και στο Παμβρονταδουσιακό Συνέδριο που θα γίνει 11 και 12 Αύγουστου και θα «ενώσει» Βρονταδούσους από όλο τον κόσμο.

«Στόχος του συνεδρίου είναι να αναλυθούν θέματα και να συζητήσουμε για το πώς βλέπουμε τον Βροντάδο τα επόμενα 100 χρόνια», ανέφερε ο κ.Γδύσης.

«Όλες αυτές οι εκδηλώσεις απαιτούν και οικονομική στήριξη», τόνισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών λέγοντας ότι εκτός από τον δήμο Χίου που έχει εγκρίνει ένα ποσό υπάρχουν και εφοπλιστικές οικογένειες που θα συνεισφέρουν.

«Με ένα συντηρητικό προϋπολογισμό , εκτός της έκδοσης του  βιβλίου, χρειαζόμαστε  τουλάχιστον 15 με 20 χιλιάδες ευρώ, και έτσι ψάχνουμε οικονομική στήριξη από την εφοπλιστική και όχι μόνο, οικογένεια του Βροντάδου.