Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Το... ακορντεόν του Λοϊζου σε ένα μαγικό βράδυ στον ΦΟΒ

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/06/2017 - 21:01

Μελωδίες αξεπέραστες και ήχοι νοσταλγικοί, πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, το βράδυ της Τέταρτης, καθώς η πρωτοεμφανιζόμενη  χορωδία του Ομίλου «Χιόνη», πραγματοποίησε αφιέρωμα στο μεγάλο Μανό Λοΐζο με αφορμή τα 89 χρόνια από την γέννηση του και τα 35 από τον Φευγιό του. 

«Μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του. Το «ακορντεόν» συνόδευε κάθε σχολική μας γιορτή. «Αχ χελιδόνι μου», «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο»,  «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» και εμείς ακολουθούσαμε. Το καθάριο βλέμμα του στις φωτογραφίες των  άλμπουμ των τραγουδιών του μας μαγνήτιζε. Το πάθος  του για την ποιοτική μουσική μας ενθουσίαζε.», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΦΟΒ Πολύδωρος Στείρος.
Την διεύθυνση και διδασκαλία της χορωδίας είχε η Σόφη Κώττη που αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στις πρόβες λέγοντας ότι :«Συνεργάστηκα με τον Σταύρο, τον Νίκο, τον Γιάννη, την Ειρήνη, τη Δέσποινα, την Ιωάννα, τη Γιασεμή, τον Πολύδωρο και από το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ότι η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, το νοιάξιμο και το πάθος για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συναυλία της χορωδίας μας ήταν οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της συνεργασίας».

Παράλληλα ανάμεσα στις μουσικές του Μάνου Λοΐζου  αναγνώστηκαν αποσπάσματα  από Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και από τα «Νέγρικα» του Γιάννη Νεγραπόντη, από την Ειρήνη Στούμπου,  ομογενής εκπαιδευτικός από το Τορόντο.

Το μουσικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των μελών της χορωδίας: Βασιλάκη Μαρία, Βασιλάκη Μαρκέλλα ,Βασιλάκης Νίκος, Βουλάμανδη Μαρία, Γιαννούλου Γεωργία, Καλογρηά Ρούλα,  Κοϊνάρη Μαρκέλλα, Κουγιούλη Σεβαστή, Κρικέλα Χριστίνα, Λαδάκη Μαρίνα, Λω Καίτη, Μπαχά Νικητία ,Σαρρή Λίτσα, Τσατσαρώνη Φιλιώ ,Τσιχλή Αγγελική, Φαφαλιού Βάσω, Φαφαλιού Ειρήνη, Φαφαλιού  Φλατσούση Ρούλα, Χέλιου Δέσποινα και Ψώρρα Ιουλία, με την στήριξη των μουσικών : Νίκος Βασιλάκης (κλασική κιθάρα),Αλέξανδρος Κατολέων (ακουστ. κιθάρα).Κυριακή Χούλη(κλασική κιθάρα)Μαριάνθη Χούλη (κλασική κιθάρα),Μάριος Βασιλάκης(ακορντεόν),Σταμάτης Πολύδ. Στείρος(ακορντεόν),Νικόλας Ευσταθίου(μπουζούκι),Σταμάτης Σταύρ. Στείρος(άλτι κόρνο) υπό την διεύθυνση του Σταύρου Στείρου και την συνολική επιμέλεια του προγράμματος είχε η  Γιασεμή Αμπαζή.

Στον αύλειο χώρο υπήρχε έκθεση με καλλιτεχνήματα από τα εργαστήρια του ΦΟΒ  ( ενηλίκων και ανηλίκων) που λειτουργούσαν την χειμερινή περίοδο με τις «εκπαιδεύτριες» να δηλώνουν στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ενθουσιασμένες τόσο με την πρόοδο των «μαθητών» τους όσο και με το εικαστικό αποτέλεσμα. 

 

ΜΑΓΙΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΛΟΪΖΟ

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 18/02/2018 - 22:49
Καρκαλούσες

«Τα παλιά χρόνια το χωριό τέτοιες μέρες ήταν ένα Σινεμά». Σ’ αυτή τη φράση, ενός μεγάλης ηλικίας Πυργούση, συμπυκνώνεται το τι σήμαινε για το χωριό η έναρξη του Τριωδίου, που είναι δεμένη με τα καρναβαλικά μας έθιμα.

Πράγματι, στο Πυργί των 3-4.000 κατοίκων αντιλαμβανόμαστε τι συνέβαινε σε κάθε γειτονιά, όπου έβγαιναν οι Καρκαλούσες, οι Αχεράδες και όλοι μαζί έπιαναν τον «Δετό».

Σήμερα τα έθιμα αυτά αναβιώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου κάτι το οποίο ζήσαμε και σήμερα (18/2/18) με την εμφάνιση των Καρκαλούσων στην Πλατεία του χωριού.

Το Καρακάλο είναι στα Λατινικά το κάλυμμα της κεφαλής και είναι μια εκδοχή για το όνομα του εθίμου, που έχει τις ρίζες του μπορεί και στα χρόνια του Διονύσου και φτάνει στις μέρες μας χωρίς νεωτερισμούς.

Αυτό φαίνεται καθαρά στο θέμα της μεταμφίεσης, όπου δεν χρησιμοποιούνται μάσκες και ξένα αντικείμενα αλλά ο κάθε Πυργούσης σκεπάζει το πρόσωπό του με ένα μαντήλι και μεταμφιέζεται με ό,τι πρόχειρο βρει, με τέτοια φαντασία που προκαλεί το γέλιο.

Τα νέα παιδιά κυρίως, και βασικά τα αγόρια, μαζεύονταν σε ομάδες, τα «κοπάδια» στη ντοπιολαλιά, και γύριζαν περιπαίζοντας στα σπίτια των λεύτερων κοριτσιών αφού έθεταν το ερώτημα στην οικογένεια «παρακάμνετε;». Δέχεστε δηλαδή το παραπανίσιο του χωρατού μας, μας δέχεστε σπίτι σας; Αν η απάντηση ήταν θετική, και γιατί να μην ήταν αφού οι τρόποι για να 'ρθουν σε επαφή νέοι δεν ήταν πολλοί, τότε οι Καρκαλούσες έμπαιναν στο σπίτι, καμιά φορά μαζί και με τα ζώα τους και ακολουθούσαν χωρατά, που δεν πείραζαν κανέναν αφού από τη φύση τους οι Πυργούσοι έχουν μια έμφυτη σκωπτικότητα.

Μετά απ’ αυτό ξεχύνονταν όλοι στους δρόμους, με τους Αχεράδες να προηγούνται ρίχνοντας παντού άχερα και τις Καρκαλούσες να ακολουθούν μαζί με τα ζώα τους και σήμερα με τα τρακτέρ τους. Αυτό έγινε και την Τυρινή Κυριακή 18/2/18 στο Λιβάδι, στην κεντρική δηλαδή Πλατεία του Πυργίου, για να ακολουθήσει ο περίφημος «Δετός». Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες, συμβολικά  όλο το χωριό, δένει τα χέρια και χορεύει από κοινού σε έναν κύκλο με δίστιχα, που φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή όπου ταυτόχρονα δίνεται πολλές φορές και η απάντηση.

Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου που το αναβίωσε γι' ακόμη μία χρονιά και το χάρισε σε όλους μας και την ιστορία.

 

ethimo_karkaloyses_kai_diplos_horos_sto_pyrgi

Το Πυργί σε καρναβαλικούς ρυθμούςΚαρκαλούσες Καρκαλούσες Μετά τις Καρκαλούσες ο ΔετόςΚαρκαλούσες Δετός Τραγούδι στο Δετό