Χίος, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

Διεθνές Συνέδριο στη Χίο το καλοκαίρι για τους Μαυροκορδάτους

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 05/01/2017 - 16:04

Στη μεγάλη οικογένεια των Μαυροκορδάτων, που ξεκίνησε από τη Χίο, θα έχει ως αντικείμενο μελέτης Διεθνές Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο νησί μας, υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης και οργανωτή τον συμπατριώτη μας Νίκο Μαυρέλο, αναπληρωτή Καθηγητή του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως μας είπε, θα γίνει εκτενής αναφορά στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο τον “εξ απορρήτων”, τον περίφημο δραγουμάνο (διερμηνέα) του Σουλτάνου (1640 -1709), τον άνθρωπο που εμπιστευόταν τυφλά, γιατρό και γνώστη τουλάχιστον 7 γλωσσών, τον Διπλωμάτη που υπέγραψε εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Πρωσίας - Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά την ήττα της τελευταίας. Ακόμη θα γίνει εκτενής αναφορά στον επίσης πολύγλωσσο γιο του, Νικόλαο, Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας, που τιμάται ως εθνικός ήρωας στη Ρουμανία αφού επί εποχής του (1680 - 1730) αποκτά η χώρα την πρώτη κατ’ ουσίαν κρατική οντότηταΝίκος Μαυρέλος - αν. Καθηγητής Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης

 

 

 

Διεθνές Συνέδριο στη Χίο το καλοκαίρι για τους Μαυροκορδάτους

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/01/2018 - 05:49
Πάση θυσία

Την Αμερικάνικη ταινία "Πάση θυσία" θα προβάλλει στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο η Κινηματογραφική Λέσχη.

Η ίδια δημοσιοποιεί τις παρακάτω λεπτομέρειες για το έργο: 

Αμερική / Περιπέτεια / 2016 / 102’

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι

Σενάριο: Τέιλορ Σεριντάν

Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Μπέν Φόστερ, Κρις Πάιν

Διακρίσεις: Υποψήφιο για 4 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας, Πρωτότυπου σεναρίου, Μοντάζ και Β’ Ανδρικού ρόλου για τον Τζεφ Μπρίτζες) και για 3 Χρυσές Σφαίρες.

Ένας διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για το γιο του και ο πρώην κατάδικος αδερφός του επιχειρούν μια σειρά ληστειών στα υποκαταστήματα της τράπεζας που έχει κάνει κατάσχεση στην οικογενειακή τους φάρμα στο Δυτικό Τέξας. Η εκδίκηση φαίνεται δική τους μέχρι που θα βρεθούν στο στόχαστρο ενός βετεράνου σερίφη που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και του ινδιάνου βοηθού του.

Το Πάση θυσία του Σκωτσέζου Ντέιβιντ Μακένζι, είναι ένα ατμοσφαιρικό νεο-γουέστερν, βγαλμένο από το κινηματογραφικό σύμπαν των αδελφών Κοέν και την αληθινή Αμερική, όπου ηθικές και οικονομικές αξίες αλλά και παρελθόν και μέλλον συγκρούονται δραματικά. Ο σεναριογράφος Τέιλορ Σεριντάν (Sicario) ρίχνει μια μελαγχολική διαπεραστική ματιά σε μια Αμερική (αλλά και σε έναν κόσμο) που ζει στο έλεος της νέας εποχής – όχι πολύ διαφορετικής από εκείνη που είδε τους Ινδιάνους να χάνουν κάποτε τη γη τους και τώρα βρίσκει τους Αμερικάνους να την χάνουν από τις υποθήκες που αδυνατούν να αποπληρώσουν στις τράπεζες. Γυρισμένο σε ένα απόκοσμο τοπίο κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο του Τέξας και επενδυμένο από την υπέροχη μουσική των ΝΙκ Κέιβ και Γουόρεν Έλις, το Πάση Θυσία είναι μια ταινία για το έγκλημα, την τιμωρία, την αδελφική αγάπη αλλά και την οικονομική κρίση με ισχυρές δόσεις μαύρου χιούμορ, ένα αυθεντικό νεό-γούεστερν για την Άγρια Δύση της εποχής μας.