Χίος, Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Εκδήλωση μνήμης για τον Χιώτη Εθνεγέρτη Αδ. Κοραή

Παρ, 28/03/2014 - 15:34

Η Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας ο ΚΟΡΑΗΣ τελεί και φέτος στην Αθήνα την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης του μεγάλου Χιώτη διαφωτιστή και κορυφαίου Εθνοδιδασκάλου Αδαμαντίου Κοραή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 στις 7 μ.μ. στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, Πανεπιστημίου 22.
Ομιλήτρια της εκδηλώσεως θα είναι η Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κα Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά με θέμα:
«Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία της πόλεως Χίου κατά την εποχή του Κοραή».

Σχετικά Άρθρα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΓΚΑΔΑΣ "Η ΚΥΔΙΑΝΤΑ", ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Δευ, 15/01/2018 - 09:19
Με τα λόγια της πλώρης εκδήλωση Λαγκάδας

Η ιδέα για μια παρουσίαση της ναυτοσύνης της Λαγκάδας προέκυψε τον Οκτώβρη του 2017, σε μια συζήτηση για τα παλιά, για τα μπάρκα μας, για τους πατεράδες μας και τα όσα τράβηξαν οι μανάδες μας για να μας μεγαλώσουν. Ανακοινώθηκε στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό. Η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στη Λαγκάδα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό από τη δεκαετία του 1930 με τα καΐκια μέχρι και τη δεκαετία του 1990 με τα σύγχρονα πλοία, που απλόχερα προσέφεραν πολλές οικογένειες του χωριού.

Ωστόσο, οι δεκατέσσερις ενότητες που προέκυψαν αρχικά αποδείχτηκαν λίγες, γιατί το παρελθόν όσο το σκαλίζεις μαθαίνεις και αναγνωρίζεις, συγκινείσαι και σέβεσαι και δε θέλεις τίποτ’ άλλο παρά να το μοιράζεσαι. Έτσι η παρουσίαση διευρύνθηκε και αναδομήθηκε, χωρίς να πάψει όμως να αποτελεί ένα φόρο τιμής όχι μόνο στο Λαγκαδούση αλλά και σε όλους τους ναυτικούς του κόσμου.

Σας προσκαλούμε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων, να αξιολογήσουμε παρέα το παρελθόν που μας έκανε αυτό που είμαστε τώρα και το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι η συγκινησιακή φόρτιση που επιφέρουν οι αναμνήσεις γύρω από «τη δική μας» θάλασσα καθώς και η μνήμη και η εκτίμηση όλων εκείνων των καταστάσεων που έζησαν και ζουν οι εργάτες της, προκειμένου να διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στους ανθρώπους που αφήνουν πίσω, σ’ αυτούς που νοιάζονται και αγαπούν.

Βίκυ Γεωργούλη – Ματρώνα Αποστολίδη