Χίος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

Γνωριμία με τα άρματα της Μόστρας

Κυρ, 04/02/2018 - 20:18
Φωτο αρχείου

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ. στην Κοινοτική Αποθήκη Θυμιανών, καλεί τα Μέσα ενημέρωσης να γνωρίσουν από κοντά και μέσω αυτών να γνωρίσουν και οι πολίτες τα φετινά άρματα της Μόστρας, τα μυστικά του καρναβαλιού και να δούν από κοντά τους ταλαντούχους εθελοντές εν ώρα εργασίας. Γιατί η καρδιά του καρναβαλιού χτυπά στα Θυμιανά!

Η μόστρα των Θυμιανών ως γνωστόν είναι ένα έθιμο το οποίο αναβιώνει στα Θυμιανά και έρχεται από την εποχή του Μεσαίωνα χωρίς ακριβώς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία του. Μια Παρασκευή της Τυροφάγου οι κάτοικοι του χωριού δέχτηκαν επίθεση από τους πειρατές της εποχής με σκοπό να τους πάρουν την μαστίχα. Οι κάτοικοι, έχοντας ενημερωθεί για την εισβολή στο χωριό τους από το βιγλάτορα, πήραν τα όπλα τους και νίκησαν τους πειρατές. Μετά την μάχη τους κρέμασαν, τους "μόστραραν" δηλαδή στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Από τότε κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Τριωδίου οι κάτοικοι αναπαριστούν την νίκη τους, μεταμφιέζονται με παλιά γυναικεία ή ανδρικά ρούχα της εποχής και κρύβουν το πρόσωπό τους με αυτοσχέδιες προσωπίδες προκειμένου να αναπαραστήσουν εκείνο το συμβάν. Την Κυριακή μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του χωριού και χορεύουν τον παραδοσιακό χορό ταλίμι, (αναπαράσταση μάχης σώμα με σώμα με σπαθιά). Στη συνέχεια μετά τον χορό και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγουδούν το πολεμικό άσμα και κατευθύνονται προς την κεντρική εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου όπου δένουν στα κάγκελα χιώτικα λάβαρα με σημαίες.

Στις μέρες μας η μόστρα έχει εμπλουτιστεί με πιο μοντέρνες μεταμφιέσεις και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σατιρικά άρματα με θέμα την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Στο τέλος της παρέλασης ακολουθεί μεγάλο γλέντι στη πλατεία του χωριού.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 23/02/2018 - 17:39
Συναυλία

Το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες «ΙΩΝΕΣ» διοργανώνει ροκ συναυλία με το συγκρότημα «FUNKIN MATES» από την Αθήνα και τους Χιώτες «DUST» την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Η τιμή εισόδου είναι 7 ευρώ και εισιτήρια διατίθενται από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο γραφείο των ΙΩΝΩΝ, Δημοκρατίας 8. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας μας «Βοήθησε κι εσύ να τρέξουν οι τροχοί» και όλα τα έσοδα θα μπουν στον κουμπαρά, για την αγορά του καινούργιου λεωφορείου που ονειρευόμαστε!

Οι FUNKIN MATES είναι συγκρότημα που παίζει στην Αθήνα και, όπως λένε οι ίδιοι στη σελίδα τους στο facebook, «Η αγάπη για την funk, disco, blues, rock n' roll και soul μουσική έφερε τους Funkin' Mates μαζί!», ενώ οι επιρροές τους έρχονται από Jamiroquai, James Brown, Bee Gees, Red Hot Chili Peppers, Aretha Franklin, Blues Brothers, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Little Richard, Little Walter, Muddy Waters, Howlin' Wolf.

Οι DUST που θα εμφανιστούν ως support, είναι τοπικό συγκρότημα, από τέσσερα νέα παιδιά, δυο μαθητές και δυο φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που αγαπούν τη ροκ μουσική και θα έχουμε τη χαρά να τους ακούσουμε ως support group στη συναυλία.