Χίος, Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, στις εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 24/09/2017 - 06:34

Περισσότερες από 700 σελίδες χρειάστηκαν για να καταγραφεί η ιστορία και η καθημερινότητα μιας ακόμη «χαμένης πατρίδας» της Αγ. Παρασκευής του Τσεσμέ, από την πένα του αείμνηστου σήμερα απόστρατου Μοίραρχου, Γιάννη Δ. Αικατερίνη.
Μέσα από τραγούδια, ιστορίες, φωτογραφίες, ευτράπελα, ήθη και έθιμα, ο συγγραφέας, άφησε μια παρακαταθήκη μνήμης και τιμής στους απογόνους της Ιωνικής κωμόπολης.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού το απόγευμα του Σάββατου, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ανδρέας Αξιωτάκης», του Φάρου, στην οποία παραυρέθηκε πολύς κόσμος μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Φάρου Γεωργία Χούλη.
Οι ομιλητές, ο φιλόλογος Θεόδωρος Κοντάρας και ο Διευθυντής της Αλήθειας Γιάννης Τζούμας, που με γλαφυρότητα ζωντάνεψαν σκηνές καθημερινότητας από την ζωή των μικρασιατών, αναμοχλεύοντας μνήμες στους παλαιότερους ακροατές και υπενθυμίζοντας στην νεώτερη γενιά τις ρίζες και την ταυτότητα τους.
Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Μπαλτά.
 
 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 20/01/2018 - 18:42
Βιβλίο Ειρ. Σαρόγλου - Τσάκου

Εφτασαν στα γραφεία μας και οι τρείς έχουν την ιδιαίτερη αξία τους.

Κατ’ αρχήν... ξαναχτύπησε η ακάματη Γιατρός αλλά και επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου.

«Αιγαίο άνθρωποι και πολιτισμός» Τόμος Β’ και έπεται η συνέχεια αφού πρόκειται για τετραλογία. Πολυτελής έκδοση, προσεγμένη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού οι... αδυναμίες δεν κρύβονται.. Με το άνοιγμα του εξωφύλλου για παράδειγμα φιγουράρουν οι Μύλοι στο Νοσοκομείο ενώ στην πρώτη ενότητα με τα παραδοσιακά επαγγέλματα η φωτογραφία απεικονίζει τα ξυστά του Πυργίου.

Για την συνέχεια πέρα από την γλαφυρότητα του γραπτού λόγου της γιατρού σε προδιαθέτουν για την ποιότητα τα λόγια του Σουηδού ιστορικού και δημοσιογράφου Herbert Luthy “Μόνο η συνειδητοποίηση του παρελθόντος μπορεί να μας κάνει να κατανοήσουμε το παρόν», όπως και αυτά του Αριστοτέλη «Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει».

Το δεύτερο βιβλίο είναι... χειρόγραφο. Ναί, όπως το διαβάζετε με... δράστη τον μοναδικό Νίκο Κιουράνη, που συγκέντρωσε δεκάδες σοφές ρήσεις, τις αντέγραψε, έδωσε καλλιτεχνικό σχήμα στο κεφαλόγραμμα τους και τις έδεσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Διάλεξα».

Ο ίδιος το υπογράφει με την υποσημείωση ότι μας το χαρίζει γιατί φιλοξενήσαμε τα 500 και... ανορθόγραφα κείμενα του και γιατί «Τη μέρα την αυριανή, σε εκείνον που είναι... 100 παρά 5, καμιά φωνή δεν σου την τάζει» και γιατί ακόμα επειδή εκείνος υπάρχει «Επειδή υπάρχουν τα βιβλία, η ποίηση».

Η τρίτη έκδοση είναι η 11η κατά σειρά του περιοδικού «Καμπάνα» του Γυναικείου Συνδέσμου Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού, με ψυχή πάντα την Πρόεδρο του Μαριέλλα Βαρώνη.

Οπως και κάθε «Καμπάνα» αποτελεί συλλεκτική έκδοση, στη συγκεκριμένη εκτός των άλλων φιλοξενείται και έρευνα της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη για τον Χιώτη γλύπτη Απόστολο Γ. Παρηγόρη, με αφορμή δύο προσκυνητάρια των αρχών του 20ου αιώνα με την υπογραφή του.

Ν. Κιουράνης11ο τεύχος Καμπάνες