Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Με 5 μόνιμους εργαζόμενους η Βιβλιοθήκη "Αδαμάντιος Κοραής"

Αννα Χαζίρη - Δ/ντρια: Λειτουργούμε χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και με τη συνδρομή των εθελοντών
Τρί, 13/03/2018 - 15:51

Είναι η τρίτη στη σειρά Βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, αποτελεί έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, που σιγά - σιγά τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι στο νησί μας, γεγονός που οφείλεται και στις προσπάθειες εξωστρέφειας που αναπτύσσονται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού μόνιμου προσωπικού, με τη συνδρομή εθελοντών και του Εφορευτικού Συμβουλίου της.

Η Βιβλιοθήκη Χίου “Αδαμάντιος Κοραής” έχει σήμερα στη δύναμή της μόλις 5 μόνιμους υπαλλήλους, με τη Διευθύντρια, Άννα Χαζίρη, να δηλώνει στο Ράδιο “Α” ότι παρά την αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού, συνεχίζουν να προχωρούν και να κοιτούν ψηλά, κοιτώντας το ποτήρι μισογεμάτο και διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού.

"Μας έχουν υποσχεθεί ότι εξετάζεται το ζήτημα", ανέφερε απαντώντας στο ερώτημα τι κάνει για το θέμα το Υπουργείο Παιδείας.

Η ίδια σημείωσε ότι γενικότερα υπάρχει μια καλή συνεργασία με το υπουργείο, το οποίο πρόσφατα εμπλούτισε με νέα βιβλία το δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, ενώ στα προς εξέταση πλάνα, χωρίς να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν, όπως είπε, είναι το κολλημένο εδώ και χρόνια ζήτημα της επέκτασης των κτηριακών της εγκαταστάσεων.

Βέβαια μέχρι να γίνουν τα... μεγάλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού, όπως είναι η βιβλιοθήκη - εξυπηρέτηση ερευνητών, λειτουργία αναγνωστηρίου, δανειστικού τμήματος κ.λ.π.- και συμπληρωματικά σ'αυτά, όπως είπε η κα Χαζίρη, αναπτύσσονται και νέες δράσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιαυτοκίνητο στα χωριά και εκδηλώσεις).

 

Πέμ, 22/03/2018 - 06:08
Ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου διοργανώνει διήμερο προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο, σήμερα και την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

Αναλυτικά θα προβληθούν: 

Δεν είμαι ο Νέγρος σου/ I am not your Negro

Ντοκιμαντέρ, 2017, Ελβετία/ Γαλλία/ Βέλγιο/ΗΠΑ, 93’

Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ

Πρωταγωνιστούν: Αφήγηση: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

 

Βασισμένο στο ημιτελές χειρόγραφο του πολιτικού διανοητή Μπόλντουιν, το «Remember this house» και με την συγκλονιστική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, το ντοκιμαντέρ  του Ραούλ Πεκ καταγράφει ιστορικά τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της αμερικανικής ιστορίας.  Τρεις διαδοχικές δολοφονίες επιφανών ακτιβιστών του πολιτικού κινήματος εναντία στο φυλετικό διαχωρισμό είναι η αφορμή να γραφτούν τριάντα σελίδες περί ίσης μεταχείρισης των μαύρων στην εκπαίδευση και την εργασία, οι οποίες διανθίστηκαν από τον Ραούλ Πεκ με εικόνες από το παρελθόν αλλά και επίκαιρες, υπογραμμίζοντας κινηματογραφικά ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων αφορά το παρόν και έχει δημιουργήσει μια στέρεα εικόνα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

 

Νοσταλγώντας το φως/ Nostalgia for the Light

Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, 2010, 90’

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουζμάν φτιάχνει μια ταινία τεκμηρίωσης με σεναριογραφημένες εικόνες και αποκαλύπτει αλήθειες μέσα από μια αλληγορία μεταξύ της παρατήρησης των αστεριών στην έρημο Ατακάμα και του φόρου αίματος  που πλήρωσαν όσοι αντιστάθηκαν στο απολυταρχικό καθεστώς του Πινοσέτ. Σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά σκέψεων, φιλοσοφικών θεωριών και επιστήμης, οι εικόνες ταξιδεύουν και η μνήμη αιωρείται  σε μια σκληρή αποτίμηση της σύγχρονης Ιστορίας και των πανάρχαιων αποκαλύψεων.