Χίος, Δευτέρα 25 Ιουνίου

Μια Χιώτισσα εξ… αγχιστείας η νέα Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Τρί, 06/02/2018 - 17:29
Ευαγγελία Στεφανή

Μια εξ αγχιστείας Χιώτισσα είναι από η νέα Διευθύντρια του τρίτου κατά σειρά Μουσείου στην Ελλάδα, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 Πρόκειται για την δρ. Ευαγγελία Στεφανή, σύζυγο του συμπατριώτη μας δρ. Αρχαιολογίας, καθηγητή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Ιωαν. Μερούση.

 Η κ. Ε. Στεφανή, που είναι στέλεχος του Μουσείου από το 2004, παρέλαβε τη Διεύθυνση από την κ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι του Μουσείου από το 2006.

 

Κυρ, 24/06/2018 - 08:03
Φωτιές παντού

Τα έθιμα μας ζούν μέσα μας και στην πρωτοβουλία και πρωτοπορία των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ετσι το βράδυ του Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα… καυτό στο Κάστρο, τα Θυμιανά και την Λαγκάδα.

Στην είσοδο προς τον Αγιο Γεώργιο η ταβέρνα «Σαβάχ» κερνούσε σούμα και μεζέ, βάζοντας τους επισκέπτες στο κλίμα. Οι ίδιοι και ήταν αρκετοί, προχωρούσαν προς τα μέσα, όπου οι αναμμένες φωτιές, ανέμεναν τους ντόπιους να ρίξουν στην πυρά, τα ξερά πιά στεφάνια του Μάη.

Δεκάδες παιδιά πηδούσαν τις φωτιές ενώ για να συμπληρωθεί το παγανιστικό έθιμο, ηλικίας μερικών… χιλιάδων χρόνων, το συγκρότημα του «Βραζιλιόνοικο» ξεσήκωνε τα σύμπαν με τους τυμπανιστικούς ρυθμούς του.

Ανάλογη εκδήλωση άνευ τυμπάνων έγινε στα Θυμιανά, ενώ στη Λαγκάδα τα παιδιά αλλά και μεγάλοι πηδώντας την μεγάλη φωτιά της εισόδου του λιμανιού, έπεσαν, που αλλού στη θάλασσα και στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Σήμερα το έθιμο θα τηρηθεί στον Δαφνώνα.

Το οπτικό υλικό είναι του Κωστή Αναγνώστου.

Μπράβο στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κάστρου, Θυμιανών, Λαγκάδας και Δαφνώνα.

anaviosi_ethimoy_ai_gianni_fanisti_sto_kastro_tis_hioy

Πανηγυρική ατμόσφαιρα στο ΚάστροΠανηγυρική ατμόσφαιρα στο Κάστρο