Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

Μια Χιώτισσα Πρέσβειρα Nεότητας της UNICEF

Μαρία Ζούρα - μαθήτρια Α’ Λυκείου στη “Λεόντειο”
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 04/08/2016 - 16:27

Είναι μόλις 15 χρόνων, είναι μαθήτρια της Α’ Λυκείου στην “Λεόντειο” Σχολή, είναι Πρέσβειρα Nεότητας της Ελλάδας στη Unicef, αλλά είναι και Χιώτισσα και μάλιστα υπερήφανη γι’ αυτό.

Πρόκειται για την Μαρία Ζούρα, το γένος Μαστρομιχαλάκη, που δεν κρύβει ότι αξίζει μεν η Χίος, που υπεραγαπά αλλά την… επηρέασε και λίγο και η μαμά της.

Επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη “Λεόντειο” όχι μόνο για τις επιδόσεις της αλλά και για τη γενικότερη δράση της στους τομείς της Unicef και έτσι εκπροσωπεί τη χώρα μας στο αντίστοιχο Συμβούλιο, που ασχολείται με μαθήματα σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης.

Το Συμβούλιο αυτό απαρτίζουν ακόμα ένας νεαρός ή νεαρή εκπρόσωπος από την Ιρλανδία, την Ουκρανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης και Unicef, οργανώνουν και συμμετέχουν σε διαλέξεις που γίνονται σε χώρους νεολαίας, με αντικείμενο τη γνώση, που μπορεί να φανεί πολύτιμη σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα για να έχει η Επιτροπή και πρακτική εμπειρία τα μέλη της, μαζί και η Μαρία Ζούρα, θα πραγματοποιήσουν ταξίδι στην Κένυα.

 

Μαρία Ζούρα - μαθήτρια Α’ Λυκείου στη “Λεόντειο” - Μια Χιώτισσα Πρέσβειρα Nεότητας της UNICEF

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 17/07/2018 - 15:04
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Ο καλός μας συνάδελφος, ο παλαίμαχος αλλά πάντα μάχιμος Γιάννης Μιχαλάκης, είναι ερωτευμένος με δυό πράγματα, το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και τα... Κουρούνια. Ξέρουμε ότι επειδή οι έρωτες δεν κρύβονται έχει γράψει και για τα δύο. Ο Γιάννης Παληός μας πληροφορεί για το πρώτο με το παρακάτω σημείωμα.

Ένα νέο βιβλίο των εκδόσεων «Άλφα Πι» με τίτλο «Τα Μπρουκλιώτικα», μόλις κυκλοφόρησε. Ένα βιβλίο με υπαρκτές ιστορίες, βγαλμένες από τη ζωή, και πολύ περισσότερο ορμούμενες από τη δύσκολη προσπάθεια των ελλήνων μεταναστών να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη μακρινή Αμερική.

Ο Γιάννης Μιχαλάκης, συγγραφέας του βιβλίου, δεν επεδίωξε απλώς την υλοποίηση του κολοσσιαίου αυτού έργου, της μεταφοράς δηλαδή εκείνων των εμπειριών στο χαρτί. Έχοντας ζήσει ο ίδιος έντεκα χρόνια ως μετανάστης στη Νέα Υόρκη και άλλα είκοσι ως ανταποκριτής της ελληνόφωνης εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης» στην Αθήνα, βίωσε από πρώτο χέρι τους καημούς, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες των ανθρώπων που ξεκίνησαν από την πατρίδα Ελλάδα πένητες, με όραμα την επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου διαβίωσης. Για τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους. Κυρίως για τα παιδιά τους, τη μόρφωση και την προκοπή των οποίων επεδίωξαν και σε ένα μεγάλο βαθμό πέτυχαν.

Μια μικρή πινακοθήκη των Ελλήνων της Αμερικής αποτελούν «Τα Μπρουκλιώτικα». Με τους καλούς και ταπεινούς, αλλά και τους κατεργαρέους, που δεν χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον διπλανό τους. Με τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες ανθρώπων ανίδεων από αγγλική γλώσσα και ζωή σε μεγαλούπολη, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν μέσα στο μεταναστευτικό ποτάμι και θα έπρεπε να μάθουν να κολυμπούν για να μη χαθούν.

Οι ήρωες των διηγημάτων των Μπρουκλιώτικων, δεν είναι δημιουργήματα συγγραφικής φαντασίας. Είναι άνθρωποι υπαρκτοί και οι ιστορίες τους βιωματικές. Από λίγο ως πολύ, όσοι δοκίμασαν το «γλυκό ψωμί» της ξενιτιάς, κάτι παρόμοιο έζησαν. Και ως αναγνώστες μετά, των διηγημάτων, γέλασαν με τα παθήματα των ηρώων, τα δικά τους παθήματά, συγκινήθηκαν και μερικές φορές έκλαψαν για τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες τους, τις χαμένες ελπίδες και τα απραγματοποίητα όνειρά τους. Γι' αυτό και η υποδοχή της πρώτης έκδοσης του βιβλίου που έγινε το 1980 στη Νέα Υόρκη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη και αποτέλεσε το έναυσμα ώστε ο συγγραφέας τους να επεκτείνει την πνευματική δράση του πέρα από τη δημοσιογραφία.

 

Γιάννης Ν. Παληός

17-7-2018

 

(Η τιμή του βιβλίου είναι 12 ευρώ και πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Χίου και στις εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ Ροδοκανάκη 7 Χίος, Τηλ: 22710 41287)