Χίος, Παρασκευή 20 Ιουλίου

Μια υπέροχη βραδιά για το Γηροκομείο Χίου

ΜΕ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ» ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 22/02/2018 - 07:52
Τα «Ημερολόγια Ασυρμάτου μνήμες ιστορίας, μνήμες ζωής» του Πάνου Καρασούλη παρουσιάστηκαν από τον Δημήτρη Φρεζούλη

Δυστυχώς ο βροχερός καιρός δεν ήταν ευνοϊκός και δεν επέτρεψε σε πολλούς να βγουν από το σπίτι τους, όμως όσοι τελικά ήρθαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου 2018 στην «Οδύσσεια» (στην προκυμαία Χίου) ήταν εκλεκτοί. Ανθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Πάνου Καρασούλη, αλλά και συνέδραμαν στη βοήθεια του Γηροκομείου Χίου, αγοράζοντας το βιβλίο του (προσφορά της Σοφίας Καρασούλη).
   Τα «Ημερολόγια Ασυρμάτου μνήμες ιστορίας, μνήμες ζωής» του Πάνου Καρασούλη παρουσιάστηκαν χτες από τον Δημήτρη Φρεζούλη. Ένα ιστορικό οδοιπορικό τού συγγραφέα υπό τύπον ημερολογίου. Μνήμες αποτυπωμένες με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τον συγγραφέα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Οι αναμνήσεις του συγγραφέα ξεκινούν από την εποχή που ήταν μικρό παιδί και συνεχίζονται και τα χρόνια που ακολούθησαν… Μια ζωή που κυλά σαν μυθιστόρημα, μόνο που τέτοιο δεν είναι, αφού ο Καρασούλης έζησε σε δύσκολες εποχές και βίωσε δίσεκτες καταστάσεις. Αποσπάσματα διάβασαν οι Γεωργία Χούλη και Γιάννης Κουγιούλης.
   Προηγήθηκε μια μελωδική κλασική εισαγωγή από την Ελευθερία Λυκοπάντη (πιάνο) και Γιάννη Τέττερη και χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο της ΘΑΛίΑΣ και ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (διοργανώτριες με τις εκδόσεις Άλφα Πι) Ελευθερία Λυκοπάντη και τον πρόεδρο του Γηροκομείου Δημήτρη Σαρρή. Δυο ρομαντικά μουσικά κομμάτια έπαιξε ο Μανώλης Φύσσας με την κιθάρα του (το ένα του Γιαλούρη).
   Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μετά την παρουσίαση, όταν Σιδερής Χαλλιορής με το μπουζούκι του και Γιάννης Τέττερης, Μανώλης Φύσσας και Αλέκος Τέττερης (και πιάνο) χάρισαν μιαν υπέροχη μουσική μελωδική βραδιά με τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Ήταν μια βραδιά φανταστική που «τράβηξε σε μάκρος» καθώς κανείς δεν ήθελε να αποχωρήσει…

Από αριστερά Μανώλης Φύσσας, Γιάννης Τέττερης, Σιδερής Χαλλιορής και πίσω Αλέκος Τέττερης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 20/07/2018 - 14:24

H μαστίχη και το Κάστρο της Χίου είναι οι δύο συγκλίνουσες διαδρομές στο πέρασμα του χρόνου, στις οποίες επικεντρώνουν οι εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, που προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χιου μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανάμεσά τους συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στα Οθωμανικά Λουτρά και ημερίδα για Τα πορίσματα της έρευνας από τις πρόσφατες εργασίες στα χερσαία τείχη του Κάστρου της Χίου .

Όπως σημειώνει η υπηρεσία το « 2018 είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς με στόχο να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων με θέμα τη μαστίχη που είναι το εμβληματικό προϊόν της Χίου και πολιτιστικό αγαθό εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.»

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Προβολή ταινίας «Το δέντρο που πληγώναμε», σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης  

Μια ταινία από τις πιο ποιητικές του ελληνικού κινηματογράφου, με φόντο την παιδική αθωότητα, τη φιλία και την ενηλικίωση. Αφηγείται την ιστορία δύο μικρών αγοριών, τα οποία θα περάσουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές στα μαστιχοχώρια της Χίου το 1960, δίπλα στους σχίνους, στα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή μαστίχη.

Η ταινία θα προβληθεί στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Χίου, ώρα 21:00.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ημερίδα αφιερωμένη στο Κάστρο της Χίου με τίτλο: «Τα πορίσματα της έρευνας από τις πρόσφατες εργασίες στα χερσαία τείχη του Κάστρου της Χίου»,  στην οποία οι επιβλέπουσες του έργου που υλοποιεί η Εφορεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα παρουσιάσουν τα νέα στοιχεία  από αρχιτεκτονικής, αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς. Επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής κ. Emanuele Papi, ο οποίος θα μιλήσει για την συμβολή της Ιταλικής Σχολής και της Ιταλικής επιστήμης στην έρευνα για το Κάστρο και τα μεσαιωνικά μνημεία της Χίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου, ώρα 11:00.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό

Ο χιώτης τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός με τις συνθέσεις του στις οποίες κυριαρχούν οι εικόνες από τη φύση, τα πουλιά και τη θάλασσα, θα μας ταξιδέψει μελωδικά στις ομορφιές της Χίου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου, ώρα 21:00.

Είσοδος ελεύθερη

 

Tρίτη 7 Αυγούστου 2018 έως Τρίτη 31 Αυγούστου 2018

Περιοδική έκθεση με αντικείμενα από τις Συλλογές της Εφορείας που θα συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονων χιωτών καλλιτεχνών.

Η περιοδική έκθεση θα λειτουργεί στο Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο της Χίου, καθημερινά 8:00-15:00 (εκτός Δευτέρας).

Είσοδος ελεύθερη