Χίος, Παρασκευή 25 Μαΐου

Μνήμες και μαρτυρίες από τον Χαλασμό του 1881

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη "Κοραής"
Παρ, 16/03/2018 - 15:24

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και η Περιηγητική Λέσχη Χίου τιμούν τους χιλιάδες νεκρούς των φονικών σεισμών της Χίου του 1881, προγραμματίζοντας εκδήλωση την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 6.30μ.μ. στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, κατά την οποία θα παρουσιαστούν, εκτός των άλλων, μαρτυρίες της εποχής και οπτικοακουστικό υλικό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον «Χαλασμό» του ‘81 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, 7.000 τραυματίστηκαν και μετατράπηκαν σε απέραντα ερείπια η πόλη της Χίου και πολλά νότια χωριά του νησιού,

Στην εκδήλωση θα προλογίσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, η πρόεδρος της Περιηγητικής κ. Πέννυ Τασοπούλου και η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Άννα Χαζίρη.  

Θα μιλήσει η δρ Ιστορίας Αθηνά Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη με θέμα  : «Άνθρωποι στα ερείπια»

Η ομιλία βασίζεται σε μαρτυρίες της εποχής, στις φωτογραφίες του Λευκώματος των σεισμών του 1881 που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, και σε χειρόγραφα σχετικά με τους σεισμούς που βρέθηκαν στη συλλογή εγγράφων του Κωνσταντίνου Κανελλάκη.

Θα παρουσιαστούν οι διαφάνειες του Περικλή Παπαχατζιδάκη από το Λεύκωμα των σεισμών του 1881 με τις φωτογραφίες των αδελφών Καστάνια, με την ευκαιρία της παράδοσής τους στη Βιβλιοθήκη από την Περιηγητική Λέσχη Χίου, στην οποία τις είχε δωρίσει.

Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση του αυθεντικού Λευκώματος της Βιβλιοθήκης, μαγνητοταινιών του Φιλίππου Αργέντη, όπου περιλαμβάνονται και μαρτυρίες επιζώντων, έκθεση χειρογράφων από την πρόσφατη έκδοση του έργου του Κ. Κανελλάκη, και εκδόσεων της εποχής με περιγραφές ανθρώπων που έζησαν τα τραγικά γεγονότα.

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΙΟ
Παρ, 25/05/2018 - 14:18

«Από την Αμανή και το Πελινναίο… ως τη Γριά», θα ονομάζεται το καλοκαιρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Βορειοανατολικής Χίου, που κατάφερε μέχρι στιγμής να  «ενώσει» δημιουργικά όλα τα χωριά της περιοχής.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να δημιουργείται στην περιοχή η αίσθηση ενότητας και δημιουργίας που μεταφέρεται σε πολιτιστικές δράσεις», ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Αμανή Βιβή Ποταμούση, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρήθηκε για το καλοκαιρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ της περιοχής.

Εξαιρετικά παρήγορο για το μέλλον της Β.Α Χίου είναι το αίσθημα που μεταφέρθηκε από τους συντελεστές και αφορά τις προσπάθειες που γίνονται οργανωμένα από φορείς και συλλόγους να ζωντανέψουν τα μικρά χωριά και να γνωρίσουν όλοι την ομορφιά της Βόρειας Χίου.

«Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι  ενώθηκαν με σκοπό να παρουσιάσουμε δεκάδες δράσεις όλη την καλοκαιρινή περίοδο που θα μεταφέρουν σε όλους το μήνυμα ότι η Βόρεια Χίος έχει ζωή», ανέφερε η κ.Ποταμούση.

Στο πολιτιστικό φεστιβάλ δηλώνει «παρών» και ο πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμύλων που σύμφωνα με την γραμματέα του Ευαγγελία Μάππα, εδώ και πολλά χρόνια «σηκώνει» το βάρος των  καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στην περιοχή τους.

«Φέτος ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με τους συλλόγους της Αμανής και όλοι μαζί παρουσιάζουμε ένα Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει από βιβλιοπαρουσιάσεις και θεατρικές παραστάσεις μέχρι συναυλίες», ανέφερε η κ.Μάππα φέρνοντας ως παράδειγμα την συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στις 8 Αυγούστου στο ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων.

Ο Παντελής Λύκος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο …παρελθόν των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αμανή και κυρίως στην Βολισσό, που αποτέλεσαν και τον προάγγελο του φετινού πολιτιστικού Φεστιβάλ.

Να σημειώσουμε ότι το πλήρες  πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί με την Βιβλή Ποταμούση να τονίζει ότι θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις… εκτός προγράμματος.