Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

"Ο εμποράκος" από την Κινηματογραφική Λέσχη στο Ομήρειο

Πέμ, 09/11/2017 - 19:48

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει την πολυβραβευμένη Ιρανική ταινία "Ο Εμποράκος’' του Ασγκάρ Φαραντί στο Ομήρειο την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

 Λεπτομέρειες για την ταινία:

Ο Εμάντ κι η Ράνα, ένα ευκατάστατο μεσοαστό ζευγάρι αναγκάζεται μετά από σεισμό ν’ αφήσει το διαμέρισμά του και να μείνει προσωρινά σε νέα κατοικία οπού  «ύποπτες» φήμες την έχουν φορτώσει: η κυρία που έμενε είχε πολλούς «επισκέπτες». Ένα βράδυ ενώ η Ράνα περιμένει τον Εμάντ να γυρίσει σπίτι δέχεται μια δυσάρεστη αναπάντεχη επίσκεψη που έχει σχέση με την προηγούμενη ένοικο…

   Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνεόμενος από τον Θάνατο του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ (από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του 20ου αιώνα), χτίζει μεθοδικά και με κλιμακούμενη ένταση την ιστορία του και γυρίζει ακόμη μια φορά ένα πυκνό και πολυεπίπεδο δράμα που τέμνει διακριτικά (πως αλλιώς να ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα της κρατικής λογοκρισίας) την Ιρανική κοινωνία αλλά και τον ανθρώπινο ψυχισμό: το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα κι έξω από τους ήρωες, ο ρόλος του άντρα ρευστός κι υπό αναζήτηση, η τιμωρία κι η συγχώρεση, όλα τίθενται επί τάπητος ζητώντας από εμάς να μπούμε στη θέση των ηρώων του και να ψάξουμε πίσω από τις γραμμές. Και γι’ άλλη μια φορά αναδεικνύεται μέγας μάστορας στην διεύθυνση ηθοποιών καθώς αποσπάει από όλο το καστ εξαιρετικές ερμηνείες.

  Διακρίσεις: Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2017, βραβείο Σεναρίου &                   Ά Αντρικού Ρόλου Φεστιβάλ Καννών 2016.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 11:05

 

Αστείες ιστορίες του Α.Π. Τσέχωφ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., σε σκηνοθεσία Αυγουστίνας Λυκουρίνα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Είσοδος: 5 ευρώ.