Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

"Ο εμποράκος" από την Κινηματογραφική Λέσχη στο Ομήρειο

Πέμ, 09/11/2017 - 19:48

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει την πολυβραβευμένη Ιρανική ταινία "Ο Εμποράκος’' του Ασγκάρ Φαραντί στο Ομήρειο την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

 Λεπτομέρειες για την ταινία:

Ο Εμάντ κι η Ράνα, ένα ευκατάστατο μεσοαστό ζευγάρι αναγκάζεται μετά από σεισμό ν’ αφήσει το διαμέρισμά του και να μείνει προσωρινά σε νέα κατοικία οπού  «ύποπτες» φήμες την έχουν φορτώσει: η κυρία που έμενε είχε πολλούς «επισκέπτες». Ένα βράδυ ενώ η Ράνα περιμένει τον Εμάντ να γυρίσει σπίτι δέχεται μια δυσάρεστη αναπάντεχη επίσκεψη που έχει σχέση με την προηγούμενη ένοικο…

   Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνεόμενος από τον Θάνατο του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ (από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του 20ου αιώνα), χτίζει μεθοδικά και με κλιμακούμενη ένταση την ιστορία του και γυρίζει ακόμη μια φορά ένα πυκνό και πολυεπίπεδο δράμα που τέμνει διακριτικά (πως αλλιώς να ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα της κρατικής λογοκρισίας) την Ιρανική κοινωνία αλλά και τον ανθρώπινο ψυχισμό: το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα κι έξω από τους ήρωες, ο ρόλος του άντρα ρευστός κι υπό αναζήτηση, η τιμωρία κι η συγχώρεση, όλα τίθενται επί τάπητος ζητώντας από εμάς να μπούμε στη θέση των ηρώων του και να ψάξουμε πίσω από τις γραμμές. Και γι’ άλλη μια φορά αναδεικνύεται μέγας μάστορας στην διεύθυνση ηθοποιών καθώς αποσπάει από όλο το καστ εξαιρετικές ερμηνείες.

  Διακρίσεις: Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2017, βραβείο Σεναρίου &                   Ά Αντρικού Ρόλου Φεστιβάλ Καννών 2016.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 18/02/2018 - 22:49
Καρκαλούσες

«Τα παλιά χρόνια το χωριό τέτοιες μέρες ήταν ένα Σινεμά». Σ’ αυτή τη φράση, ενός μεγάλης ηλικίας Πυργούση, συμπυκνώνεται το τι σήμαινε για το χωριό η έναρξη του Τριωδίου, που είναι δεμένη με τα καρναβαλικά μας έθιμα.

Πράγματι, στο Πυργί των 3-4.000 κατοίκων αντιλαμβανόμαστε τι συνέβαινε σε κάθε γειτονιά, όπου έβγαιναν οι Καρκαλούσες, οι Αχεράδες και όλοι μαζί έπιαναν τον «Δετό».

Σήμερα τα έθιμα αυτά αναβιώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου κάτι το οποίο ζήσαμε και σήμερα (18/2/18) με την εμφάνιση των Καρκαλούσων στην Πλατεία του χωριού.

Το Καρακάλο είναι στα Λατινικά το κάλυμμα της κεφαλής και είναι μια εκδοχή για το όνομα του εθίμου, που έχει τις ρίζες του μπορεί και στα χρόνια του Διονύσου και φτάνει στις μέρες μας χωρίς νεωτερισμούς.

Αυτό φαίνεται καθαρά στο θέμα της μεταμφίεσης, όπου δεν χρησιμοποιούνται μάσκες και ξένα αντικείμενα αλλά ο κάθε Πυργούσης σκεπάζει το πρόσωπό του με ένα μαντήλι και μεταμφιέζεται με ό,τι πρόχειρο βρει, με τέτοια φαντασία που προκαλεί το γέλιο.

Τα νέα παιδιά κυρίως, και βασικά τα αγόρια, μαζεύονταν σε ομάδες, τα «κοπάδια» στη ντοπιολαλιά, και γύριζαν περιπαίζοντας στα σπίτια των λεύτερων κοριτσιών αφού έθεταν το ερώτημα στην οικογένεια «παρακάμνετε;». Δέχεστε δηλαδή το παραπανίσιο του χωρατού μας, μας δέχεστε σπίτι σας; Αν η απάντηση ήταν θετική, και γιατί να μην ήταν αφού οι τρόποι για να 'ρθουν σε επαφή νέοι δεν ήταν πολλοί, τότε οι Καρκαλούσες έμπαιναν στο σπίτι, καμιά φορά μαζί και με τα ζώα τους και ακολουθούσαν χωρατά, που δεν πείραζαν κανέναν αφού από τη φύση τους οι Πυργούσοι έχουν μια έμφυτη σκωπτικότητα.

Μετά απ’ αυτό ξεχύνονταν όλοι στους δρόμους, με τους Αχεράδες να προηγούνται ρίχνοντας παντού άχερα και τις Καρκαλούσες να ακολουθούν μαζί με τα ζώα τους και σήμερα με τα τρακτέρ τους. Αυτό έγινε και την Τυρινή Κυριακή 18/2/18 στο Λιβάδι, στην κεντρική δηλαδή Πλατεία του Πυργίου, για να ακολουθήσει ο περίφημος «Δετός». Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες, συμβολικά  όλο το χωριό, δένει τα χέρια και χορεύει από κοινού σε έναν κύκλο με δίστιχα, που φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή όπου ταυτόχρονα δίνεται πολλές φορές και η απάντηση.

Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου που το αναβίωσε γι' ακόμη μία χρονιά και το χάρισε σε όλους μας και την ιστορία.

 

ethimo_karkaloyses_kai_diplos_horos_sto_pyrgi

Το Πυργί σε καρναβαλικούς ρυθμούςΚαρκαλούσες Καρκαλούσες Μετά τις Καρκαλούσες ο ΔετόςΚαρκαλούσες Δετός Τραγούδι στο Δετό