Χίος, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

"Ο εμποράκος" από την Κινηματογραφική Λέσχη στο Ομήρειο

Πέμ, 09/11/2017 - 19:48

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει την πολυβραβευμένη Ιρανική ταινία "Ο Εμποράκος’' του Ασγκάρ Φαραντί στο Ομήρειο την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

 Λεπτομέρειες για την ταινία:

Ο Εμάντ κι η Ράνα, ένα ευκατάστατο μεσοαστό ζευγάρι αναγκάζεται μετά από σεισμό ν’ αφήσει το διαμέρισμά του και να μείνει προσωρινά σε νέα κατοικία οπού  «ύποπτες» φήμες την έχουν φορτώσει: η κυρία που έμενε είχε πολλούς «επισκέπτες». Ένα βράδυ ενώ η Ράνα περιμένει τον Εμάντ να γυρίσει σπίτι δέχεται μια δυσάρεστη αναπάντεχη επίσκεψη που έχει σχέση με την προηγούμενη ένοικο…

   Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνεόμενος από τον Θάνατο του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ (από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του 20ου αιώνα), χτίζει μεθοδικά και με κλιμακούμενη ένταση την ιστορία του και γυρίζει ακόμη μια φορά ένα πυκνό και πολυεπίπεδο δράμα που τέμνει διακριτικά (πως αλλιώς να ξεφύγει από το άγρυπνο βλέμμα της κρατικής λογοκρισίας) την Ιρανική κοινωνία αλλά και τον ανθρώπινο ψυχισμό: το παλιό και το νέο συγκρούονται μέσα κι έξω από τους ήρωες, ο ρόλος του άντρα ρευστός κι υπό αναζήτηση, η τιμωρία κι η συγχώρεση, όλα τίθενται επί τάπητος ζητώντας από εμάς να μπούμε στη θέση των ηρώων του και να ψάξουμε πίσω από τις γραμμές. Και γι’ άλλη μια φορά αναδεικνύεται μέγας μάστορας στην διεύθυνση ηθοποιών καθώς αποσπάει από όλο το καστ εξαιρετικές ερμηνείες.

  Διακρίσεις: Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2017, βραβείο Σεναρίου &                   Ά Αντρικού Ρόλου Φεστιβάλ Καννών 2016.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/02/2018 - 17:29
Από την εκδήλωση στην Οδύσσεια

Πολλά πραγματικά δε θέλει ο άνθρωπος για να είναι καλά, σκεφτείτε αν έχει πολλούς!

Ο μακάριος, αθάνατος Πάνος Καρασούλης, ο αντιστασιακός στην Κατοχή και στη ζωή.

Ο ευπατρίδη δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης, ο παρουσιαστής του βιβλίου του.

Ο Γιάννης Παληός, η γυναίκα του Ντίνα και η αρχοντική, σιγανή παρουσία τους στον πολιτισμό.

Η Γεωργία Χούλη, ο Γιάννης Κουγιούλης και η απέριττη, πλην όχι άψυχη ανάγνωσή τους.

Ο φίλος Γιάννης Τέττερης, μουσικός συναθλητής, κατά το χαρακτηρισμό της γυναίκας του

Ο αιώνια φιλοσοφών και πλούσια καρποφορών Μανώλης Φύσσας.

Ο Σιδερής Χαλλιορής, η «Οδύσσεια» και το ατέλειωτο πάθος για τη Μουσική.

Όλοι αυτοί, οι πρωταγωνιστές, και οι γενναίοι, που η βροχή δεν τους σταμάτησε, συναντηθήκαμε σε μια ευωχία, κοινωνία ψυχών, με συνεκτικό κρίκο τους 82 σήμερα γέροντες του Γηροκομείου.

Γι’ αυτούς έγινε η εκδήλωση χτες βράδυ. Οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου του Παναγιώτη Καρασούλη «Ημερολόγια Ασυρμάτου: Μνήμες Ιστορίας, μνήμες ζωής», που επιμελήθηκε η κόρη του Σοφία, μνημόσυνο για την ψυχούλα του, θα διατεθούν στο Γηροκομείο.

 

Ελευθερία Λυκοπάντη

 

 

*Οδ. Ελύτη, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας