Χίος, Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Ο Καραγκιόζης του μοναδικού Νίκου Γιαλούρη

Πέμ, 12/10/2017 - 03:00

H πολύπλευρη προσωπικότητα του Νίκου Γιαλούρη είχε σε κάθε δημιουργία του, η κάθε είδους ματιά του, σημείο αναφοράς τη Χίο. Και με τη Χίο, σαν εικόνα, σαν βίωμα, σαν δράμα, προσεγγίζει τις οικουμενικές αξίες που υπερασπίζεται και αναδεικνύει με το έργο του, εικαστικό, ποιητικό, λογοτεχνικό… Έτσι κέρδιζε μέρα με τη μέρα, σε όλη του τη ζωή, τον επιούσιο της αυτογνωσίας του. Για να το χαρίσει, εν τέλει, στο κοινωνικό θησαυροφυλάκιο της κοινωνίας μας. Σαν μια ξεχωριστή επένδυση, και για το παρόν, και για το μέλλον. (Μ. Φύσσας, 2017)

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ  θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης μίας ενότητας έργων του αείμνηστου Χιώτη χαράκτη Νίκου Γιαλούρη που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου. Για τη ζωή και το έργο του Νίκου Γιαλούρη θα μιλήσει ο φίλος, βοηθός και μαθητής του, Μανώλης Φύσσας. Στην ίδια εκδήλωση θα ακουστούν κάποια τραγούδια που έγραψε ο Γιαλούρης, συνοδευόμενα από την κιθάρα που είχε και έπαιζε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα μέσα Ιανουαρίου 2018, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Χιώτες να την επισκεφτούν και να δουν από κοντά κάποιες μήτρες έργων, την πρέσσα, κάποια από τα έργα του και παιχνίδια με τις σκιές τους.

Την Τρίτη, 17/10, και την Τρίτη, 24/10, από τις 6 έως τις 7:30 το απόγευμα, στον χώρο της Πινακοθήκης, η εικαστικός και εκπαιδευτικός Μαρία Κασσαπίδου θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 9 έως 12 ετών. Στόχος των προγραμμάτων είναι να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά της χαρακτικής τέχνης, στη διαδικασία δημιουργίας μεταξοτυπίας και στις πολλές πτυχές του έργου του καλλιτέχνη Νίκου Γιαλούρη.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις Μουσικές της Ελλάδας», ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την γνωριμία των μαθητών με τη μουσική παράδοση. Το πρόγραμμα, ακολουθώντας τις αρχές τις βιωματικής μάθησης, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την ελληνική μουσική παράδοση, τα ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα, τη διαφορετικότητα των οργάνων ανάλογα με τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της κάθε περιοχής, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οπτικοακουστικά παιχνίδια, να δραματοποιήσουν χαρακτήρες των ηρώων του Θεάτρου Σκιών, και να κατασκευάσουν το δικό τους μουσικό όργανο ή μία από τις φιγούρες των ηρώων. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από την εκπαιδευτικό και υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Χίου Ανατολή Βροχαρίδου στις 16/10, 18/10, 20/10, 23/10, 25/10 και 30/10, από τις 10:00 έως τις 11:30 το πρωί, και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα απογευματινά εκπαιδευτικά προγράμματα μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Ομηρείου, http://homerion.gr/, και να καταθέσετε ηλεκτρονικά την αίτηση για την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσει το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει και η αίτηση για να δηλώσουν συμμετοχή τάξεις νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων για τα πρωινά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την Τετάρτη, 18/10 και την Τετάρτη, 25/10, στις 6:00 το απόγευμα θα μας ξεναγήσει ο Μανώλης Φύσσας στο έργο του Νίκου Γιαλούρη. Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για όποιον επιθυμεί να έρθει και να μάθει περισσότερα για τον καλλιτέχνη.

Διάρκεια έκθεσης: 14/10/2017 έως 14/1/2018

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 16/01/2018 - 11:05

 

Αστείες ιστορίες του Α.Π. Τσέχωφ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., σε σκηνοθεσία Αυγουστίνας Λυκουρίνα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Είσοδος: 5 ευρώ.