Χίος, Παρασκευή 27 Απριλίου

Ομιλία Ι. Σειραδάκη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Τετ, 07/03/2018 - 10:17

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του Μαρτίου που είναι "Ο τόπος μου", σήμερα στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδρίων στον 2ο όροφο θα πραγματοποιηθεί ομιλία του καθηγητή Ι. Σειραδάκη με θέμα "Τι ήταν και γιατί είναι σημαντικός ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων".

Συνοπτικά, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός. Είχε κατασκευαστεί το 150 ‒ 100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογιζόταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Περισσότερα θα ακούσουμε από έναν εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, τον δρ. Ι. Σειραδάκη.

Ο αστροφυσικός Ιωάννης Σειραδάκης είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα αστροφυσικής, αστρονομίας και μηχανικής. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Ο δρ. Ι. Σειραδάκης, είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 27/04/2018 - 06:58
φωτο αρχείου

Ωραία ιδέα για πρωτομαγιά στη Βόρεια Χίο.

Ακολουθεί πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βολισσού.

"Ο ΜΑΪΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ …!!!

Και φυσικά θα περάσει και από τη Βολισσό!

Εμείς θα τον υποδεχθούμε με Μαγιάτικα στεφάνια και λουλούδια από τα περιβόλια του Ροδώνα, της Λήμνου και των Λευκαθιών!

Θα περιμένουμε και εσάς από τις 10:00 το πρωί στο Λιμάνι των Λιμνιών!

Θα στολίσουμε τα λουλουδένια στεφάνια μας, θα πιούμε σούμα, θα χορέψουμε!

Εκεί θα έχουμε και τα πλεκτά ρούχα και άλλα αντικείμενα που φτιάξαμε στο Εργαστήριο Πλεκτικής!

Πάνω απ’ όλα όμως θα είμαστε μια χαρούμενη παρέα και θα περιμένουμε όλους σας για να περάσουμε όμορφα!

Ελάτε να χαρούμε την Πρωτομαγιά στη Βολισσό!"