Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Παιδιά, Τέχνη και Προσφυγιά, στο Ομήρειο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 23/02/2018 - 15:38

Περισσότερα από 30 παιδιά, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χίου και του Γυμνασίου Καλλιμασιάς, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα που πραγματεύεται το θέμα του προσφυγικού, μέσα όμως από την οπτική των παιδικών συναισθημάτων.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα αισθήματα αλληλεγγύης των παιδιών μας για τους πρόσφυγες, να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν το… ξένο», ανέφερε η Ανατολή Βροχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Ομηρείου.

Το πρόγραμμα παρουσίασε στους μαθητές η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, που μέσα από έργα τέχνης προσπάθησε να δείξει στα παιδιά την προσφυγιά, αλλά και την κρίση βοηθώντας τα να κατανοήσουν και τα συναισθήματα των ανθρώπων που αναγκάζονται, για διάφορους λόγους, να αλλάξουν τόπο.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/03/2018 - 06:08
Ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου διοργανώνει διήμερο προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο, σήμερα και την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

Αναλυτικά θα προβληθούν: 

Δεν είμαι ο Νέγρος σου/ I am not your Negro

Ντοκιμαντέρ, 2017, Ελβετία/ Γαλλία/ Βέλγιο/ΗΠΑ, 93’

Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ

Πρωταγωνιστούν: Αφήγηση: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

 

Βασισμένο στο ημιτελές χειρόγραφο του πολιτικού διανοητή Μπόλντουιν, το «Remember this house» και με την συγκλονιστική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, το ντοκιμαντέρ  του Ραούλ Πεκ καταγράφει ιστορικά τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της αμερικανικής ιστορίας.  Τρεις διαδοχικές δολοφονίες επιφανών ακτιβιστών του πολιτικού κινήματος εναντία στο φυλετικό διαχωρισμό είναι η αφορμή να γραφτούν τριάντα σελίδες περί ίσης μεταχείρισης των μαύρων στην εκπαίδευση και την εργασία, οι οποίες διανθίστηκαν από τον Ραούλ Πεκ με εικόνες από το παρελθόν αλλά και επίκαιρες, υπογραμμίζοντας κινηματογραφικά ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων αφορά το παρόν και έχει δημιουργήσει μια στέρεα εικόνα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

 

Νοσταλγώντας το φως/ Nostalgia for the Light

Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, 2010, 90’

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουζμάν φτιάχνει μια ταινία τεκμηρίωσης με σεναριογραφημένες εικόνες και αποκαλύπτει αλήθειες μέσα από μια αλληγορία μεταξύ της παρατήρησης των αστεριών στην έρημο Ατακάμα και του φόρου αίματος  που πλήρωσαν όσοι αντιστάθηκαν στο απολυταρχικό καθεστώς του Πινοσέτ. Σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά σκέψεων, φιλοσοφικών θεωριών και επιστήμης, οι εικόνες ταξιδεύουν και η μνήμη αιωρείται  σε μια σκληρή αποτίμηση της σύγχρονης Ιστορίας και των πανάρχαιων αποκαλύψεων.