Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Πολύτιμα «Ημερολόγια Ασυρμάτου» από τον Π. Καρασούλη

Στις 27 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου στη Βιβλιοθήκη "Κοραής"
Τετ, 13/09/2017 - 15:07

 Πολύτιμη αποδείχτηκε η καταγραφή στη μνήμη του Παναγιώτη Καρασούλη αλλά και σε άψυχα χαρτιά των αναμνήσεών του από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και πρόσφατα. Τα άψυχα χαρτιά «ζωντάνεψαν» αρχικά με την έκδοση του βιβλίου «1943-44 Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή και Εθνική Αντίσταση» σε δύο εκδόσεις. Ένα βιβλίο - χρονικό της τελευταίας περιόδου της γερμανικής κατοχής από τον ίδιο ως ασυρματιστή της αποστολής Collate και συνεργάτη του Ιάσονα Καλαμπόκα. Ένα ιστορικό οδοιπορικό του συγγραφέα υπό τύπον ημερολογίου…
  Τώρα έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε στο κοινό της Χίου ένα ακόμα πολύτιμο, από κάθε άποψη, βιβλίο του Παναγιώτη Καρασούλη, με την επιμέλεια της κόρης του Σοφίας και πρόλογο του Δημήτρη Φρεζούλη. Πολύτιμο γιατί αποτελεί το ατομικό, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις γενικότερο, οδοιπορικό του συγγραφέα στον 20ό αιώνα που τόσες εκπλήξεις επεφύλαξε. «Ημερολόγια ασυρμάτου» ο τίτλος του με μνήμες ιστορίας και μνήμες ζωής. Μνήμες αποτυπωμένες με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπό τύπον ημερολογίου από τον Πάνο Καρασούλη και που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
  Οι αναμνήσεις του συγγραφέα ξεκινούν από την εποχή που ήταν μικρό παιδί και συνεχίζονται και τα χρόνια που ακολούθησαν… Μια ζωή που κυλά σαν μυθιστόρημα μόνο που τέτοιο δεν είναι, αφού ο Καρασούλης έζησε σε δύσκολες εποχές και βίωσε δίσεκτες καταστάσεις. Μέσα από τα ημερολόγιά του παρελαύνουν γεγονότα και συμβάντα που σημάδεψαν τον τόπο ανεξίτηλα. Ο εμβληματικός παππούς ο «Δυναμίτης», η ζωή στον Κάμπο κάποιες άλλες εποχές, σχολικές αναμνήσεις, φοιτητικά χρόνια, η πείνα της Κατοχής, η απόδραση στη Μέση Ανατολή, η επέτειος της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, τα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια, τα θαλασσινά ταξίδια του, η μετάβασή του και τα χρόνια που έμεινε στις ΗΠΑ, η επιστροφή στη Χίο και το «Ράδιο Καρασούλης», η Χούντα, η Μεταπολίτευση, η ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης…
  Τα «Ημερολόγια ασυρμάτου» διαβάζονται απνευστί καθώς ο Πάνος Καρασούλης «ζωγραφίζει» με τον γραπτό λόγο του και σε κάνει συμμέτοχο και συμπρωταγωνιστή σε κάθε ιστορία του που έχει και διαχρονική αξία.
  Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19.30.

Τρί, 16/01/2018 - 11:05

 

Αστείες ιστορίες του Α.Π. Τσέχωφ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα της Π.Ε.Κ.Ε.Β., σε σκηνοθεσία Αυγουστίνας Λυκουρίνα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Είσοδος: 5 ευρώ.