Χίος, Παρασκευή 25 Μαΐου

''Τώρα τα Πασχαλόγιορτα ''.Χοροί και Τραγούδια του Πάσχα και της Άνοιξης,από το ''Φάρο '' Βαρβασίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/04/2018 - 07:31
Φάρος στο Ομήρειο

 ''Τώρα τα Πασχαλόγιορτα''...Χοροί και Τραγούδια του Πάσχα και της Άνοιξης παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου 2018, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου από το ''Φάρο'' Βαρβασίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Ομήρειο.

Η εκδήλωση απέπνεε διάχυτο πολύ κέφι και μεράκι και η ζωντάνια των μικρών και μεγάλων χορευτών καθώς επίσης των μουσικών, των τραγουδιστών και των κυριών που προλόγισαν τα διάφορα θέματα, ήταν ζηλευτή.

                  Κρήτη,Θράκη,Μακεδονία,Θεσσαλία,Καππαδοκία,Κυκλάδες...''παρέλασαν'' από μπροστά μας τόσο ζωντανά , που μέσα απ' τους χορούς και τους προλόγους στα θέματα νοιώσαμε κάτι απ΄την Πατρίδα μας και μάθαμε τόσα ωραία πράγματα για ήθη και έθιμα της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού, που γίνονταν και γίνονται ακόμα από διάφορους ''φάρους'' σαν το δικό μας της Χίου.

                  Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε στη μικρή ομιλία του στην αρχή της εκδήλωσης ότι ''ο ΦΑΡΟΣ έχει τη δύναμη να ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και να τις δίνει από το παρόν στο μέλλον''. Η Γεωργία Χούλη Πρόεδρος του ''Φάρου'' αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους χορηγούς και τους συνδιοργανωτές, καθώς επίσης και τους εργαζομένους του Ομηρείου, τόνισε την άψογη συνεργασία του Φάρου ένα χρόνο τώρα με τον Πρόεδρο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Ηλία Σμυρνιούδη, ο δε Χοροδιδάσκαλος του ''Φάρου'' Κώστας Σιταράς κυριολεκτικά αποθεώθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων και των χορευτών κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης στους χαιρετισμούς. Επίσης στο κλείσιμο της εκδήλωσης οι κυρίες του ''Φάρου'', ευχαρίστησαν το Δημοσιογράφο Δημήτρη Μυωτέρη για τη συμβολή του στη βραδιά σε ρόλο φωτόρεπόρτερ και χειροκρότησαν την Πρόεδρό τους Γεωργία Χούλη που στήριξε την εκδήλωση ''απ' όλες τις θέσεις '' όπως είπαν χαρακτηριστικά.

                    Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ''σήμερα Γιώργη μ' Πασχαλιά'' από τη Θεσσαλία. Μάθαμε στη συνέχεια από τις ομιλήτριες μεταξύ των θεμάτων ότι τη γιορτή της Ανάστασης και τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τις τιμούσαν ιδιαιτέρως και τις ξεχώριζαν οι Ελληνορθόδοξοι της Καππαδοκίας, αλλά και οι Τούρκοι της περιοχής (ξέχωρα από τους Χριστιανούς βέβαια). Μάλιστα οι εκεί πληθυσμοί διοργάνωναν και αγώνες με λιθάρι επ' ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου και στόλιζαν την εικόνα του με στάχια από σιτάρι.

                     Όλοι ήταν καλοί, μα πάρα πολύ καλοί, άψογοι ...και η Κρητική Λύρα και οι Ζουρνάδές και οι τραγούδιστές ...αλλά...πρέπει να πούμε ότι οι μικροί που χόρεψαν Θράκη με τη στολή των ''μεταξάδων'' ...πραγματικά ενθουσίασαν, καθώς επίσης και το τραγούδι ''Αγιώργ' Αγιώργ' Αφέντη μου'' που μας καθήλωσε στη φωνή του τραγουδιστή με δέος.

                     Η εκδήλωση έκλεισε με συρτό κατά την παρουσίαση των τμημάτων με το τραγούδι ''πρωτομαγιά'',για να κρατήσουν οι χοροί όπως λέει κι ο Δυονύσης Σαββόπουλος και ''πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς''...Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!  

ekdilosi_faroy_sto_omireio_tora_ta_pashalogiorta

Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο
Φάρος στο Ομήρειο

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΙΟ
Παρ, 25/05/2018 - 14:18

«Από την Αμανή και το Πελινναίο… ως τη Γριά», θα ονομάζεται το καλοκαιρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Βορειοανατολικής Χίου, που κατάφερε μέχρι στιγμής να  «ενώσει» δημιουργικά όλα τα χωριά της περιοχής.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να δημιουργείται στην περιοχή η αίσθηση ενότητας και δημιουργίας που μεταφέρεται σε πολιτιστικές δράσεις», ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Αμανή Βιβή Ποταμούση, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρήθηκε για το καλοκαιρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ της περιοχής.

Εξαιρετικά παρήγορο για το μέλλον της Β.Α Χίου είναι το αίσθημα που μεταφέρθηκε από τους συντελεστές και αφορά τις προσπάθειες που γίνονται οργανωμένα από φορείς και συλλόγους να ζωντανέψουν τα μικρά χωριά και να γνωρίσουν όλοι την ομορφιά της Βόρειας Χίου.

«Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι  ενώθηκαν με σκοπό να παρουσιάσουμε δεκάδες δράσεις όλη την καλοκαιρινή περίοδο που θα μεταφέρουν σε όλους το μήνυμα ότι η Βόρεια Χίος έχει ζωή», ανέφερε η κ.Ποταμούση.

Στο πολιτιστικό φεστιβάλ δηλώνει «παρών» και ο πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμύλων που σύμφωνα με την γραμματέα του Ευαγγελία Μάππα, εδώ και πολλά χρόνια «σηκώνει» το βάρος των  καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στην περιοχή τους.

«Φέτος ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με τους συλλόγους της Αμανής και όλοι μαζί παρουσιάζουμε ένα Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει από βιβλιοπαρουσιάσεις και θεατρικές παραστάσεις μέχρι συναυλίες», ανέφερε η κ.Μάππα φέρνοντας ως παράδειγμα την συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στις 8 Αυγούστου στο ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων.

Ο Παντελής Λύκος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο …παρελθόν των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αμανή και κυρίως στην Βολισσό, που αποτέλεσαν και τον προάγγελο του φετινού πολιτιστικού Φεστιβάλ.

Να σημειώσουμε ότι το πλήρες  πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί με την Βιβλή Ποταμούση να τονίζει ότι θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις… εκτός προγράμματος.