Χίος, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Τρείς ξεχωριστές εκδόσεις

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 20/01/2018 - 18:36
Βιβλίο Ειρ. Σαρόγλου - Τσάκου

Εφτασαν στα γραφεία μας και οι τρείς έχουν την ιδιαίτερη αξία τους.

Κατ’ αρχήν... ξαναχτύπησε η ακάματη Γιατρός αλλά και επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου.

«Αιγαίο άνθρωποι και πολιτισμός» Τόμος Β’ και έπεται η συνέχεια αφού πρόκειται για τετραλογία. Πολυτελής έκδοση, προσεγμένη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού οι... αδυναμίες δεν κρύβονται.. Με το άνοιγμα του εξωφύλλου για παράδειγμα φιγουράρουν οι Μύλοι στο Νοσοκομείο ενώ στην πρώτη ενότητα με τα παραδοσιακά επαγγέλματα η φωτογραφία απεικονίζει τα ξυστά του Πυργίου.

Για την συνέχεια πέρα από την γλαφυρότητα του γραπτού λόγου της γιατρού σε προδιαθέτουν για την ποιότητα τα λόγια του Σουηδού ιστορικού και δημοσιογράφου Herbert Luthy “Μόνο η συνειδητοποίηση του παρελθόντος μπορεί να μας κάνει να κατανοήσουμε το παρόν», όπως και αυτά του Αριστοτέλη «Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν γίνει».

Το δεύτερο βιβλίο είναι... χειρόγραφο. Ναί, όπως το διαβάζετε με... δράστη τον μοναδικό Νίκο Κιουράνη, που συγκέντρωσε δεκάδες σοφές ρήσεις, τις αντέγραψε, έδωσε καλλιτεχνικό σχήμα στο κεφαλόγραμμα τους και τις έδεσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Διάλεξα».

Ο ίδιος το υπογράφει με την υποσημείωση ότι μας το χαρίζει γιατί φιλοξενήσαμε τα 500 και... ανορθόγραφα κείμενα του και γιατί «Τη μέρα την αυριανή, σε εκείνον που είναι... 100 παρά 5, καμιά φωνή δεν σου την τάζει» και γιατί ακόμα επειδή εκείνος υπάρχει «Επειδή υπάρχουν τα βιβλία, η ποίηση».

Η τρίτη έκδοση είναι η 11η κατά σειρά του περιοδικού «Καμπάνα» του Γυναικείου Συνδέσμου Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού, με ψυχή πάντα την Πρόεδρο του Μαριέλλα Βαρώνη.

Οπως και κάθε «Καμπάνα» αποτελεί συλλεκτική έκδοση, στη συγκεκριμένη εκτός των άλλων φιλοξενείται και έρευνα της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη για τον Χιώτη γλύπτη Απόστολο Γ. Παρηγόρη, με αφορμή δύο προσκυνητάρια των αρχών του 20ου αιώνα με την υπογραφή του.

Ν. Κιουράνης
11ο τεύχος Καμπάνες

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη
Τρί, 20/02/2018 - 18:25
 «Μποέμ» του Puccini στο Ομήρειο

Το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», μετά την φαντασμαγορική παράσταση «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Donizetti, παρουσιάζει την διαχρονική «Μποέμ» του Puccini, την πιο δημοφιλή όπερα στην ιστορία της Met Opera!

 

Μια συναρπαστική νεανική διανομή πρωταγωνιστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli στην Μποέμ. Η κορυφαία Sonya Yoncheva πρωταγωνιστεί ως Μιμί, στην 2η φετινή της εμφάνιση στο πρόγραμμα “The Met: Live in HD” μετά την εκπληκτική της ερμηνεία στην Τόσκα, τον περασμένο Ιανουάριο. Απέναντι της είναι ο Michael Fabiano, στον ρόλο του παθιασμένου συγγραφέα Ροντόλφο. Η Susanna Phillips επαναλαμβάνει τον ρόλο της κοκέτας Μουζέτας και ο Lucas Meachem ερμηνεύει τον ρόλο του εραστή της, του ζωγράφου Μαρτσέλο. Συμμετέχουν ακόμα οι Alexey Lavrov και Matthew Rose στους ρόλους των φίλων του Ροντόλφο, Σονάρ και  Κολίν, και ο Paul Plishka ως Μπενουά και Αλτσίντορο. Την παράσταση διευθύνει ο Marco Armiliato.

 

Η Μποέμ αποτελεί ένα κλασικό αριστούργημα της λυρικής τέχνης το οποίο παρουσιάζει μέσα από πασίγνωστες μελωδίες τον ενθουσιασμό και την ανεμελιά της φοιτητικής ζωής, παράλληλα με τους νεανικούς έρωτες και την χαρά της ζωής, πριν όλα καταλήξουν στο κλασικό τραγικό τέλος της ιστορίας. Το μυστικό της τόσης επιτυχίας αυτής της όπερας βρίσκεται αποκλειστικά στην έμπνευση του Puccini, η οποία βασίστηκε στην νοσταλγία της νιότης του. Θρυλική θεωρείται η παραγωγή που θα παρακολουθήσουμε από τον Franco Zeffirelli για τη Μetropolitan Opera, που έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 1981.