Χίος, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

«Ύδωρ – Κύκλος» στον Πάπυρο

Δελτίο Τύπου
Δευ, 12/02/2018 - 11:14

To βιβλίο «Ύδωρ – Κύκλος» του Γιώργου Ευλογημένου θα παρουσιαστεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Πάπυρος

Ο Γιώργος Ευλογημένος γεννήθηκε το 1952 στην Κύπρο. Ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, αρχιτεκτονική αρχαιολογικών χώρων, ζωγραφική και ως μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου. Ως ‘αναζητητής της αλήθειας’, καταγράφει τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του σε ‘γραψίμια’ όπως αυτός θέλει να ονομάζει τα κείμενά του, ένα κράμα ποιητικού και πεζού λόγου που πηγάζει από την εναρμόνιση της καρδιάς με το νου.

Κολυμπούμε σε έναν ωκεανό ενέργειας, χωρίς σύνορα και χωρίς όρια. Ποιοι είμαστε; Πού πάμε; Προς τί όλο αυτό το ταξίδι; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, μέσω σκέψεων και βιωμάτων του, αναζητά ο ο συγγραφέας μέσα από δύο συλλογές κειμένων εσωτερικής αναζήτησης σε ποιητικό λόγο. Με περισσότερα από 140 ‘γραψίμια’, διανθισμένα με ενδιαφέροντα digital designs, οι δύο συλλογές του Γιώργου Ευλογημένου, το ‘ύδωρ’ και ο ‘κύκλος’, είναι γραμμένες με λυρισμό, ευαισθησία και διάθεση να φτάσουν στις ρίζες και στην ουσία της ζωής.

Οι δύο τόμοι της συλλογής, το ‘ὕδωρ’ και ο ‘κύκλος’, αλληλοσυμπληρώνονται. Το ὕδωρ, όπως υποδηλώνει και η λέξη, είναι η συναισθηματική προσέγγιση της ύπαρξης και του Κόσμου, ενώ ο κύκλος είναι η νοητική τους κατανόηση. Στο μεν ‘ύδωρ’ και μέσα από τις εμπειρίες της μοναχικότητας και της ανταλλαγής, περιγράφεται το ταξίδι μας από τη γέννηση προς την αναζήτηση του σκοπού. Στον δε ‘κύκλο’, περιγράφεται το ταξίδι μας από την αντίληψη της χωριστικότητας, μέχρι την επίγνωση της αδιαίρετης ενότητας μας με το όλον.

«Οι προβληματισμοί μέσα στην συλλογή αυτή είναι πανανθρώπινοι, ο καθένας μπορεί να βρει μέσα σ’ αυτήν και δικές του σκέψεις, να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του, ή, ακόμα, μπορεί να του ανοιχτούν και καινούριοι δρόμοι σκέψης» αναφέρει ο Γιώργος Ευλογημένος για το βιβλίο του, μία ολόχρωμη έκδοση 200 σελίδων. Περισσότερα, στην παρουσίαση του βιβλίου του την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Πάπυρος.

Το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη
Τρί, 20/02/2018 - 18:25
 «Μποέμ» του Puccini στο Ομήρειο

Το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», μετά την φαντασμαγορική παράσταση «Το Ελιξίριο του Έρωτα» του Donizetti, παρουσιάζει την διαχρονική «Μποέμ» του Puccini, την πιο δημοφιλή όπερα στην ιστορία της Met Opera!

 

Μια συναρπαστική νεανική διανομή πρωταγωνιστεί στην κλασική σκηνοθεσία του Franco Zeffirelli στην Μποέμ. Η κορυφαία Sonya Yoncheva πρωταγωνιστεί ως Μιμί, στην 2η φετινή της εμφάνιση στο πρόγραμμα “The Met: Live in HD” μετά την εκπληκτική της ερμηνεία στην Τόσκα, τον περασμένο Ιανουάριο. Απέναντι της είναι ο Michael Fabiano, στον ρόλο του παθιασμένου συγγραφέα Ροντόλφο. Η Susanna Phillips επαναλαμβάνει τον ρόλο της κοκέτας Μουζέτας και ο Lucas Meachem ερμηνεύει τον ρόλο του εραστή της, του ζωγράφου Μαρτσέλο. Συμμετέχουν ακόμα οι Alexey Lavrov και Matthew Rose στους ρόλους των φίλων του Ροντόλφο, Σονάρ και  Κολίν, και ο Paul Plishka ως Μπενουά και Αλτσίντορο. Την παράσταση διευθύνει ο Marco Armiliato.

 

Η Μποέμ αποτελεί ένα κλασικό αριστούργημα της λυρικής τέχνης το οποίο παρουσιάζει μέσα από πασίγνωστες μελωδίες τον ενθουσιασμό και την ανεμελιά της φοιτητικής ζωής, παράλληλα με τους νεανικούς έρωτες και την χαρά της ζωής, πριν όλα καταλήξουν στο κλασικό τραγικό τέλος της ιστορίας. Το μυστικό της τόσης επιτυχίας αυτής της όπερας βρίσκεται αποκλειστικά στην έμπνευση του Puccini, η οποία βασίστηκε στην νοσταλγία της νιότης του. Θρυλική θεωρείται η παραγωγή που θα παρακολουθήσουμε από τον Franco Zeffirelli για τη Μetropolitan Opera, που έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 1981.