Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

«Van Gogh Revisited» και “Loving Vincent” στο Ομήρειο

Μία έκθεση και μία ταινία αφιερωμένα στον Φλαμανδό ζωγράφο
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 06/02/2018 - 11:23

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομηρείου και στην ενότητα των εικαστικών γνωριμιών στην οποία είναι αφιερωμένος ο Φεβρουάριος, τα “Ομηρείου Έργα”, σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Van Gogh Revisited, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 19:00, και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, σε επιμέλεια της Άλκηστης Κοντοπούλου και της Σοφίας Χρυσαφοπούλου. Στις 20:30, στην αίθουσα Θεάτρου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία animation «Loving Vincent», η οποία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που έχει ζωγραφιστεί εξ ολοκλήρου στο χέρι. Η ταινία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς στην παραγωγή της συμμετείχαν 20 έλληνες επαγγελματίες ζωγράφοι που εργάστηκαν στα 3 στούντιο του «Loving Vincent».

 

Η πολυτάραχη ζωή καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Vincent Van Gogh έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες κατά καιρούς με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, μέσα από την πρόσφατη εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation με 65.000 καρέ-ελαιογραφίες, ζωγραφισμένες στο χέρι, αφιερωμένη στον Van Gogh πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του σπουδαίου ζωγράφου. Ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος.

 

Οι ίδιοι οι ζωγράφοι, 18 από τους 125 που συμμετείχαν συνολικά στην ταινία, επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία, είτε σε μορφοπλαστικό είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή πηγή μελέτης της ζωής του.

 

Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες. Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.

Μέσα από την παρούσα έκθεση το κοινό καλείται να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, μέσα από μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια των 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος που αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Νίκος Κόνιαρης, Wiktor Jackowski, Δημήτρης Κρέτσης, Χρήστος Μαρμέρης, Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με την Βάσια Πουλοπούλου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων με μεταπτυχιακό στη διδακτική των τεχνών και θέμα «Ανακαλύπτοντας την Προσωπογραφία», με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του Van Gogh. Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο http://homerion.gr/.

 

Χορηγοί επικοινωνίας για την έκθεση είναι το Art 22 και το Culture Now.

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 19:00

Προβολή ταινίας: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 20:30

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Τρίτη, 13/2, Πέμπτη, 15/2, Τρίτη, 20/2 και Πέμπτη, 22/2 στις 18:00

Διάρκεια έκθεσης: 9 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 18/02/2018 - 22:49
Καρκαλούσες

«Τα παλιά χρόνια το χωριό τέτοιες μέρες ήταν ένα Σινεμά». Σ’ αυτή τη φράση, ενός μεγάλης ηλικίας Πυργούση, συμπυκνώνεται το τι σήμαινε για το χωριό η έναρξη του Τριωδίου, που είναι δεμένη με τα καρναβαλικά μας έθιμα.

Πράγματι, στο Πυργί των 3-4.000 κατοίκων αντιλαμβανόμαστε τι συνέβαινε σε κάθε γειτονιά, όπου έβγαιναν οι Καρκαλούσες, οι Αχεράδες και όλοι μαζί έπιαναν τον «Δετό».

Σήμερα τα έθιμα αυτά αναβιώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου κάτι το οποίο ζήσαμε και σήμερα (18/2/18) με την εμφάνιση των Καρκαλούσων στην Πλατεία του χωριού.

Το Καρακάλο είναι στα Λατινικά το κάλυμμα της κεφαλής και είναι μια εκδοχή για το όνομα του εθίμου, που έχει τις ρίζες του μπορεί και στα χρόνια του Διονύσου και φτάνει στις μέρες μας χωρίς νεωτερισμούς.

Αυτό φαίνεται καθαρά στο θέμα της μεταμφίεσης, όπου δεν χρησιμοποιούνται μάσκες και ξένα αντικείμενα αλλά ο κάθε Πυργούσης σκεπάζει το πρόσωπό του με ένα μαντήλι και μεταμφιέζεται με ό,τι πρόχειρο βρει, με τέτοια φαντασία που προκαλεί το γέλιο.

Τα νέα παιδιά κυρίως, και βασικά τα αγόρια, μαζεύονταν σε ομάδες, τα «κοπάδια» στη ντοπιολαλιά, και γύριζαν περιπαίζοντας στα σπίτια των λεύτερων κοριτσιών αφού έθεταν το ερώτημα στην οικογένεια «παρακάμνετε;». Δέχεστε δηλαδή το παραπανίσιο του χωρατού μας, μας δέχεστε σπίτι σας; Αν η απάντηση ήταν θετική, και γιατί να μην ήταν αφού οι τρόποι για να 'ρθουν σε επαφή νέοι δεν ήταν πολλοί, τότε οι Καρκαλούσες έμπαιναν στο σπίτι, καμιά φορά μαζί και με τα ζώα τους και ακολουθούσαν χωρατά, που δεν πείραζαν κανέναν αφού από τη φύση τους οι Πυργούσοι έχουν μια έμφυτη σκωπτικότητα.

Μετά απ’ αυτό ξεχύνονταν όλοι στους δρόμους, με τους Αχεράδες να προηγούνται ρίχνοντας παντού άχερα και τις Καρκαλούσες να ακολουθούν μαζί με τα ζώα τους και σήμερα με τα τρακτέρ τους. Αυτό έγινε και την Τυρινή Κυριακή 18/2/18 στο Λιβάδι, στην κεντρική δηλαδή Πλατεία του Πυργίου, για να ακολουθήσει ο περίφημος «Δετός». Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες, συμβολικά  όλο το χωριό, δένει τα χέρια και χορεύει από κοινού σε έναν κύκλο με δίστιχα, που φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή όπου ταυτόχρονα δίνεται πολλές φορές και η απάντηση.

Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου που το αναβίωσε γι' ακόμη μία χρονιά και το χάρισε σε όλους μας και την ιστορία.

 

ethimo_karkaloyses_kai_diplos_horos_sto_pyrgi

Το Πυργί σε καρναβαλικούς ρυθμούςΚαρκαλούσες Καρκαλούσες Μετά τις Καρκαλούσες ο ΔετόςΚαρκαλούσες Δετός Τραγούδι στο Δετό