Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Βιβλίο για τον Παναγιώτη Βόλια

Εκδόθηκε από το Νέο Εμπρός Μυτιλήνης
Σάβ, 12/08/2017 - 07:50

Από τον πρόλογο του βιβλίου, που υπογράφει ο Σταύρος Σκοπελίτης.

Η γνωριμία μου με τον αείμνηστο σύντροφο Παναγιώτη Βόλια και πολύχρονη ήταν και πολυτάραχη. Ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, τότε που αυτός ήταν Γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ και εγώ μέλος του ΝΣ της Νεολαίας Λαμπράκη, συνεχίζεται στη διάρκεια της Χούντας, όταν και οι δυο μας ήμασταν εξόριστοι στη Γιούρα και τέλος ολοκληρώνεται στην περίοδο της μεταπολίτευσης δουλεύοντας μαζί εδώ στο Νομό, για να στεριώσει και να αναπτυχθεί η οργάνωση του Κ.Κ.Ε. σ’ αυτόν. Κλείνει η γνωριμία μας με το θάνατό του το 1992.

Η πολύχρονη και μεστή από αγώνες γνωριμία μας μου έδωσε τη δυ- νατότητα να γνωρίσω καλά τον σ. Παναγιώτη και να τον εκτιμήσω σαν άνθρωπο κομμουνιστή – αγωνιστή. Έτσι μπορώ να πω ότι στάθηκε σ’ όλη του τη ζωή του στο ύψος ενός λαϊκού αγωνιστή, αφοσιωμένου στα ιδανικά εκείνα, που από νέος ενστερνίσθηκε και που δεν ήταν άλλα παρά αυτά που μόνο μια κοινωνία μπορούσε να τα εμπεδώσει και που δεν είναι παρά η κομμουνιστική κοινωνία. Σ’ όλη του τη ζωή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στάθηκε όρθιος. Ποτέ του δεν γονάτισε. Ποτέ του δεν λύγισε. Ποτέ του δεν προσκύνησε. Ακόμα είχε την έφεση να βοηθά τους νέους ανθρώπους, που πλαισί- ωναν τις οργανώσεις.

Δεν θα ξεχάσω τη βοήθεια που μου έδωσε στο να καθοδηγήσω, όσο καλύτερα γινόταν, την οργάνωση, όταν τον διαδέχτηκα στη θέση του Γραμματέα της ΝΕ του Κ.Κ.Ε. Εκείνο που θέλω με απλά λόγια να πω, είναι ότι ο σ. Παναγιώτης στά- 7 Αναμνήσεις ... θηκε σ’ όλη του τη ζωή ακούραστος μαχητής-υπερασπιστής των συμφερό- ντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Όσο αφορά αυτό που αναφέρει στον πρόλογο, ότι εγώ δηλαδή τον παρακίνησα να γράψει τα απομνημονεύματά του, είναι αληθινό. Το ίδιο έκανα και με άλλους αγωνιστές, όπως το Βασάλο Κώστα, τον Παπλωματά Βασίλη, τον Βέη τον Δημητρό, τον Γιώργο Σκοπελίτη τον πατέρα μου, τον Γιώργο τον Σκούφο, τον Σφετούδη το δάσκαλο και άλλους.

Είναι πάλι αλήθεια ότι με τον σ. Παναγιώτη ήμουν πιο πιεστικός και έγινα πιότερο πιεστικός, όταν τον άκουσα να αφηγείται γεγονότα από το κίνημα της Μέσης Ανατολής, στα οποία είχε πάρει μέρος και μάλιστα από υπεύθυνη θέση. Γεγονότα που οι νέοι είτε τα αγνοούσαν, είτε είχαν και έχουν και σήμερα την ενημέρωση που τους έδινε και τους δίνει η εθνικο- φροσύνη.

Σ’ αυτά ρίχνει φως ο σ. Παναγιώτης και έτσι βοηθάει τον ανα- γνώστη αυτού του βιβλίου να δει το ρόλο της αστικής τάξης της χώρας μας, που ήταν πέρα για πέρα προδοτικός και το ρόλο του Εγγλέζικου ιμπε- ριαλισμού, που ήταν ολέθριος για τους λαούς. Ακόμα ο σ. Παναγιώτης μιλά για τα λάθη που έγιναν και την όχι σωστή εκτίμηση των γεγονότων αυτών, που αποτέλεσαν την «πρόβα τζενεράλε» γι’ αυτά που ακολούθησαν στη χώρα μας και που είχαν τα γνωστά αποτε- λέσματα. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι διαβάζοντας τα γραπτά του έμεινα έκθαμβος από τη συγγραφική ικανότητα του αείμνηστου συντρόφου και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.

Σταύρος Σκοπελίτης 

Σάβ, 26/05/2018 - 06:56
 «To Παραμύθι του Χιώτη Μυλωνά»

"Το μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά". Ο αείμνηστος αντιστασιακός, σύντροφος του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα, ασυρματιστής Πάνος Καρασούλης, ήταν μεταξύ άλλων πολυγραφότατος, με βιβλία και άρθρα. Τον ίδιο δρόμο με χαρά βλέπουμε να ακολουθεί η κόρη του Σοφία στον μακρινό Καναδά.

Ετσι πληροφορηθήκαμε για την έκδοση της «To Παραμύθι του Χιώτη Μυλωνά» σε εικονογράφηση του μοναδικού Τόλη Φλιούκα, που κυκλοφορεί σε δίγλωση Ψηφιακή μορφή.

Επιφυλασσόμενοι να γράψουμε περισσότερα, αντιγράφουμε από τον πρόλογο της Σοφίας Καρασούλη - Μίλομπαρ.

 

"Η Χίος είναι ο τόπος που γεννήθηκα, ένα νησί μαγευτικό με παραμυθένια τοπία. Εκεί μεγάλωσα πλάι στη θάλασσα και στα ευωδιαστά περιβόλια. Οι πανέμορφες φωτογραφίες του καλλιτέχνη Τόλη Φλιούκα ζωντάνεψαν στα μάτια μου τις αγαπημένες εικόνες του νησιού και ξύπνησαν τις αναμνήσεις των παλιών παραμυθιών των παππούδων για μαγεμένα δάση, σφαντά κι ανεράιδες. Κι έτσι γράφτηκε το “παραμύθι” του Χιώτη μυλωνά, εμπνευσμένο από τις φωτογραφίες του Τόλη Φλιούκα. Ελπίζω όσοι δεν έχουν πάει ποτέ στην όμορφη Χίο να την επισκεφθούν και να γράψουν με τη σειρά τους κι άλλα παραμύθια δικά τους."