Ροή Ειδήσεων:
 • 14:58 Ιματιοθήκη στο ισόγειο των εγκαταστάσεων του, με στόχο την συγκέντρωση ρούχων ή παιχνιδιών, που θα προσφερθούν σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, λειτουργεί το Ίδρυμα "Μ. Τσάκος". Όσοι ενδιαφέρονται να παραλάβουν τα αντικείμενα που χρειάζονται, μπορούν να το κάνουν από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, και κάθε Σάββατο, ώρες 9 π.μ. έως τις 1 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22710 29600 και 22710 82777.
 • 14:57 Από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου του επόμενου έτους θα εφαρμοστεί το χειμερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο, όπως ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης γνωστοποιεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν και τηλεφωνικά την αίτησή τους για τοποθέτηση μετρητή με χρονοχρέωση (νυκτερινό) στην ηλεκτρική παροχή τους, καλώντας στο Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500.
 • 13:12 Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ήρθε και η σειρά του Περιφερειακού Συμβουλίου να ασχοληθεί με τη « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», σε θεματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.
 • 12:36 Αίτημα χρόνων ήταν για τα Ψαρά η λειτουργία βενζινάδικου στο νησί, κάτι που τελικά κατάφεραν, αλλά από χθες καλούνται να θυμηθούν τα… παλιά, αφού το νησί ξέμεινε από καύσιμα, εξαιτίας της απεργίας των Τελωνειακών που δεν επέτρεψε να γίνει έλεγχος στο βυτίο που μεταφέρθηκε ακτοπλοϊκώς στο νησί. Ο Δήμαρχος, Κώστας Βρατσάνος, ζητά να εγκριθεί έκτακτο δρομολόγιο μεταφοράς καυσίμων, αλλιώς το νησί θα μείνει χωρίς βενζίνη για 10 ημέρες, γεγονός που θα ακινητοποιήσει οχήματα αλλά και θα φρενάρει εργασίες εργολάβων, που είναι σε εξέλιξη στο νησί
 • 11:33 Ξεκινά και φέτος η υλοτόμηση σε δασικές εκτάσεις από ιδιώτες, μετά τη χορήγηση άδειας από τη Δ/νση Δασών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας και οι απαγορεύσεις αναφέρονται στη δασική διάταξη του Δασάρχη, Κώστα Μπέλλα, που αναλυτικά δημοσιεύεται στο alithia.gr
 • 11:33 Ξεκινά και φέτος η υλοτόμηση σε δασικές εκτάσεις από ιδιώτες, μετά τη χορήγηση άδειας από τη Δ/νση Δασών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας και οι απαγορεύσεις αναφέρονται στη δασική διάταξη του Δασάρχη, Κώστα Μπέλλα, που αναλυτικά δημοσιεύεται στο alithia.gr
 • 11:18 Το τμήμα Γυναικών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Χίου οργανώνει εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 6.30 μμ στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο στη Χίο, στην οποία θα μιλήσουν ο ιατρός Στυλιανός Γιασσάς, Ογκολόγος – Παθολόγος και η ψυχολόγος κα Μαρία Τσικουδή. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία Χιόνη του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου.
 • 10:40 Την άφιξη έξι νέων κοντέινερς με στόχο να τοποθετηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών στην πρώην ΒΙΑΛ ανακοίνωσε το πρωί από το Ράδιο "Α" ο Πρόεδρος του Χαλκειούς, Κώστας Φουτράκης, καταγγέλλοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο, το οποίο αντί των 800 άντε 1.000 ανθρώπων έφτασε να "φιλοξενεί" σε ακατάλληλους πλέον χώρους και παραπήγματα, φτιαγμένα ακόμη και με κουβέρτες, 2.000 άτομα!
 • 09:52 Άμεση ήταν η κινητοποίηση στις 8.45 το πρωί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, που όντας ειδοποιημένη για φωτιά στη Λαγκάδα απέστειλε στην περιοχή τρια οχήματα και άνδρες της, όμως όταν έφτασαν εκεί την φωτιά την είχαν ήδη σβήσει. Στην περιοχή βρίσκεται το ανακριτικό της υπηρεσίας και πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς.
 • 06:52 Συνεχίζεται αμείωτη η παράνομη ραγδαία άφιξη προσφύγων - μεταναστών από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Έτσι στους 237, που έφτασαν χθες, αφού εκτός των μεσημεριανών είχαμε ένα ακόμη περιστατικό το απόγευμα με 64 άτομα, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 80, που στις 7.00 π.μ. έφτασαν στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης (23 είναι άνδρες, 20 είναι γυναίκες και 37 παιδιά) και άλλοι 60 που διεσώθηκαν από το Ρουμάνικο σκάφος της Frontex στις 5.30 π.μ. στα Γρίδια. Επειδή στο κέντρο στη ΒΙΑΛ έχει σημειωθεί πλέον το αδιαχώρητο στο λιμάνι παραμένουν όχι μόνο οι 64 που ήρθαν χθες το απόγευμα αλλά και οι πρωινοί, που σημαίνει σύνολο 204 πρόσφυγες και μετανάστες.
 • 06:07 Σήμερα Παρασκευή 20/10,καθώς και αύριο Σάββατο 21/10 στη Χίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-25οC. Αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί τα επίπεδα υγρασίας θα είναι υψηλά. Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για αξιόλογες βροχοπτώσεις από την ερχόμενη Τρίτη.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτ 2017 - 14:59

alithia

Παρασκευή, 20 Οκτώβριος, 2017 - 15:08

Βιβλίο για τον Παναγιώτη Βόλια

Εκδόθηκε από το Νέο Εμπρός Μυτιλήνης
Σάβ, 12/08/2017 - 07:50

Από τον πρόλογο του βιβλίου, που υπογράφει ο Σταύρος Σκοπελίτης.

Η γνωριμία μου με τον αείμνηστο σύντροφο Παναγιώτη Βόλια και πολύχρονη ήταν και πολυτάραχη. Ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, τότε που αυτός ήταν Γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ και εγώ μέλος του ΝΣ της Νεολαίας Λαμπράκη, συνεχίζεται στη διάρκεια της Χούντας, όταν και οι δυο μας ήμασταν εξόριστοι στη Γιούρα και τέλος ολοκληρώνεται στην περίοδο της μεταπολίτευσης δουλεύοντας μαζί εδώ στο Νομό, για να στεριώσει και να αναπτυχθεί η οργάνωση του Κ.Κ.Ε. σ’ αυτόν. Κλείνει η γνωριμία μας με το θάνατό του το 1992.

Η πολύχρονη και μεστή από αγώνες γνωριμία μας μου έδωσε τη δυ- νατότητα να γνωρίσω καλά τον σ. Παναγιώτη και να τον εκτιμήσω σαν άνθρωπο κομμουνιστή – αγωνιστή. Έτσι μπορώ να πω ότι στάθηκε σ’ όλη του τη ζωή του στο ύψος ενός λαϊκού αγωνιστή, αφοσιωμένου στα ιδανικά εκείνα, που από νέος ενστερνίσθηκε και που δεν ήταν άλλα παρά αυτά που μόνο μια κοινωνία μπορούσε να τα εμπεδώσει και που δεν είναι παρά η κομμουνιστική κοινωνία. Σ’ όλη του τη ζωή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στάθηκε όρθιος. Ποτέ του δεν γονάτισε. Ποτέ του δεν λύγισε. Ποτέ του δεν προσκύνησε. Ακόμα είχε την έφεση να βοηθά τους νέους ανθρώπους, που πλαισί- ωναν τις οργανώσεις.

Δεν θα ξεχάσω τη βοήθεια που μου έδωσε στο να καθοδηγήσω, όσο καλύτερα γινόταν, την οργάνωση, όταν τον διαδέχτηκα στη θέση του Γραμματέα της ΝΕ του Κ.Κ.Ε. Εκείνο που θέλω με απλά λόγια να πω, είναι ότι ο σ. Παναγιώτης στά- 7 Αναμνήσεις ... θηκε σ’ όλη του τη ζωή ακούραστος μαχητής-υπερασπιστής των συμφερό- ντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Όσο αφορά αυτό που αναφέρει στον πρόλογο, ότι εγώ δηλαδή τον παρακίνησα να γράψει τα απομνημονεύματά του, είναι αληθινό. Το ίδιο έκανα και με άλλους αγωνιστές, όπως το Βασάλο Κώστα, τον Παπλωματά Βασίλη, τον Βέη τον Δημητρό, τον Γιώργο Σκοπελίτη τον πατέρα μου, τον Γιώργο τον Σκούφο, τον Σφετούδη το δάσκαλο και άλλους.

Είναι πάλι αλήθεια ότι με τον σ. Παναγιώτη ήμουν πιο πιεστικός και έγινα πιότερο πιεστικός, όταν τον άκουσα να αφηγείται γεγονότα από το κίνημα της Μέσης Ανατολής, στα οποία είχε πάρει μέρος και μάλιστα από υπεύθυνη θέση. Γεγονότα που οι νέοι είτε τα αγνοούσαν, είτε είχαν και έχουν και σήμερα την ενημέρωση που τους έδινε και τους δίνει η εθνικο- φροσύνη.

Σ’ αυτά ρίχνει φως ο σ. Παναγιώτης και έτσι βοηθάει τον ανα- γνώστη αυτού του βιβλίου να δει το ρόλο της αστικής τάξης της χώρας μας, που ήταν πέρα για πέρα προδοτικός και το ρόλο του Εγγλέζικου ιμπε- ριαλισμού, που ήταν ολέθριος για τους λαούς. Ακόμα ο σ. Παναγιώτης μιλά για τα λάθη που έγιναν και την όχι σωστή εκτίμηση των γεγονότων αυτών, που αποτέλεσαν την «πρόβα τζενεράλε» γι’ αυτά που ακολούθησαν στη χώρα μας και που είχαν τα γνωστά αποτε- λέσματα. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι διαβάζοντας τα γραπτά του έμεινα έκθαμβος από τη συγγραφική ικανότητα του αείμνηστου συντρόφου και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.

Σταύρος Σκοπελίτης