Χίος, Τρίτη 20 Μαρτίου

Δεν είμαι ρομπότ!

Νέος μηχανισμός CAPTCHA από την Google με μόνο ένα κλικ!
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 07/12/2014 - 19:56

Η αναγνώριση και πληκτρολόγηση των ενοχλητικά παραμορφωμένων λέξεων στις ιστοσελίδες, προκειμένου να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι αυτοματοποιημένα προγράμματα καταχώρισης (bots), ίσως σύντομα να αποτελεί παρελθόν -τουλάχιστον όσον αφορά τη Google. Η γίγαντας των μηχανών αναζήτησης παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ένα νέο απλοποιημένο σύστημα Captcha (που σημαίνει πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο Test  Turing για να ξεχωρίζετε τους υπολογιστές από τους ανθρώπους) που μειώνει τη διαδικασία στο να κάνετε ένα κλικ σε ένα μόνο κουτί που γράφει: "Δεν είμαι ρομπότ."

Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά τι είναι αυτό που θα σταματήσει τα bots από το κάνουν κλικ σ' αυτό το κουτί; Σύμφωνα με το Vinay Shet, διευθυντή της Google ReCaptcha, όπως εξηγεί σε ένα blog post του, ο νέος μηχανισμός πίσω από το εργαλείο εξετάζει τη συμπεριφορά των χρηστών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το κλικ στο τετραγωνίδιο. Προφανώς, τα μοτίβα κίνησης του ποντίκιου-δείκτη αλλά ακόμη και η ίδια η πράξη του κλικ μπορεί να αποκαλύψει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή. Αν ο νέος μηχανισμός λειτουργήσει σωστά, η αλλαγή είναι μια μεγάλη νίκη για τη διευκόλυνση του χρήστη, ενώ η Google υποστηρίζει ακόμα ότι είναι πιο ασφαλής μέθοδος από τις προηγούμενα χρησιμοποιούμενες. Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή,  γραφεί ο Shet, είναι ότι τα CAPTCHAs με βάση τις δύσκολες να αποκρυπτογραφηθούν λέξεις δε ξεγελούν πλέον τα bots τόσο καλά όσο στο παρελθόν.  H Vicarius, μια εταιρεία που αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υποστήριξε πριν από ένα χρόνο ότι έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε λέξη Captcha στο 90% των περιπτώσεων. Ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει και άλλοι. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνήθως δείκτης ποντικιού στο κινητό, το έξυπνο πλαίσιο ελέγχου της Google δε θα λειτουργήσει σε smartphones και tablets. Αντί αυτού η Google θα χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό είδος οπτικής reCAPTCHA για κινητά, η οποία θα ζητά από τους χρήστες να εντοπίζουν διάφορες εικόνες που ταιριάζουν με ένα δείγμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εμφανίσει μια εικόνα από μια γαλοπούλα και στη συνέχεια, να δείχνει εννέα ή και περισσότερες εικόνες, πέντε εκ των οποίων να είναι γαλοπούλες. Αυτό το είδος των πολύπλοκων οπτικών πληροφοριών είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό από έναν υπολογιστή σε σχέση με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η Google ονομάζει το νέο εργαλείο "Όχι Captcha, ReCaptcha" και κάθε ιστοσελίδα μπορεί να εφαρμόσει το API. Μερικές από τις πρώτες υπηρεσίες που το χρησιμοποιούν ήδη είναι το Snapchat και το WordPress. Καθώς προχωρά η χρήση του, το νέο και βελτιωμένο Captcha της Google θα κάνει το κόσμος του Παγκόσμιου Ιστού πιο συνεπή, ενώ θα κάνει τις διάφορες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τα bots -τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Αναπόφευκτα τα εν λόγω ρομπότ θα εξελιχθούν αλλά για την ώρα  οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν χαρούν, μιας και οι μέρες των ενοχλητικά παραμορφωμένων λέξεων είναι πλέον λιγοστές.

Πηγή: Mashable.com

 

Σχετικά Άρθρα

Φιλόδοξο πείραμα Βρετανών και Ολλανδών ερευνητών
Παρ, 23/02/2018 - 09:14
Bad News game

Ένα νέο διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι που δημιούργησαν Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές, είναι το πρώτο το οποίο λειτουργεί ως «εμβόλιο» κατά του «ιού» των ψευδών ειδήσεων (fake news) που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το https://www.getbadnews.com βάζει τους παίκτες στη θέση ενός προπαγανδιστή και έτσι δίνει στον καθένα μια γεύση για τις τεχνικές και τα κίνητρα όσων βρίσκονται πίσω από την εξάπλωση της κάθε είδους παραπληροφόρησης, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος των δημιουργών του παιχνιδιού είναι να «εμβολιάσει» τους χρήστες, έτσι ώστε να αποκτήσουν ανοσία έναντι των ψευδών ειδήσεων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, διευθυντή του Κοινωνικού Εργαστηρίου Λήψης Αποφάσεων, που συνεργάστηκαν με την ολλανδική κολεκτίβα DROG, είχαν ήδη δείξει σε προηγούμενη μελέτη τους ότι η σύντομη έκθεση των ανθρώπων στις τακτικές των δημιουργών fake news σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα «ψυχολογικό εμβόλιο» ενάντια σε αυτές τις πρακτικές.

Το νέο online παιχνίδι είναι ένα πιο φιλόδοξο πείραμα που επιχειρεί να δημιουργήσει μια γενικότερη «ανοσία» ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις. Ενθαρρύνοντας τους παίκτες να προκαλέσουν σε άλλους θυμό, έλλειψη εμπιστοσύνης, φόβο και άλλα αρνητικά συναισθήματα, αποκαλύπτει βιωματικά με ποιό τρόπο είναι δυνατό να χειραγωγηθεί το ευρύ κοινό μέσω των ψηφιακών μέσων.Οι χρήστες καλούνται να εφαρμόσουν διάφορα «κόλπα», όπως η σκόπιμη ανάρτηση μηνυμάτων με ψευδές ή πολωτικό περιεχόμενο, η δημιουργία αυτόματων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο Twitter, η χάλκευση φωτογραφικών πειστηρίων μέσω προγραμμάτων λογισμικού τύπου Photo-shop, η προώθηση θεωριών συνωμοσίας κ.α. - και όλα αυτά τεχνηέντως κάτω από μια μάσκα αξιοπιστίας.

«Αν γνωρίζεις τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη θέση κάποιου που ενεργά προσπαθεί να σε εξαπατήσει, αυτό αυξάνει την ικανότητά σου να εντοπίζεις τις τεχνικές εξαπάτησης και να αντιστέκεσαι σε αυτές. Θέλουμε να βοηθήσουμε, προκειμένου να αναπτυχθούν "κοινωνικά αντισώματα" που θα παρέχουν κάποια προστασία ενάντια στην ταχεία εξάπλωση της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Λίντεν.  Μια πιλοτική δοκιμή του νέου παιχνιδιού σε ένα ολλανδικό σχολείο, σε 95 μαθητές με μέση ηλικία 16 ετών, άφησε θετικές εντυπώσεις. Μια προσαρμοσμένη μορφή του θα χρησιμοποιηθεί για «εμβολιασμό» ενάντια στη χειραγώγηση από εξτρεμιστικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως οι τζιχαντιστικές. 

«Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε δραστικά τη συμπεριφορά, αλλά να πυροδοτήσουμε μια απλή διαδικασία σκέψεων, που θα ενισχύουν την κριτική και ενήμερη κατανάλωση των ειδήσεων. Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις σπουδές των μέσων ενημέρωσης για να αναγνωρίσεις και να αντισταθείς στις ψευδείς ειδήσεις», τόνισε ο ερευνητής Γιον Ρούζενμπικ του Κέιμπριτζ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το νέο παιχνίδι, που χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί, επιτρέπει στους χρήστες να κλίνουν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, καθώς η έμφαση δίνεται στην εμπειρία της παραπληροφόρησης μέσω αναληθών ειδήσεων.