Χίος, Παρασκευή 22 Ιουνίου

Στ. Κριμιζής: Υπό προϋποθέσεις θα εξαντλήσω τη θητεία στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Αποκαλυπτική συνέντευξή του στην "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" τη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 05/04/2018 - 16:41

Για τον Σταμάτη Κριμιζή, που στα 79 του χρόνια παραμένει ενεργός γιατί, εκτός των άλλων, θέλει να δει να γίνεται πράξη η αποστολή της ΝΑSA στον Ήλιο, εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελεί μια ακόμη τιμή στον επιστήμονα αλλά και ευθύνη να προχωρήσει σωστά ο Οργανισμός, που πραγματεύεται ένα αντικείμενο στο οποίο η χώρα μας έχει χάσει πολύτιμο έδαφος.

Ο κ. Κριμιζής, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Χίο για τις καθιερωμένες πασχαλινές διακοπές –με παρουσία και φέτος στον ρουκετοπόλεμο- μίλησε στην τηλεόραση της «Αλήθειας» και στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» και αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, την αναγκαιότητα δημιουργίας του αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτει για να παραμείνει -τα δύο χρόνια, που έχει οριστεί η θητεία του πρώτου συμβουλίου- στην Προεδρία.

«Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε, επισημαίνοντας τις πολλαπλές ωφέλειες που μπορεί να έχει η λειτουργία του Οργανισμού για παροχή υπηρεσιών – εφαρμογών, την ώρα που εδώ και χρόνια η χώρα μας πληρώνει συνδρομές σε διάφορες ενώσεις αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οργανωμένα κράτη δεν της επιστρέφονται χρήματα γιατί ακριβώς δεν προωθεί την έρευνα στον διαστημικό τομέα κι έτσι εμείς αντί να φτιάχνουμε υπηρεσίες τις πληρώνουμε ακριβά σε άλλους παρόχους, ενώ βάζει και τη διάσταση των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας.

Πιστεύει ότι ακόμη και με καθυστέρηση η Ελλάδα εισερχόμενη στο διαστημικό πεδίο δράσης, μπορεί να βρει «χαραμάδες» ανεξερεύνητων τομέων και να παραγάγει εφαρμογές και υπηρεσίες, ούσα ανταγωνιστική.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, που δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει, επισημαίνει ότι η διάθεση για προσφορά συνδέεται άμεσα και με τη δυνατότητα να γίνει πράξη το όραμά του για έναν πρότυπο οργανισμό με κυρίαρχα «συστατικά» την αξιοκρατία, το ήθος, τις διοικητικές ευελιξίες, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Η ψήφιση του ν/σ έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού τελευταία στιγμή, όπως είπε, μπήκαν διατάξεις με τις οποίες ορίστηκε ένα συμβούλιο, υπό τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το οποίο εν πολλοίς υποκαθιστά αρμοδιότητες του Ε.Δ.Ο.

Δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να εξαντλήσει τη διάρκεια της διετούς θητείας του, αλλά υπό προϋποθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσει μέχρι ενός σημείου. «Μπορώ να χτυπήσω το κεφάλι μου ένα – δυο φορές... αλλά μέχρι εκεί», ανέφερε.

Ο κ. Κριμιζής καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που συστάθηκε ο Οργανισμός δεν έχουν ακόμη ούτε ΑΦΜ!

«Την τελευταία φορά που είχα διοικητική δουλειά είχα 650 άτομα και έναν οργανισμό που δούλευε σαν ρολόι και 215 εκ. το χρόνο προϋπολογισμό και τώρα δεν έχω κανέναν και μηδέν προϋπολογισμό», σημείωσε. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τους θα είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικό βάρος έριξε και στο ζήτημα του στελεχιακού δυναμικού επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η συνέντευξή του στην Ειρήνη Αναγνώστου και την Χριστίνα Ψυλλή, περιλαμβάνει απαντήσεις του επιστήμονα, που είναι ο μοναδικός που επισκέφθηκε και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με όργανα που ο ίδιος κατασκεύασε, που διαψεύδουν τις όποιες ελπίδες μπορούμε να έχουμε για εποικισμό σε έναν άλλο πλανήτη (!), αποκαλύπτει πόσο τον πληγώνει το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα στη Χίο, την πατρίδα του, δεν έχει λυθεί το υδρευτικό πρόβλημα, ενώ έχει βρεθεί νερό σε άλλους πλανήτες…, δηλώνει γοητευμένος με τις καθαρές θάλασσές μας και θεωρεί ελπιδοφόρα η στροφή των νέων προς την οικολογία και τον εθελοντισμό.

Ο Σταμάτης Κριμιζής μιλά για τα μυαλά της Ελλάδας που «δραπέτευσαν» εκτιμώντας ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επιμένοντας στο τρίπτυχο Αξιοκρατία – Αξιολόγηση – Αριστεία, με «κλειδί» το Ήθος.

 Η εκπομπή θα προβληθεί τη νέα Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.

st._krimizis_ypo_proypotheseis_tha_exantliso_ti_thiteia_ston_elliniko_diastimiko_organismo

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 19/06/2018 - 09:04
Η πρόσκληση του Συνεδρίου

Στις 20 έως 22 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Engineering Against Failure.

Πρόκειται για το 5ο συνέδριο της επιτυχημένης σειράς συνεδρίων ICEAF, η οποία ασχολείται με θέματα Υλικών , Κατασκευών και Συστημάτων που άπτονται των Επιστημών του Μηχανολόγουκαθώς και του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Στο Συνέδριο θα γίνουν περισσότερες από  150 υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις και αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από όλες τις χώρες του κόσμου, διακεκριμένοι στους τομείς τους επιστήμονες και μηχανικοί.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.