Χίος, Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑ στην Περιφερειακή Ενότητα - Θέλουν να σώσουν την ΕΝΑ αλλά στα λόγια

Τετ, 09/13/2017 - 16:12

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑ στην Περιφερειακή Ενότητα - Θέλουν να σώσουν την ΕΝΑ αλλά στα λόγια

Με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΑ, προκειμένου να διασωθεί άλλη μια φορά, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. της στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Ο Πρόεδρός της, Γιάννης Μανάρας, με αφορμές αντιρρήσεις της Επιτρόπου, επειδή οι μετά Καλλικράτη αναπτυξιακές εταιρείες, απαιτούν  άλλες διαδικασίες, πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400.000 ευρώ τα οποία να καταβάλλει η Περιφέρεια αφού πλέον η ΕΝΑ Χίου έχει μετονομαστεί σε ΕΝΑ Β. Αιγαίου.
Πρότεινε μάλιστα από τη μία αξιοποίηση του κέντρου “Καλουτάς” και από την άλλη να γίνει φορέας διαχείρισης τουριστικού προορισμού.
Με τη σειρά του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Ξενάκης, θύμισε απλά αλλά ουσιαστικά ότι η ΕΝΑ ως αναπτυξιακό εργαλείο υπήρχε προ του… Καλλικράτη, συνεπώς θεώρησε ότι το θέμα με την Επίτροπο είναι τυπικό, αλλά μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και ένα χρόνο τις αποφάσεις, συνεπώς χαρακτήρισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ως μονόδρομο.
Από την πλευρά του Δήμου Χίου ο Κώστας Καρατζάς αλλά και ο Δήμαρχος Ψαρών επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα ακούν πολλά λόγια αλλά στην πράξη η ΕΝΑ δεν έχει αντικείμενο επειδή δεν της ανατίθεται.
Εκ μέρους της ίδιας της εταιρείας τοποθετήθηκε ο Διευθυντής της, Πάρις Βελιανίτης, που αφού είπε ότι το Δ.Σ. πρέπει να αποφασίσει ή να κλείσει την Εταιρεία ή να της δώσει αντικείμενο, αντέδρασε με σφοδρότητα στην πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ., Γιάννη Μανάρα, οι δύο εργαζόμενοί της να μην πληρωθούν για ένα τρίμηνο μέχρι την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση της έτερης υπαλλήλου, Στέλλας Τσιμπή.
Η ανατροπή ήρθε με την εισήγηση του Γιάννη Ξενάκη, που μετά τον διάλογο που προηγήθηκε, πρότεινε να μην γίνει αύξηση αν προηγούμενα δεν συνεδριάσει το Περιφ. Συμβούλιο, με θέμα το αντικείμενο της ΕΝΑ.
“Δεν έχει κανένα νόημα”, είπε, “να συζητάμε ατέρμονα”, κάτι με το οποίο τελικά συμφώνησαν όλοι.
“Ας αναθέσουμε πρώτα εργασίες στην ΕΝΑ, να έχει αντικείμενο και κέρδη και μετά την… σώζουμε με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.”, κατέληξε. 
Φειδωλά στις δηλώσεις τους είναι μέχρι σήμερα τα στελέχη του Δημοτικής Αρχής Χίου για τα σχέδια ανάπλασης στην πόλης της Χίου που φιλοδοξούν να κάνουν πράξη μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο σήμερα και μετά τις επαφές που είχε στην Περιφέρεια και στη Διαχειριστική Αρχή ο Αντιδήμαρχος Χίου, Απόστολος Τζιώτης, γνωστοποίησε μέσω συνέντευξής του στο Ράδιο “Α” ότι η πρώτη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πολυχρονοπούλου είναι έτοιμοι και έρθει ως θέμα στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν είπε, περιορίστηκε όμως να πει ότι το σχέδιο επεκτείνεται και… νοτιότερα (Ροϊδου) με κατασκευή νέων πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις και εγκατάσταση στην περιοχή Κέντρου Ηλεκτρονικής Διοίκησης των Συγκοινωνιών.

Πρόσφατα βίντεο