Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Επιμένω στην απαγόρευση κυκλοφορίας στην Προκυμαία

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 11/05/2020 - 21:08

Αν θα μείνω μόνος δεν με νοιάζει, την αλήθεια φωνάζω με την ελπίδα ακοής από αρμόδια αυτιά.

Πέρασε μια εβδομάδα από την υπόσχεση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του, θα εξετάσει την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων επί του οδοστρώματος της Προκυμαίας κατόπιν σχετικής μελέτης.

Αν περάσει ακόμα μια βδομάδα μέχρι τη συνεδρίαση, άλλη μια μέχρι την ανάθεση της μελέτης και δυό μήνες μέχρι να γίνει (τι είναι αυγό να το ρουφήξεις; ) ας το αφήσουμε καλύτερα και ας παραγγείλουμε καμιά πενηνταριά… σταυρούς όσα και τα καταστήματα εστίασης.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις. Πολλοί συμπατριώτες μας δεν έχουν βιώματα από την εποχή που ζούσαμε ως άνθρωποι σ’ αυτό το νησί.

Η φωτογραφία είναι καταχωρημένη στην υπέροχη ιστοσελίδα «Παλιές φωτογραφίες Χίου» και δείχνει από την γέφυρα του «Άδωνις» την προετοιμασία για να βγούν τα τραπεζοκαθίσματα προ του… κύματος το 1968.

Οι αντιρρήσεις έχουν σχέση και με πρακτικά ζητήματα, που όλα έχουν απάντηση και επιτέλους αν κάποιοι δεν έχουν βγεί απ’ το νησί ας δούν διαδικτυακά άλλες παραλιακές πόλεις.

Υπάρχει νησιώτικη Προκυμαία που το πρωί είναι στην κυκλοφορία και στις 7.00 μ.μ. κάθε μαγαζί κινεί ζαρντινιέρες με… ροδάκια, όπως το διαβάζετε, κλείνει την κυκλοφορία, οριοθετεί ακόμα και τα καταστήματα, λουλουδιάζει ο τόπος, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ και τον περίπατο τους.

Αν αυτό γίνει από του Χανδρή μέχρι της Μανίκαινας 7.00 το απόγευμα με 12.00 τα μεσάνυχτα ποιός θα ενοχληθεί; Το πλοίο έρχεται ξημερώματα. Το άλλο στις 10.00 μ.μ. και τα φορτηγά που εξέρχονται, μπορούν να ακολουθούν την Καρπασίας ανάποδα και να βγαίνουν στον Περιφερειακό. Το γράφω για όσους ακούν Μεστά και βγάζουν σπυράκια!

Επίσης, τι μελέτη να γίνει για την Προκυμαία; Έγινε για τον Περιφερειακό. Καλώ έναν συμπολίτη μας να μου πεί αν στρίψει από το γεφύρι της Φάρκαινας στον Περιφερειακό, που δεν μπορεί να πάει και μάλιστα στον μισό χρόνο.

Ας μην το παραζαλίζουμε το θέμα. Θέλουμε να σώσουμε τα μαγαζιά της Προκυμαίας ή όχι;

Αντιλαμβανόμαστε τον πόνο αυτών των ανθρώπων, που η άλλη αγορά άνοιξε, και εκείνοι θα ανοίξουν τέλος του μήνα, με μια προοπτική, να κλείσουν;

Εκτός αν τα μαγαζιά τους γίνουν εξωτερικά… διώροφα ή εμείς βάλουμε… χρονοδιακόπτη και στο 10λεπτο σηκωνόμαστε να καθίσει η επόμενη παρέα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση πεζοδρόμησης της Προκυμαίας τις απογευματινές ώρες και η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στο εσωτερικό τμήμα του οδοστρώματος, έπρεπε να είχε παρθεί χθές;

 

Υ.Γ. Για άλλη μια φορά η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν δημοσιεύει τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών, όπως τα δημοσιοποιεί η Βουλή. Και δεν το κάνει για ένα μοναδικό λόγο. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη μπούρδα, ότι έτσι ο λαός έχει πρόσβαση στο πουγκί και την περιουσία των πολιτικών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 14/07/2020 - 17:19

Έχουμε συνειδητοποιήσει τι κοινό έχουμε με τους κατοίκους της υπό την έρημο Σαχάρα Αφρικής;

Το γεγονός ότι γεννιόμαστε με ένα… παγούρι κρεμασμένο στο λαιμό.

Έχουμε υπολογίσει πόσο στοιχίζει στον πενιχρό μας προϋπολογισμό το πόσιμο νερό, είτε αυτό αφορά εμφιαλωμένα ή την βενζίνη, τον χρόνο και το κουβάλημα από πηγές;

Έχουμε υπολογίσει τι σημαίνει ετησίως σε κάθε νοικοκυριό η φθορά υλικών, είτε αφορά σωληνώσεις που… πετρώνουν, είτε αφορά πλυντήρια και άλλα, που πάνε για πέταμα;

Την αφαίρεση πέτρας από τα νεφρά ή την χολή κ.λ.π. που κάνει ο ένας Χιώτης στους δύο την υπολογίσαμε;

Τέλος, έχει κανείς υπολογίσει την προστιθέμενη αξία ενός τόπου, προς τα κάτω όμως, όταν η προς επίσκεψη ή προς επένδυση περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη» από νερό;

Ε, αφού τα σκεφτούμε αυτά ας έρθουμε και στην διαπίστωση του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία, διότι Ιούλιο μήνα καταναλώνουμε ποσότητες Αυγούστου.

Και εντάξει, να κόψουμε εμείς το νερό… λάτρας, να προσπαθεί και η ΔΕΥΑΧ, γιατί κανείς δεν είναι αδιάφορος, Διοίκηση και εργαζόμενοι, αλλά τι θα γίνει με τις δεκάδες μικρές πληγές, που βρίσκονται γύρω μας και το άθροισμα τους ίσως μας κάνει το νούμερο, που ψάχνει ο Βασίλης Μυριαγκός;

Ακολουθήστε τα βήματα μας στην οδό Καλαμπόκα 50. Εκεί βρίσκεται μια Πολυκατοικία, που οι περίοικοι, που μας κάλεσαν, απελπίστηκαν να ειδοποιούν την ΔΕΥΑΧ αλλά ματαίως.

Η διαρροή, που γίνεται μπροστά τους κρατάει… χρόνια.

Πράγματι, όποτε δίνει νερό το δίκτυο, τα κανάλια της Πολυκατοικίας τρέχουν ποταμός, στην πάροδο και από εκεί σε σχάρα ομβρίων της Καλαμπόκα. Είναι σε τόσο χρόνιο το πρόβλημα, που η διαρροή, έχει... σημαδέψει πιά το δρόμο!

Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Εκεί ας μην το αναλύσουμε τώρα, υπάρχει μια διαρροή στο κεντρικό πλαστικό μαύρο ντεπόζιτο της, που σε τελική ανάλυση δεν την πληρώνουν οι ένοικοι, αλλιώς θα έτρεχαν και δεν θα έφταναν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι δημότες.

Αν όντως οι περίοικοι λένε αλήθεια και γιατί να μην συμβαίνει αυτό, προφανώς κάπου το γράφει αυτό η ΔΕΥΑΧ κάπου την… γράφουν και οι αποδέκτες.

Και όμως η μέθοδος είναι απλή και… ελληνική. Ανεβαίνει στην ταράτσα η ΔΕΥΑΧ , βλέπει αυτό που είδαμε και εμείς και βάζει το νερό της διαρροής να το πληρώνουν οι ένοικοι ή οι ιδιοκτήτες.

Πάμε στοίχημα ότι το ντεπόζιτο θα αλλαχθεί στην εβδομάδα;

Κοντολογίς για να μην μακρηγορούμε, τέτοια παραδείγματα όπως της Καλαμπόκα υπάρχουν δεκάδες. Αν δεν τα κυνηγήσει η ΔΕΥΑΧ ένα προς ένα, οικονομία στο νερό δεν θα δούμε, αλλά και οι δημότες θα πάρουν το σωστό μήνυμα. Λύνουμε το πρόβλημα με την επισήμανση, όποιος σπαταλά νερό πληρώνει.

 

Υ.Γ. Μπράβο στον Περιφερειάρχη, που κατάλαβε ότι σε… αντίποινα της Αγιάς Σοφιάς, πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βελιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης! Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Τσαβούσογλου. Γιατί μιλάει η Ελλάδα είπε. Ξεχνάει ότι είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς Τζαμί; Αλλά γιατί κουράζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ; Εμείς τσιμπάμε και χωρίς δόλωμα.