H φωτιά σβήνει με… φωτιά και μυαλό

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 10/08/2021 - 16:51

Μα τόσες μέρες ακόμα και δεν έσβησε η φωτιά στην Εύβοια;

Απάντηση: Oι μέρες που χρειάζεται για να φτάσει στη θάλασσα είναι περίπου 10.

Άρα, υπομονή να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα. Αυτή είναι η αλήθεια. Εκεί ΜΟΝΟ θα σβήσει, όταν δεν θα έχει άλλη καύσιμη ύλη.

Τι αποδεικνύει και η φετινή πυρκαγιά ή πυρκαγιές; Ότι αυτή τη φορά είχαμε έναν Πρωθυπουργό, που έκανε ένα… διάγγελμα και ζήτησε συγνώμη.

Τα άλλα ήταν ίδια και θα είναι τα ίδια, εφόσον θέλουμε ομελέτα άλλα άνευ σπασίματος… αυγών.

Και σπάσιμο αυγών σημαίνει. Αναδιάρθρωση από την αρχή του Πυροσβεστικού έργου, ώστε ΟΛΑ να υπηρετούν πρώτα από όλα την πρόληψη.

Θεωρείτε τυχαίο ότι το Ίδρυμα Τσάκου χρηματοδοτεί ΜΕΛΕΤΗ για την πυροπροστασία της περιοχής της Ολυμπίας;

Ξέρετε που θα πάνε τα λεφτά που έδωσαν οι Διεθνείς μας του Πόλο (100.000 ευρώ από δώρο, που έκανε στους Ολυμπιονίκες ο Βαγγέλης Μαρινάκης) για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας;

Θα γίνουν αέρας κοπανιστός, χωρίς να φταίνε ούτε οι Διεθνείς, ούτε αυτοί που κοπανούν… αέρα.

Διαβάστε τις αναρτήσεις όσων βλέπουν την δουλειά των ξένων πυροσβεστών στην χώρα μας. Δεν ξέρουν οι δικοί μας; Ξέρουν και παραξέρουν, αλλά ποιός θα πάρει την ευθύνη, ποιός έχει κυρίως σχεδιάσει να βάλει και που πρέπει να βάλει φωτιά;

Γιατί η φωτιά σβήνεται μόνο με φωτιά, αλλιώς πάει στη θάλασσα.

Με πεύκα, άρα συνδυασμό φωτιάς και μπαρουτιού, χωρίς πυρικό, όχι μόνο αντιπυρικό σχεδιασμό, και κυρίως χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, οι φωτιές θα εξακολουθούν να σβήνονται στη… θάλασσα.

Θέλετε να αφήσουμε τις θεωρίες; Τι λείπει από τον Πυροσβεστική; Όχι πάντως ο ηρωϊσμός. Αλλά αυτός δεν φτάνει.

Αυτό που ζεί σήμερα η Εύβοια, κυρίως αυτή, το ζήσαμε στη Χίο το 2012 και το 2016.

Ερώτηση: Από τότε έχει κοπεί προγραμματισμένα ΕΝΑΣ σχοίνος; ΟΧΙ. Έχει γίνει προγραμματισμένα μια αντιπυρική ζώνη; ΟΧΙ. Έχει συντηρηθεί αυτή η ζώνη; ΟΧΙ. Έχει σχεδιαστεί, υπάρχει καν ως συνεργείο, η ανεξάρτητη – εκπαιδευμένη αυτή μονάδα Πυροσβεστών, που να βάλει μικρή φωτιά εκεί, εκεί που θέλουμε να σταματήσει η μεγάλη; ΟΧΙ. Και ποιός θα διασφαλίσει ότι δεν θα συλληφθούν αυτοί οι Πυροσβέστες για… εμπρησμό; Έχει αλλάξει επ’ αυτού μια γραμμή της υπάρχουσας αναχρονιστικής νομοθεσίας; ΟΧΙ.

Πόσα χρόνια θέλετε να συζητάμε τα ίδια πράγματα και πόσα λεφτά θα ρίχνουμε στον γάμο του Καραγκιόζη εφόσον τα σύρματα της ΔΕΗ περνούν μέσα από δασικές περιοχές; Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε αυτός που θα κόψει ένα πουρνάρι από το χωράφι του, να μην τον πάει αυτόφωρο η Δασική; ΟΧΙ.

Σε αυτό που λέει ο Πρόεδρος, της μακράν καλύτερης κάθε άλλης Διοίκησης της ΕΜΧ Γιώργης Τούμπος θα δώσει κανείς σημασία; Προτείνει να αρχίσει από τη Χίο η υπογείωση καλωδίων της ΔΕΗ. Μα εδώ μιλάμε ότι «φωνάζει» ένας Υποσταθμός μέσα στο Χωρέμικο και δεν δίνει σημασία ΚΑΝΕΙΣ.   

Ο Εισαγγελέας Χίου μας διαβάζει;

Άρα, ας μην… βιάζονται μερικοί να σβήσει η πυρκαγιά στην Εύβοια. Θα σβήσει όταν φτάσει στη θάλασσα. Κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό. Η διαφορά αυτό το καλοκαίρι είναι η Διεθνής παρουσία Πυρόσβεσης και η συγνώμη του Πρωθυπουργού.

Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Το μοντέλο παίρνει μια φωτιά και τρέχουμε να την σβήσουμε ΠΕΘΑΝΕ. Είμαστε αποφασισμένοι, με συνεχή εκπαίδευση, με δουλειά πρόληψης 365 μέρες το χρόνο, να αλλάξουμε νοοτροπία;

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αντιπυρικές μελέτες, κυρίως στην Νότια Χίο όπου πράσινο σημαίνει ταυτόχρονα και λεφτά και να τις εφαρμόσουμε;

Αλλιώς τα ίδια θα λέμε και του χρόνου.

 

Υ.Γ: H επόμενη εκστρατεία φορέων για συγκέντρωση τροφίμων κ.λ.π θα είναι για…πλημμυροπαθείς.

 

Σχετικά Άρθρα