Το χαμόγελο της… μαστίχας

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 08/08/2022 - 21:21

Αυτό αποτυπώσαμε και φέτος μετά την απουσία της πανδημίας στα πανέμορφα Πατρικά.

Τα χαμόγελα της… μαστίχας σε άλλη μια γιορτή της, που την επισκέφθηκαν χιλιάδες ντόπιοι και κυρίως εκτός Χίου επισκέπτες.

Χαμόγελα όχι μόνο από το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ούτε από τα εδέσματα που προσφέρονταν στα «περίπτερα» των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων.

Ούτε από την θεματολογία της φετινής γιορτής, άκρως ενδιαφέρουσα αφού είχε σχέση με τις Χωριοεκκλησιές και τα εκατοντάδες Ξωκκλήσια των χωριών μας.

Χαμόγελα αυθεντικά, αυτά που δημιουργεί ο πολιτισμός της μαστίχας, που σχετίζεται με την ευημερία, που δίνει αιώνες τώρα.

Αυτά που μεταφέρονται μέσω των ανθρώπων καθρέπτης της ψυχής τους.

Έχει κανείς σκεφθεί γιατί οι χοροί στα Νοτιόχωρα είναι πιο… ζωηροί ενώ ο ρυθμός είναι ο ίδιος σε όλο το νησί;

Γιατί η ευημερία εκφράζεται με… ζωηράδα, γιατί ο κόπος της μαστίχας μεταφράζεται σε χαμόγελο.

Ίσως από το σχετικό ρεπορτάζ, που θα μεταδώσει η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV παρατηρήσετε δυό παρεμβάσεις, που τα λένε… όλα.

«Πείτε μου τι δεν γίνεται από μαστίχα, από φαγητό, γλυκό ή ποτό, μας λέει ο αθόρυβος σεφ της Βέσσας Κωνσταντουλάκης, πείτε μου που μπαίνει και δεν καθορίζει, δεν ευλογεί τα πάντα»

Για να συμπληρώσει ο πνευματικός πατέρας της Ελάτας πατέρας Ζευγιός.

«Όταν δίνουμε το αντίδωρο στα χέρια των πατεράδων μας και των μητέρων μας, είναι χαραγμένα από την δουλειά και τον κόπο της μαστίχας, είναι χαραγμένα σαν τους κορμούς των σχίνων, γι’ αυτό είναι ευλογημένα".

Ευλογημένο το χαμόγελο του σχίνου, ευλογημένος ο κόπος των ανθρώπων, ευλογημένος ο λευκόχρυσος της Χίου, που την κρατάει σταθερά να αρμενίζει σκάφος μαστίχας στην απεραντοσύνη της μάνας μας, δεύτερης μεγάλης τροφοδότας του νησιού, θάλασσας.

 

Υ.Γ.: Oι φωτογραφίες από τα περίπτερα των χωριών. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Δείτε και μεταφράστε τα χαμόγελα τους. Μοσχομυρίζουν… μαστίχα.

me_megali_epityhia_i_giorti_tis_mastihas_2022

Σχετικά Άρθρα