Το… χάρισμα του ΕΝΦΙΑ και η… αξία του μηδενικού ΦΠΑ

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 07/08/2020 - 21:06

Υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ;

Όταν νησιά χωρίς κατοίκους δεν έχουν όχι ΑΟΖ αλλά… υφαλοκρηπίδα, ναι υπάρχει.

Μπορεί αυτό να γίνει; Φυσικά και μπορεί αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε και σήμερα και ως χώρα σε  50 χρόνια, εκτός αν τους… εκπλήξουμε όλους και οι Ελληνίδες αρχίζουν να παντρεύονται απ’ τα 18 και κάνουν τουλάχιστον 4 παιδιά έκαστη.

Επειδή όμως αυτό δεν θα γίνει, μπορούν τα άγονα νησιά με πληθυσμό τους 1000 κατοίκους να έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Τι θα κάνει αυτό; Θα προσελκύσει επενδύσεις, σε συνδυασμό ότι ο κορωνοϊός, ουδέν κακόν αμιγές καλού, επιτάχυνε τουλάχιστον μια δεκαετία την εργασία από απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι στα Ψαρά και τις Οινούσσες, τυχαία τα παραδείγματα, θα μπορούν να εγκατασταθούν νέα ζευγάρια, που ή να έχουν εκεί την επιχείρηση τους, με το κίνητρο του μηδενικού ΦΠΑ είτε να εργάζονται σε επιχείρηση, που επιλέγει ως έδρα, για τον ίδιο λόγο  τα… Ψαρά.

Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα γεμίσει παιδιά και παιδιά σημαίνουν Σχολεία και Σχολεία σημαίνει ζωή και ΑΟΖ και… υφαλοκρηπίδα.

Μα, θα πεί κανείς σιγά – σιγά, ο Πρωθυπουργός μόλις χθές είπε στη Χάλκη ότι θα ελαχιστοποιηθεί στα μικρά νησιά ο ΕΝΦΙΑ. Μακάρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση και είναι θετικό, αλλά αυτό είναι ενίσχυση δεν είναι ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν οι Κυβερνήσεις είναι να ενισχύουν. Μειωμένη φορολογία στα μικρονήσια, προνόμια, μόρια, ακόμα και μηδενικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Να ρωτήσουμε αν όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά για την συρρίκνωση τους μέχρι… θανάτου;

Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν ενισχύσεις και όχι ανάπτυξη.

Ανάπτυξη είναι να πούν δυό νέοι άνθρωποι, θα γυρίσουμε στα Ψαρά, τυχαίο το παράδειγμα, θα αναστήσουμε το σπίτι του παππού, θα ζήσουμε σαν  άνθρωποι και όχι στη ζούγκλα της Αθήνας, θα στήσουμε μελίσσια, θα παράγουμε μέλι, θα το ρίχνουμε στην αγορά με μηδενικό ΦΠΑ, άρα θα είμαστε από χέρι άκρως ανταγωνιστικοί.

Τα παραδείγματα εδώ είναι δεκάδες και σε καμιά περίπτωση δεν θίγουν τον υγιή ανταγωνισμό γιατί εκ των πραγμάτων η παραγωγή του μελιού, μένουμε στο παράδειγμα, θα είναι τόσο μικρή, που θα φαντάζει συλλεκτική. Άξια όμως για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια στα Ψαρά.

Στα μικρονήσια μας χρειάζονται οικογένειες, άρα χρειάζονται δουλειές και αυτές δεν θα γίνουν με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και να τον μηδενίσουν πάλι δεν υπάρχει νόημα.

Δεν μας λείπει ο νέος που θα πάει διακοπές στον άγονο τόπο, χωρίς να τον βαραίνει η πατρική περιουσία, μας λείπουν οι δουλειές, που θα τον κρατήσουν ζωντανό.

Μακάρι να το καταλάβουν οι κυβερνώντες, όχι προτού να είναι αργά, γιατί το αργά μας προσπέρασε χθες.

 

Υ.Γ.  Πάλι προς κυβερνώντες. Όταν ξαναβγεί για γεωτρήσεις το παλληκάρι, να θυμηθείτε ότι πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.

 

 

Σχετικά Άρθρα