Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Η Όλια με την… ελληνική σημαία

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 26/06/2020 - 18:12

Η μεγάλη αξία και σημασία της σημειολογίας σε μια φωτογραφία.

Στο βάθος οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας και ο ελληνισμός της Οδησσού, αλλά κυρίως η Οικουμενικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας, της μοναδικής βαριάς βιομηχανίας της χώρας, αυτής που χωρίς να ρυπαίνει, χωρίς να βαραίνει κανέναν, τυπώνει μόνο λεφτά, φέρνει συνάλλαγμα και κυρίως και αυτό φαίνεται πιά καθαρά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι η μόνη που ως θετικό πρόσημο κουβαλά στις πλάτες της την ελληνική σημαία στα πέρατα της Οικουμένης.

Μια τέτοια κουβαλά και η 20χρονη Όλια, που μόλις αποφοίτησε από την Ναυτική Ακαδημία Ουκρανίας και υπερήφανη δείχνει το αριστείο του πτυχίου της, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως αριστούχος Αρχηγός της τάξης της.

Και γιατί την σήκωσε παρακαλούμε; Όχι μόνο γιατί της είναι οικεία, ως η σημαία της ναυτοσύνης, του απέραντου γαλάζιου και της ελευθερίας. Την σήκωσε γιατί μέσω αυτής θέλησε να ευχαριστήσει τον Όμιλο Τσάκου στα πλοία του οποίου η Όλια έκανε τα εξάμηνα της πρακτικής της εκπαίδευσης παίρνοντας το δίπλωμα του Ανθυποπλοίαρχου.

Και όχι μόνο την σήκωσε αλλά φρόντισε και να μας την στείλει.

Να της ευχηθούμε καλές θάλασσες και με το καλό το βαπόρι της να πιάσει στο νέο Λιμάνι των Καρδαμύλων. Ευκαιρία να γνωρίσει τον άγονο βράχο του Αιγαίου και κατ’ επέκταση το νησί μας, αυτό που συνεχίζει να κινεί παρά την κρίση της μοναδικές προπέλες της ανάπτυξης.

Με την ευκαιρία, λόγω και της επικαιρότητας, δεν έχω ακούσει πιο υπέροχη μπαρούφα για τον τουρισμό που είναι η… βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ο τουρισμός είναι υπηρεσία και οι υπηρεσίες είναι επισφαλείς, όταν δε στηρίζονται σε αυτές χώρες, αυτό αποτελεί κατάντια.

Μη σας φανεί δε απίθανο στον βωμό πολιτικών παιχνιδιών, ήδη υπήρξε η πρώτη μετά από μήνες επικοινωνία Μητσοτάκη-  Ερντογάν, αυτό κατ’ αρχήν μόνο θετικό είναι, αλλά την ώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη λόγω κορονωϊού, η Ελλάδα σε ένδειξη καλής θέλησης να ανοίξει τα σύνορα της και τα καραβάκια από τις 15 Ιουλίου και μετά να αρχίζουν να ξεφορτώνουν κόσμο από τον Τσεσμέ στο Τελωνείο.

Τώρα αν μαζί με τα ευρώ ξεφορτώσουν και κορωνοϊό με τη σέσουλα…παράπλευρες απώλειες.

Όταν όμως απαξιώνεις το μεγαλύτερο χωράφι του κόσμου και ακόμα και ο ναυτότοπος της Ελλάδας, επιλέγει αντί την τιμονιέρα και την τσιμινιέρα την απλώστρα και την… ξαπλώστρα, τότε συγνώμη αλλά ο ύπνος θα είναι ανάλογος του στρωσίματος.

 

Υ.Γ. Διαβάζω τα σχόλια για την επίσκεψη Χαρδαλιά την Κυριακή. Που είναι κρυμένη τόση λεκτική βία, τόση επιθετικότητα, τόση άρνηση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που καλέστηκε να παίξει ένας από τους δυσκολότερους ρόλους;

Σταματώ εδώ γιατί καλύτερα μπορεί να το εξηγήσει η Ελένη Βουτιέρου και οι άλλοι φυσικά καλοί συνάδελφοι της.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 02/08/2020 - 21:51

Οι επισκέπτες μας είναι λίγοι. Δεν πρέπει να προσέχουμε δουλοπρεπώς κανέναν, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά για να μην κάνουμε το… χατίρι κανενός, ας προσέχουμε τους εαυτούς μας.

Πόσοι επισκέπτες μας έχουν μείνει; Η σωστή απάντηση είναι αυτοί που μας αγαπούν. Αυτοί βρήκαν τρόπο και ήρθαν, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επειδή όμως πιά δεν… ρωτάμε, ας θεωρήσομε βέβαιο ότι όσοι έρχονται, στην πλειοψηφία τους θέλουν να ξεκουραστούν και αυτό είναι δίδυμο αδελφάκι με την ησυχία, η οποία στο νησί μας είναι κάτι όπως τα… σκουπίδια, που είναι όλα… εισαγόμενα.

Υποτίθεται πως υπάρχει σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας. Θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει η Αστυνομία για τα ντεσιμπέλ θορύβων, για παράδειγμα των πολύ- καταστημάτων της Προκυμαίας, όποιος θέλει το εξηγώ τι σημαίνει… πολυκατάστημα.

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει να αναρωτηθούμε γιατί θα πρέπει κατακαλόκαιρο να εκτελούνται έργα κομβικής σημασίας. Και επειδή εδώ το έχουν μερικοί να με πούν… γκρινιάρη, διαβάστε την παρακάτω επιστολή.

”Κύριε Διευθυντά

στις 26 Ιουλίου ήρθε για διακοπές 10 ημέρες ο γιός μου με την σύζυγο του και τα δύο παιδιά του από το Ηράκλειο της Κρήτης στο Πυργί, που είναι το χωριό καταγωγής της συζύγου μου.

Οι λόγοι επιλογής της Χίου για διακοπές ήταν καθαρά για συναισθηματικούς λόγους. Το καλωσόρισμα στο Πυργί, ήταν οι εργασίες στο πάρκινγκ του χωριού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μηχανήματα ,φασαρία ,σκόνες, φωνές κλπ. Υποθέσαμε ότι πέσαμε στα… τελειώματα και κάναμε υπομονή.

Αμ δε, ήρθε η άλλη Κυριακή και πάλι ήρθαν τα συνεργεία (προφανώς για το πρωινό ξύπνημα) δημιούργησαν τη σχετική φασαρία, έβαλαν ξανά τις κορδέλες και αποχώρησαν.

Τα παιδιά μου είχαν παρκάρει το αυτοκίνητο στη πίσω μεριά του σπιτιού μας επί του κεντρικού προκειμένου να φορτώσουν κάποια πράγματα και να πάνε στο μπάνιο. Πέρασε η Αστυνομία και μια και ήταν ενοικιαζόμενο να και η κλήση για παράνομη στάθμευση.

Μετά την παράθεση των γεγονότων μερικά ερωτήματα.

 

  1. Μήπως είναι τόσο μεγάλη η τουριστική περίοδος στη Χίο που οι όποιες εργασίες στο πάρκινγκ έπρεπε να γίνουν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου;
  2. Ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης της περιοχής;
  3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και ποιό είναι αυτό;
  4.  Υπάρχει άδεια και τηρούνται οι προϋποθέσεις για το πάρκινγκ?

 

και τέλος μια ερώτηση για την αστυνομία:

Έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα και ή ολιγόλεπτη στάση ενός "ενοικιαζόμενου" αυτοκινήτου ήταν το μείζον θέμα και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες κορωνοϊού

Επειδή θα αναρωτηθείτε γιατί την επιστολή δεν την στέλνει ο γιός μου σας ενημερώνω ότι ή αντίδραση του είναι διαφορετική.

Δεν θέλει να ξαναρθεί στη Χίο.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και λυπάμαι ειλικρινά

 

Εμμανουήλ Αλεγκάκης

Λεβήνου 65 Ηράκλειο

6978447591

 

Υ.Γ. Σαν το πουλάκι έφυγε και ο γιατρός Γιώργης Καλλέργης.

Η… αραίωση συνεχίζεται.