Η προεκλογική σαβούρα των φυλλαδίων υποψηφίων και Κομμάτων ή κάντο όπως τα… Μεστά

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 18/05/2023 - 20:57
φωτο αρχείου

Χθές έγραφα ότι ευτυχώς δεν μοιάζομε στην Τουρκία στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που θυμίζουν Ελλάδα την δεκαετία του 1980 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέχουμε και… έτη φωτός.

Και δεν απέχουμε γιατί όλως περιέργως, με τόσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τόσους τρόπους σύγχρονης και ουσιώδους επικοινωνίας, τα… φυλλάδια καλά κρατούν.

Βεβαίως υπάρχει μια πρακτική ευκολία ειδικά στους υποψηφίους και όσους τους συνοδεύουν. Επιλέγοντας σωστά την δια ζώσης επικοινωνία σε διάφορους χώρους, το φυλλάδιο έχει μια πρακτική αξία, με την έννοια ότι δίνεις στον άλλο κάτι να διαβάσει, είναι πρακτικά δηλαδή ένα είδος διαπιστευτηρίου, να τον πλησιάσεις, να του μιλήσεις.

Από αυτό όμως, μέχρι την υπερβολή, η απόσταση  ξέρετε μπορεί να έχει και το πάχος… τριχός.

Έτσι, έχει υποψηφίους και Κόμματα, που αρχίζουν την τοποθέτηση φυλλαδίων στους υαλοκαθαριστήρες των αυτοκινήτων το… βράδυ και την ολοκληρώνουν το… πρωϊ.

Πρακτικά βεβαίως αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο άλλος τσατισμένος να κοπανήσει την ευγενή φάτσα του υποψήφιου στην άσφαλτο, αλλά αυτό δεν αποτρέπει, αντιθέτως ενισχύει την ρύπανση.

Ή αν δεν γίνεται αυτό και σε συνδυασμό με αυτό, να γίνεται το άλλο. Να πλακώνουν οι υποψήφιοι σε ένα χωριό και φεύγοντας να μην έχουν αφήσει πόρτα και πόρτα, κάγκελο για κάγκελο, που να απουσιάζει το ωραιότερο πρόσωπο του κόσμου, το… δικό τους.

Εδώ βέβαια έχει αξία και η αντίδραση. Συνήθως είναι η παραγωγή βλαστήμιας, η αγανάκτηση, ψυχραιμότερα ίσως να είναι και μια ευκαιρία για κάποιους να προμηθευτούν… πάτους για τα κλουβιά των πτηνών, αν διαθέτουν οικιακή ωδική συντροφιά, αλλά υπάρχει και η αντίδραση των… Μεστών, όπως την εξήγησε ο Πρόεδρος τους Γιώργης Αργυρούδης, σε πρωϊνη παρέμβαση του στο Ράδιο αλήθεια.

Ήρθαν, είπε στο χωριό μας, οι υποψήφιοι ενός Κόμματος και φεύγοντας μας άφησαν καμιά χιλιάδα φυλλάδια χωμένα στα πιο απίθανα σημεία. Μια απίστευτη ρύπανση, αφού η τελική κατάληξη όλης αυτής της χαρτούρας είναι οι δρόμοι, οι γωνίες και σπανίως τα καλάθια απορριμμάτων.

Έκανα λοιπόν το εξής. Έβαλα ένα χωριανό, του έδωσα 50 ευρώ και τα μάζεψε ένα προς ένα, μερικά τα φωτογραφήσαμε κιόλας για να είναι σαφές το ενοχλητικό του θέματος. Αφού έγινε μια μεγάλη μάτσα φυλλαδίων, τα επέστρεψα στο συγκεκριμένο Κόμμα, λέγοντας τους: Να τα πάω στο Δήμο και να ζητήσω να σας επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ, που προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας ή τα παίρνετε πίσω να τα αξιοποιήσετε αλλού και μου δίνετε το πενηντάρικο, που κόστισε η… συλλογή;

Τι έγινε τελικά; Το είπε ο ίδιος, πάλι ραδιοφωνικά. Του ζήτησαν συγνώμη, κατάλαβαν το πρόβλημα και το πλήρωσαν και το… πενηντάρικο. Και το κυριότερο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: Και δεν θα το κάνουν ξανά, αλλά και όποιος άλλος το κάνει θα έχει την ίδια αντιμετώπιση.

 

Υ.Γ.: Έχει μια ιδιαίτερη αξία για μένα ότι το χθεσινό σημείωμα μας https://www.alithia.gr/alithina/psifizontas-na-min-xehaso-oti-den-synoreyoyme-me-velgio το ανάρτησε ο Κώστας Μαρδάς στο προσωπικό του ιστολόγιο με την παρατήρηση «Πέστα ακρίτα δημοσιογράφε Γιάννη Τζούμα !»

 

Σχετικά Άρθρα