Η σημασία της τιμής… εν ζωή, για τον Σταμάτη Κριμιζή

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 31/10/2022 - 20:24

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι αυτό που λέμε αειθαλής. Ο άνθρωπος είναι υγιέστατος, «χτυπάει» κάθε μέρα ένα πεντάρι χιλιόμετρα ποδαρόδρομο και πνευματικά είναι στην ηλικία της σοφίας.

Ισχύει δε γι’ αυτόν αυτό που αποδίδουν στον Αϊνστάιν ότι όσο περισσότερη είναι η γνώση, τόσο μικρότερο είναι το εγώ και το αντίστροφο.

Τα αναφέρω αυτά όχι μόνο για να συγχαρώ τον Δήμαρχο, για την πρωτοβουλία του να τιμηθεί ο Χιώτης Ακαδημαϊκός, αλλά γιατί αυτό έγινε εν ζωή του τιμωμένου.

Στο θέμα έχουμε αναφερθεί ξανά και επιμένουμε. Γενικά ως άνθρωποι είμαστε μικρόψυχοι. Δύσκολα συγχαίρουμε και ακόμα δυσκολότερα τιμάμε. Και επειδή κάποια στιγμή μας βγαίνει και η… υποχρέωση, τιμάμε κάποιον όταν τελειώσει η βιολογική του πορεία.

Αυτό το τελευταίο δεν το κατάλαβα  ποτέ. Το νόημα των τιμών δηλαδή, μετά θάνατον.

Βεβαίως η Χίος δεν έχει δεύτερο Κριμιζή ούτε θα ξαναβγάλει εύκολα, αλλά μήπως με την ευκαιρία της τιμής σε εκείνον και δεν αναφέρομαι μόνο στον Βρονταδούση Αστροφυσικό και μόνο στον Δήμο Χίου, είναι ευκαιρία να τιμηθούν άξιοι συνάνθρωποι μας, που διακρίθηκαν στον τομέα τους όσο ακόμα είναι εν ζωή;

Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, γιατί είμαστε και… ανάποδοι. Μπορεί να γίνει η ερμηνεία γιατί αυτός και όχι ο άλλος.

Αν μας απασχολεί όμως ας το δούμε.

Όσον αφορά δε τον Σταμάτη Κριμιζή ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του Σκηνοθέτη Γιάννη Βαμβακά, που έκανε την γνωστή ταινία για τον άνθρωπο, που επί 60 χρόνια κυνηγούσε τους πλανήτες.

Δεν ξέρω αν οι Χιώτες, μου είπε, έχετε συνειδητοποιήσει για τι μέγεθος συζητάμε. Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό το μέγεθος ενός Κριμιζή, αν καταλαβαίνουμε γενικά τα επιτεύγματα αυτού του ανθρώπου και επιστήμονα.

Και με απασχολεί γιατί περίμενα το Σάββατο στο Ομήρειο να μην πέφτει καρφίτσα.

Προφανώς μάλλον ο Βαμβακάς είχε δίκιο.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα… εγγόνια του Κριμιζή στην NASA ασχολούνται με το πώς θα εκτρέψουν έναν αστεροειδή ας πούμε που μπορεί να περάσει και να… ξύσει τη γή, γιατί αν πέσει δεν θα προλάβει κανείς μας να γίνει… πνεύμα.

Διάβαζα ότι ο λεγόμενος «αστεροειδής του Halloween» που γιορτάζεται τη σημερινή νύχτα κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, έχει εκτιμώμενη διάμετρο 330 έως 740 μέτρων και θα περάσει με ταχύτητα 84.500 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση 2,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Υ.Γ: Για να καταλάβουμε το μέγεθος Κριμιζή, ανεξάρτητα αν σχετίζεται άμεσα με τον ίδιο, αν δεν υπήρχε η επιστήμη του σήμερα θα μιλάγαμε στο… facebook με τηλέφωνα με σύρμα. Τα… θυμόσαστε;

 

 

Σχετικά Άρθρα