Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Και όμως δεν έχει… πέσει ή πως εν Χίω ζούμε κατά... τύχη

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 08/10/2019 - 19:48

Θα πεί κανείς, το αυτόν ισχύει σε όλη τη χώρα, αναλογιζόμενος στην 52χρονη Καθηγήτρια που από τον Πύργο της Ηλείας, την μετέφεραν επειγόντως για εγχείρηση καρδιάς στα… Ιωάννινα και τους πέθανε στο… δρόμο.

Συνεπώς, με συνθήκες περίθαλψης Λιβύης και μισθούς γιατρών Τυνησίας, τι περιμένεις να γίνει στην… Ευρωπαϊκή κατά τα άλλα Ελλάδα, απ’ το να παρακαλάς να μην σου τύχει.

Όμως εδώ πέρα εκτός από τα… τυχερά έχουμε και τις προκλήσεις και μια τέτοια υπάρχει στην γεφυροπλάστιγγα δίπλα στο Λιμεναρχείο, όπου ναι, προς διάψευση όλων των κανόνων στατικής και αντοχής υλικών, η εν λόγω εικονιζόμενη τσιμέντινη κολώνα της ΔΕΗ, δεν έχει πέσει να γίνει το χιλιοζύμι.

Βεβαίως, το πιο ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο που υπάρχει, καθώς ένα… πουλάκι μας πληροφόρησε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει αίτηση αντικατάστασης αλλά εδώ και τρία χρόνια δεν έχει την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Επειδή βεβαίως εμείς δεν διεκδικούμε ούτε αρχαιολογικές, ούτε ηλεκτρικές δάφνες, κάτι που κατέχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, διαθέτοντας απλά τον κοινοί νού, διερωτώμεθα.

Αν πέσει τελικά ο ρημαδιασμένος ο στύλος, μέχρι πρότινος στην σκιά του γίνονταν υποδοχή εκατοντάδων προσφύγων – μεταναστών, που υποθέτουμε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι συν τους Λιμενικούς, που τους καταμετρούν και τους προσέχουν, θα βρεθεί η άκρη γι’ αυτή την επιστημονο… τεχνική διαφωνία;

Και πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει αυτή η κατασκευή, που δεν είναι μόνη της αφού εν σειρά και προς την Φτωχιά Προκυμαία πρέπει να αλλαχθούν τρείς συνολικά στύλοι, που βρίσκονται στο ίδιο χάλι;

Ευελπιστώντας η δημοσιότητα να επιταχύνει λίγο τις εξελίξεις, προς το παρόν όσο μπορείτε αποφεύγετε τα εν λόγω σημεία, διότι σε περίπτωση πτώσης, δεν μας σώζει ούτε το κράνος, που τουλάχιστον εν Χίω και ειδικά στο κέντρο της Πόλης, συνιστάται να φορούν και οι… πεζοί.

 

Υ.Γ. Άσχετον, αλλά ο Τραμπ δεν έχει συναίσθηση, οι Αμερικάνοι όμως ως σύστημα δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα που δίνουν στους συμμάχους τους με το ξεπούλημα των Κούρδων;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 16/11/2019 - 22:04

Όπου Στρατηγός ο φίλος μου Χρίστος Δρίβας, που ανέλυσε στο Ομήρειο, σε μια μεστή ομιλία πράγματα που κατ’ ιδίαν έχουμε αναλύσει για ώρες.

Και μάλιστα σε ένα ακροατήριο, που άκουγε με θρησκευτική ευλάβεια, όχι γιατί δεν τα ήξερε, άλλωστε ήταν πασιφανές πως ήταν ψαγμένο κοινό, αλλά γιατί άκουγε μια εισήγηση γνώσεων και λογικής δομημένης… στρατιωτικά, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, είχε δηλαδή αρχή, μέση και τέλος .

Σε αντιδιαστολή με πολιτικές εισηγήσεις που έχουν αρχή, μεσαριά και… ψήφους.

Το αντικείμενο του στην ουσία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως η Τουρκία ως… αναθεωρητική δύναμη.

Αναζητήστε την ομιλία, αναφέρομαι σ’ αυτούς που δεν την παρακολούθησαν, αν και εγώ που την παρακολούθησα θέλω να την ξαναδιαβάσω, δείτε την τηλεοπτικά, βρείτε αφορμή μ’ αυτήν να ενημερωθείτε παραπέρα, αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ στα… ψιλά της σπουδαίας αυτής εισήγησης του Στρατηγού, συγχαίροντας τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, που μας χάρισε αυτή την δυνατότητα, να την παρακολουθήσουμε.

Και το κυριότερο… ψιλό είναι ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν για πολύ ακόμα τους… κουφούς.

Όχι γιατί οι Στρατιωτικοί… ξεψάρωσαν και μιλούν πλέον, αν και πάντοτε μιλούσαν φανερά σαν απόστρατοι, αλλά γιατί η πολιτική ηγεσία δεν την παίρνει πιά να τους… γράφει.

Ψιλό… ένα. Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Οι προηγούμενοι έκαναν τους παλαβούς, οι προ προηγούμενοι τους χαζούς, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει τον… κουφό.

Ψιλό… δεύτερο. Με ρουκέτες της ανάστασης δεν γίνονται πόλεμοι και εδώ δεν ψήνεται πλέον στην γειτονιά μας, αλλά… μυρίζει. Η χώρα χρειάζεται πολεμική βιομηχανία, τα οπλικά συστήματα θέλουν εκσυγχρονισμό, όχι αύριο, είπε ο Στρατηγός (προφανώς για οικονομία χρόνου άφησε απ’ έξω το στόλο) αλλά… χθές.

Ψιλό… τρίτο. Να καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών όλη η πολιτική ηγεσία και όχι μόνο οι κυβερνώντες. Ο καθένας να σταματήσει να κοιτάζει την πάρτη του.

Χωρίς χώρα δεν υπάρχει χώρος για κανέναν είπε ο Χρ. Δρίβας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν.

Ψιλό… τέταρτο. Ξεκαθαρίζοντας ότι είναι παιδί μεταναστών στην Δυτική Γερμανία άρα κάτι ξέρει από… ξενιτιά, είπε το αυτονόητο, στο οποίο δεν μπορούν οι πολιτικοί να κωφεύουν.

Να φιλοξενήσω σπίτι μου δυο - τρείς ανθρώπους. Να μπούν χωρίς να με ρωτήσουν και να τους δω καθισμένους στο σαλόνι άλλοι δυό -τρείς, αλλά… διακόσοι δεν μπορούν να ρθούν, δεν χωράνε.

Άρα χθες και όχι αύριο, πρέπει να πούμε σαν χώρα, πόσους χωράμε ή δεν χωράμε άλλους.

Το τελευταίο… ψιλό, γιατί ήταν πολλά, δεν το είπε ο Δρίβας αλλά ο… Θουκυδίδης και το ανάρτησε στην παρουσίαση του ο Στρατηγός ως… επίλογο.

«Όσοι διατηρούν την ελευθερία τους, το χρωστούν στην δύναμη τους»

 

Υ.Γ. Επειδή η Χίος είναι μικρή και… ξεραινόμαστε όλοι μεταξύ μας, δεν είδα πολλούς εν ενεργεία Αξιωματικούς να παρακολουθούν την ομιλία του απόστρατου υψηλόβαθμου συναδέλφου τους. Προφανώς τα… ξέρουν.