Χίος, Σάββατο 11 Ιουλίου

Και όμως δεν έχει… πέσει ή πως εν Χίω ζούμε κατά... τύχη

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 08/10/2019 - 19:48

Θα πεί κανείς, το αυτόν ισχύει σε όλη τη χώρα, αναλογιζόμενος στην 52χρονη Καθηγήτρια που από τον Πύργο της Ηλείας, την μετέφεραν επειγόντως για εγχείρηση καρδιάς στα… Ιωάννινα και τους πέθανε στο… δρόμο.

Συνεπώς, με συνθήκες περίθαλψης Λιβύης και μισθούς γιατρών Τυνησίας, τι περιμένεις να γίνει στην… Ευρωπαϊκή κατά τα άλλα Ελλάδα, απ’ το να παρακαλάς να μην σου τύχει.

Όμως εδώ πέρα εκτός από τα… τυχερά έχουμε και τις προκλήσεις και μια τέτοια υπάρχει στην γεφυροπλάστιγγα δίπλα στο Λιμεναρχείο, όπου ναι, προς διάψευση όλων των κανόνων στατικής και αντοχής υλικών, η εν λόγω εικονιζόμενη τσιμέντινη κολώνα της ΔΕΗ, δεν έχει πέσει να γίνει το χιλιοζύμι.

Βεβαίως, το πιο ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο που υπάρχει, καθώς ένα… πουλάκι μας πληροφόρησε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει αίτηση αντικατάστασης αλλά εδώ και τρία χρόνια δεν έχει την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Επειδή βεβαίως εμείς δεν διεκδικούμε ούτε αρχαιολογικές, ούτε ηλεκτρικές δάφνες, κάτι που κατέχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, διαθέτοντας απλά τον κοινοί νού, διερωτώμεθα.

Αν πέσει τελικά ο ρημαδιασμένος ο στύλος, μέχρι πρότινος στην σκιά του γίνονταν υποδοχή εκατοντάδων προσφύγων – μεταναστών, που υποθέτουμε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι συν τους Λιμενικούς, που τους καταμετρούν και τους προσέχουν, θα βρεθεί η άκρη γι’ αυτή την επιστημονο… τεχνική διαφωνία;

Και πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει αυτή η κατασκευή, που δεν είναι μόνη της αφού εν σειρά και προς την Φτωχιά Προκυμαία πρέπει να αλλαχθούν τρείς συνολικά στύλοι, που βρίσκονται στο ίδιο χάλι;

Ευελπιστώντας η δημοσιότητα να επιταχύνει λίγο τις εξελίξεις, προς το παρόν όσο μπορείτε αποφεύγετε τα εν λόγω σημεία, διότι σε περίπτωση πτώσης, δεν μας σώζει ούτε το κράνος, που τουλάχιστον εν Χίω και ειδικά στο κέντρο της Πόλης, συνιστάται να φορούν και οι… πεζοί.

 

Υ.Γ. Άσχετον, αλλά ο Τραμπ δεν έχει συναίσθηση, οι Αμερικάνοι όμως ως σύστημα δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα που δίνουν στους συμμάχους τους με το ξεπούλημα των Κούρδων;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 11/07/2020 - 19:37

Είναι από τα ζητήματα που αισθάνεσαι δέος.

Ποιός είμαι εγώ, που θα μιλήσω για κάτι τόσο μεγάλο, κι΄ αν το κάνω είναι επειδή θέλω να καταθέσω τη δική μου θεώρηση όχι για την πολιτική διάσταση του θέματος, αλλά για κάτι πιστεύω βαθύτερο, αυτό που στην ουσία κυριαρχεί και τα σκεπάζει όλα, σαν σκιά που μπορεί να ξεκουράσει από τον ήλιο αλλά και σαν βάρος όταν κυρίαρχο μέσα σου είναι το σκοτάδι.

Δεν θα σταθώ στο πολιτικό ζήτημα, έχει πολλάκις αναλυθεί. Το πολιτικό ακροατήριο του Ερντογάν. Η προσπάθεια του να κυριαρχήσει στον χώρο των φανατικών Μουσουλμάνων. Το διαζύγιο που μέσω αυτού και όσων τον ανέχονται παίρνει η χώρα του από τον κοσμικό πατέρα των Τούρκων, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Την σκιά που ο τελευταίος ρίχνει πάνω στον Ερντογάν, αλλά εν τέλει την σκιά του ίδιο του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά.

Αυτή είναι η δική μου διάσταση και με βαραίνει τόσο, που την γράφω ακριβώς γι’ αυτό, γιατί διαπιστώνω μέχρι στιγμής ότι το θέμα το βλέπουμε… κοσμικά γι’ αυτό και μας ξεπερνά.

Τι κάνει σήμερα ο νεοΣουλτάνος; Θριαμβολογεί για την επιστροφή του καθεστώτος μιας πρώην, την εμβληματικότερης Χριστιανικής Εκκλησίας σε Τζαμί. Το ίδιο και οι φανατικοί στην χώρα του, μαζί με τους ομοίους τους σε όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.

Και τι έγινε; Το ίδιο δεν ίσχυε 499 χρόνια πριν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφασίσει να την κάνει Μουσείο;

Κανείς δεν σκέπτεται ότι ο Κεμάλ, κάνει ότι τώρα και ο Ερντογάν;

Ο ένας το 1934 χρησιμοποίησε την σκιά του μνημείου, για να σηματοδοτήσει την στροφή της χώρας του στο φώς. Ο άλλος το 2020 κάνει πάλι το ίδιο για να γιορτάσει την επιστροφή της χώρας του στο σκότος.

Στην ουσία συνθλίβονται και οι δύο κάτω από το βάρος της Αγιάς Σοφιάς.

Αυτό ισχύσει για όλα τα έθνη, που δεν έχουν ιστορία ή αυτή που έχουν είναι βασισμένη στο γιαταγάνι και όχι στο πνεύμα και την γραφίδα.

Θριαμβολογεί ο νέοΣουλτάνος, θριαμβολογούν όλοι και είναι τόσο τυφλοί που δεν βλέπουν ότι αυτό γίνεται κάτω από την σκιά, την θεόρατη σκιά της ιστορίας.

Αλήθεια, ας απαντήσουμε όλοι σε ένα απλό ερώτημα.

Στις 24 Ιουλίου 2020 ο Ερντογάν θέλει να γιορτάσει την σωτηρία του από τους Στρατηγούς του (ποιοτικά δεν διαφέρουν) που παρ΄ ολίγον να τον στείλουν στον Αλλάχ πριν την ώρα του. Γιατί δεν το κάνει αυτό σε ένα από 3272 Τζαμιά της Πόλης; Γιατί δεν το κάνει στο Μπλέ Τζαμί, που έφτιαξε ο Σουλτάνος Αχμέτ για να ξεπεράσει σε αίγλη την Αγιά Σοφιά, που τι είναι μπροστά στο φαντασμαγορικό Μπλέ Τζαμί; Μια… θεοσκότεινη…μουντή… Εκκλησιά.

Και όμως 404 χρόνια βρίσκονται απέναντι και στο τέλος νικητής είναι αυτή.

Εκεί λοιπόν θα πάει να γιορτάσει την σωτηρία του ο Ταγίπ. Και χωρίς να το θέλει, θα αναδείξει κι’ αυτός τον κυρίαρχο. Αυτόν τον… μουντό και… σκοτεινό όγκο, ίδιον με το βάρος της ιστορίας.

Η Αγιά Σοφιά για άλλη μια φορά θα πάρει την εκδίκηση της.

 

Υ.Γ. Ότι ισχύει για τον Ερντογάν ισχύει και για τον… Πάπα. Η Αγιά Σοφιά του παρέλυσε την γλώσσα.