
Αναμένοντας να τελειώσει το Φράγμα Κόρης γεφύρι και διαβάζοντας ότι ετοιμαζόμαστε για νέες... γεωτρήσεις, είπα να μην περιμένει την έκδοση του ο νέος τόμος του βιβλίου μου "Μια σταγόνα ιστορίας της Χίου" και να χαρίσω σε όλους μας και ειδικώς στις αρχές του τόπου, την παρακάτω προδημοσίευση.
Καλή ανάγνωση.
..."Στις 17 Νοεμβρίου 1938 γίνεται ορκωμοσία νεοσυλλέκτων, ακολουθεί έρανος για το Νοσοκομείο από τους Χιώτες της Αμερικής και στη συνέχεια στην Χίο δεν ακούγονται βεβαίως καμπάνες, αφού απέναντι στον Τσεσμέ δεν υπάρχουν Εκκλησίες, ακούγεται όμως ο μέγας θρήνος.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ (σε μετάφραση ο πατέρας των Τούρκων) ο μεγάλος αναδημιουργός της Τουρκίας, ο ένας και μοναδικός ηγέτης τους, δεν υπάρχει πλέον στην ζωή.
Ο Χιακός τύπος σημειώνει:
«Ο Πατήρ των Τούρκων, όπως τον απεκάλεσε ο λαός της γείτονος φίλης Τουρκικής Δημοκρατίας, ο μέγας αναδημιουργός και αναμορφωτής της Κεμάλ Ατατούρκ υποκύψας εις το μοιραίον εν Κωνσταντινουπόλει ένθα ενοσηλεύετο, μετεφέρθη εις Άγκυραν όπου εγένετο εξόχως μεγαλοπρεπής κηδεία εν μέσω πρωτοφανών εκδηλώσεων πένθους του Τουρκικού λαού, του οποίου εγένετο επί 10 ολοκλήρους ημέρας το προσκύνημα εν Κωνσταντινουπόλει και Άγκυραν».
Στις 26/11/ 1938 ο Χιώτης νομικός και μετέπειτα Τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης επιχειρηματολογεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και η απόφαση του ηχεί σαν βόμβα, στα Εκκλησιαστικά μας πράγματα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφαίνεται ότι η εκλογή του Δαμασκηνού είναι άκυρη, συνεπώς η Ιερά Σύνοδος καλείται να εκλέξει άλλον επικεφαλής.
Αυτό γίνεται στις 15/12/1938 και ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι ο πρώην Τραπεζούντας Χρύσανθος.
Στο μεταξύ πλησιάζουν οι γιορτές και ο «Εθνικός μας Κυβερνήτης» Ιωάννης Μεταξάς κάνει την εξής έκκληση:
«Επικειμένων των εορτών, πολλοί γονείς που έχουν τα μέσα να κάμουν δώρα εις τα παιδιά των, έχω και εγώ να τους κάμω μιαν παράκλησιν. Εφ’ όσον τα παιδιά των είναι γραμμένα εις την εθνικήν νεολαίαν, να τους κάμουν ως δώρο πρωτοχρονιιάτικον μιάν στολήν νεολαίας. Έτσι διευκολύνουν και τα παιδιά των και την οργάνωσιν».
Ετσι; Πρακτικό μυαλό ο… Κυβερνήτης και δώρο ουσίας από τους γονείς (τι θα έπαιρναν στα παιδιά... κινητό;) και εκείνος γλύτωνε τα έξοδα για στολές.
Στις 18/12/1938 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου γίνονται τα εγκαίνια της Φιλαρμονικής και ο Ιταλός Μαέστρος Μαρτίνι, παρουσιάζει τους νέους εκπαιδευμένους μουσικούς της.
Η χρονιά κλείνει με κάτι συμβολικό. Η Χίος, τι σύμπτωση, ψάχνει πάλι… νερό.
Ο Καθηγητής κ. Γκώσμον, παρακληθής, όπως σημειώνει ο ίδιος σε επιστολή του στον Δήμαρχο Χίου, Λεωνή Καλβοκορέση, κατόπιν παρακλήσεως του Χιώτη λόγιου Γεωργίου Θεοτοκά, να βοηθήσει στην λύση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης, προτείνει μετά και την ικανοποιητική βοήθεια, όπως σημειώνει ο ίδιος, που είχε από τον Μηχανικό Ν. Θ. Νεστορίδη, την κατασκευή Φράγματος στην θέση Κόρης Γεφύρι "τρία χιλιόμετρα προς δυσμάς της πόλεως".
Ένας Χιώτης μάλιστα, ειδικός Μηχανικός, ο Αντώνιος Κωστάλας, φτάνει στο νησί και δίνει διάλεξη, με πρωτοβουλία του Φιλοτεχνικού Ομίλου, που εξηγεί τον μόνο τρόπο, να λύσει η πόλη και ο Κάμπος, το πρόβλημα του νερού.
Αξίζει να παρακολουθήσομε την ομιλία του, έτσι για να δούμε πόσο παλιά υπόθεση είναι το Φράγμα και από πότε το συζητάμε, χωρίς ακόμα, το 2024, που γράφονται αυτές οι γραμμές, να το έχουμε ολοκληρώσει!!!
ΝΕΑ ΧΙΟΣ 22 Δεκεμβρίου 1938
«Όταν κατά το 1927 ήρθα εις την γλυκείαν μας πατρίδα, μετά εικοσαετή απουσίαν, ο τότε Δήμαρχος κ.Κανέλλος και το Δημοτικό μας Συμβούλιον ηθέλησαν να μάθουν παρ’ εμού εάν ήτο δυνατόν να αυξηθούν τα πόσιμα νερά της πόλεως, εν ζήτημα το οποίον επέκειτο ως δεινός εφιάλτης» Αφού ο Αντ. Κωστάλας εξηγεί ότι πρότεινε την λύση του Φράγματος, αλλά οι Δημοτικές αρχές, τι σύμπτωση, έκαναν το αντίθετο, άνοιγαν δηλαδή πηγάδια (μετά εμείς το κάναμε γεωτρήσεις) εξηγεί πόσο παλιά υπόθεση είναι το φράγμα αυτό.
«Μελέτησα απλήστως τις σχετικές μελέτες και έσπευσα να επισκεφθώ της Κόρης το Γεφύρι και είδα το σημείο, όπου σχηματίζεται υδατολίμνη. Είς το σημείον τούτο θα μου επιτρέψετε να είπω χάριν της ιστορίας, πως ενεφανίσθη η ιδέα της υδατολίμνης αυτής. Ο επί Τουρκοκρατίας Νομομηχανικός Κελαβόπουλος μας πληροφορεί δι’ επιστολής δημοσιευθείσης εις την Παγχιακήν, ότι επί Διοικητού του Αιγαίου Σαδήκ Πασά μετεκλήθη εξ’ Ευρώπης ο Γενικός Αρχιμηχανικός Αιγαίου Γάλλος Ανριέ, κατά το 1897 ή 1880. Αυτός μετά του βοηθού του, Πρίγκηπος Ιακώβου Αριστάρχη Βέη, επρότεινον την δημιουργία Φράγματος.
Αργότερα κατά το 1920 ο Καθηγητής Γεωολόγος Κτενάς, μελέτησε γεωλογικώς την Χίον μετά του μαθητού του Μαξίμου Μαραβελάκη και υπέδειξαν ότι οι Χιώτες εδώ έχουν ένα θησαυρόν, αυτή ακριβώς την υδατολίμνη.
Στην συνέχεια ο έξοχος Γεωλόγος Κτενάς απέθανε προώρως και ο κ. Μαραβελάκης, σήμερον Καθηγητής εις το Πανεπιστήμιον της Θεσσαλονίκης, εδημοσίευσε κατά το 1923 την πρώτη προμελέτη επί της κατασκευής τεχνητής λίμνης» και Φράγματος στην θέση Κόρης γεφύρι.
Ο Αντ. Κωστάλας, εφόσον του ζητήσαμε τα φώτα του, είπε στην συνέχεια ως ειδικός τι πρέπει να γίνει και νομίζομε η συνέχεια είναι γνωστή. Τον ακούσαμε και συνεχίσαμε τις… γεωτρήσεις, τότε άνοιγμα πηγαδιών.
Υ.Γ.: Μπορεί να υπολογίσει κάποιος, γιατί δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά, από το 1879 έως το 2024 και... βάλε, πόσα χρόνια είναι;