Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Μια βόλτα στα… περίχωρα της ΒΙΑΛ

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 09/01/2020 - 20:23

Ελάτε σήμερα να ξεφύγουμε από το καθημερινό μας χρονογράφημα.

Ελάτε να πάμε νοερά μαζί σε ένα ρεπορτάζ στα… περίχωρα της ΒΙΑΛ, εκεί που ζούν σήμερα πάνω από 5000 άνθρωποι.

Βοηθός μας οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

Αφήστε όμως να εξηγήσω τι εννοώ… περίχωρα, διότι είναι ενδεικτικό του παλιού σχεδιασμού του προσφυγικού, που δυστυχώς παραμένει ό ίδιος, εκτός αν η σημερινή Κυβέρνηση περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Η ΒΙΑΛ είναι ένας στεγασμένος χώρος, που φιλοξενούσε αρχικά μέχρι και 1000 άτομα, μαζί με τους οικίσκους που προστέθηκαν.

Έκτοτε ο αριθμός αυξομειώνεται, την κάνουλα την γυρίζει ο Ερντογάν.

Όμως δεν φταίει για το δικό μας μπάχαλο.

Σε τι συνίσταται αυτό;

Στο ότι σταδιακά σε όλους τους στεγασμένους χώρους της ΒΙΑΛ βρέθηκαν διάφορα γραφεία υπηρεσιών, που μαζί με την περίφημη αποθήκη του Δήμου στην ουσία έχουν εκτοπίσει τους ανθρώπους στις λάσπες.

Τι γίνεται λοιπόν στην πράξη; Απλώνονται και τσαντιρώνουν μέσα στα χωράφια των άμοιρων Χαλκούσων, που έχασαν εν ψυχρώ την περιουσία τους.

Δείτε λοιπόν με προσοχή τις φωτογραφίες. Είναι σημερινές και αποτυπώνουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Μια απέραντη παραγκούπολη, που την ακούς και την… μυρίζεις.

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι ακούς αμέτρητες παιδικές φωνές. Παιδιά, αμέτρητα παιδιά παίζουν τώρα με αυτές τις καιρικές συνθήκες με… σαγιονάρες μέσα στις λάσπες και στα κάτουρα.

Αντί να βρίσκονται μέσα σε μια σχολική αίθουσα να μαθαίνουν ελληνικά, πολλά μας μίλησαν στη γλώσσα μας κι’ ας μην τους την διδάξαμε, βρίσκονται να… βοσκούν στα χωράφια.

Η δεύτερη εντύπωση είναι τα κάτουρα, η ανθρώπινη αποφορά, που σπάει τη μύτη.

Το μυστικό μας το είπαν. Κατουρούν και όχι μόνο εκεί κοντά που… κοιμούνται γιατί απομάκρυνση από τη σκηνή σημαίνει και άλλος ένοικος, που ξαφνικά είδε ανοικτά και μπήκε.

Αποφορά λοιπόν και λασπουριά, ρούχα απλωμένα στα δένδρα, άνθρωποι χωμένοι στη γή σαν τα ποντίκια, αυτοσχέδιες φωτιές, αυλάκια παντού γεμάτα νερά, κάτουρα, σκουπίδια, λάσπη, λάσπη, λάσπη και πάλι λάσπη.

Δεν περιγράφω άλλο, ας μιλήσουν οι φωτογραφίες.

Και επειδή θα ακουστούν πάλι διάφορα και θα συνεδριάσει ξανά – μανά το Δημοτικό Συμβούλιο κ.λ.π. θα πω και εγώ μια γνώμη και ας… σταυρωθώ.

Υπάρχει ένα κυβερνητικό σχέδιο που μέχρι στιγμής δεν είδαμε.

Δεν τα ξέρουμε όλοι όλα και είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα δεν το θέλουμε στην πόρτα μας.

Αυτή όμως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν μπορούν να ζούν άνθρωποι έτσι, δεν μπορεί άλλο το Χαλκειός να σηκώνει αυτό το σταυρό.

Από την άλλη μια πόλη 4000 ανθρώπων, δεν μπορεί να την αντέξει το νησί και αυτή δεν μπορεί να είναι στο χειρότερο κλιματολογικά σημείο της.

Άλλωστε ο Κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τις κλειστές δομές.

Προηγούνται, έλεγχος συνόρων, γρήγορη απονομή ασύλου, μεταφορά στην ενδοχώρα και… Κλειστές δομές.

Έχουμε Ιανουάριο, έχουμε σχεδόν τρείς νεκρούς μεταφορικά μήνες. Ας αδειάσει το νησί και ας γίνει μια κλειστή δομή 500 – 1000 ανθρώπων εκεί που θα πούμε.

Άν δεν πούμε, πρέπει να το πεί η Κυβέρνηση. Αλλιώς συγνώμη που το λέω φωναχτά, λέμε όλοι ΒΙΑΛ ή μάλλον… περίχωρα της ΒΙΑΛ.

 

Υ.Γ. Ξαναδείτε τις φωτογραφίες.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!