Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Ο κόσμος και η ελληνική… καρακοσμάρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 18/02/2019 - 19:16

Τελειώσαμε με τις μεταγραφές από το πρώην ΠΑΣΟΚ στον Σύριζα; Τι έγινε με το δάνειο του Πολάκη;

Ποια μαγαζιά έσπασε σήμερα ο Ρουβίκωνας; Ποιά είναι τα τελευταία ποιητικά αποφθέγματα του Καμμένου;

Πότε θα πάρει την αγνώστου αριθμού νέα άδεια του ο… ισοβίτης Κουφοντίνας; Με αυτά ασχολούμαστε στον κόσμο της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα οι ηγέτες της γης βρίσκονται στο Μόναχο εξετάζοντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Τα πράγματα αλλάζουν τόσο πολύ πού οι Γερμανοί απαντούν σε σχετική δημοσκόπηση ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ του Τράμπ.

Ταυτόχρονα αποχή από τα σχολεία τους πραγματοποιούν μαθητές σε όλη τη βρετανική επικράτεια, στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι μαθητές διαβάζουμε συνέρρευσαν κατά χιλιάδες έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο με βασικό σύνθημα «Σώστε τον πλανήτη μας».

Ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να λάβει δραστικά μέτρα.

Στις δράσεις συμμετέχουν μαθητές από 60 πόλεις της Βρετανίας.

Η κίνηση των μαθητών ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία της 15χρονης Σουηδής Γκρέτα Θούνμπεργκ, η οποία το Σεπτέμβριο δεν πήγε στο μάθημά της αλλά πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο κατηγορώντας τη χώρα της, ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Μετά απ’ αυτούς την σκυτάλη πήραν οι μαθητές του Βελγίου.

Σκεφτόμαστε στην Ελλάδα οι μαθητές να κάνουν αποχή όχι γιατί δεν πάνε… εκδρομή αλλά γιατί αγωνιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Με όσα συμβαίνουν λες και δεν ζούμε στο ίδιο σύμπαν ή για να το δούμε πιο ψύχραιμα εμείς ζούμε στην καρακοσμάρα μας και αυτό δεν αφορά μόνο τους κυβερνώντες.

Με αυτές τις σκέψεις αναλογίζεσαι αν θα σκύψει κανείς σοβαρά στα στοιχεία που δείχνουν ότι χάνουμε και τους τούρκους τουρίστες, όπως χάνουμε και το ένα μέτρο νερό που έπεσε μέχρι στιγμής στο νησί, για εμπλουτισμό… θαλάσσης, ώστε να παράγουμε εν συνεχεία νερό… λάτρας, πληρωμένο σε χρυσό.

Υ.Γ.: Αυτή την εβδομάδα κανείς δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο Χίου, ανησυχώ…

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:28

Να διευκρινίσουμε κάτι.

Δεν υπάρχει Δήμαρχος χωρίς προσφορά, τέτοια μάλιστα που έχει σχέση εκτός από το όραμα και την όρεξη του, από την ομάδα που έχει γύρω του, το νομικό πλαίσιο που κινείται και το προσωπικό που έχει στη διάθεση του.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι ο καθένας δίνοντας την σκυτάλη στον άλλο, πάει μερικά θέματα πιο μπροστά, προσθέτει παράλληλα και με το δικό του… στυλ στην ταχύτητα των πραγμάτων, κάτι πολύ βασικό αν θέλουμε το… μπροστά να έχει διάρκεια μήνα, έτους κ.λ.π. γιατί καμιά φορά μπορεί να πιάσει και την… δεκαετία!

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι με ένα παράδειγμα.

Οι διπλοί στύλοι της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ, για τους πολίτες καμιά σημασία δεν έχει, παρέμεναν σε κατάσταση… χυμένων εντέρων στην πλατεία Πολυχρονοπούλου από την 12η Νοεμβρίου 2019!

Μετά από σχετικό δημοσίευμα στις 26 Μαϊου 2020, την 1η Ιουνίου 2020 το πρόβλημα λύθηκε ως δια μαγείας. Λύθηκε όσον αφορά το σκέλος της ΔΕΗ γιατί τα… χυμένα άντερα αφορούν την εργολαβία του έργου.

Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε εμείς και δεν μπορεί ο Δήμαρχος; Όχι βεβαίως, άλλωστε και εμείς κόντευε να κλείσει δίχρονο η πληγή, και αν δε με σταμάταγε να με τσιγκλήσει ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, έτσι θα ήταν ακόμα.

Είναι γεγονός ότι δεν προλαβαίνουμε, πολλά τα προβλήματα, πολλές οι πληγές, συνηθίσαμε στην κακογουστιά όπως συνηθίσαμε και στις καθυστερήσεις.

Εδώ όμως χρειάζεται ο Σταμάτης Κάρμαντζης να βάλει την δική του πινελιά και αυτή έχει σχέση με τον χρόνο ανοχής στον… χρόνο.

Με τις υπηρεσίες από πάνω τους, οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το έργο που πρέπει και έχουν συμφωνήσει, όμως πολύ καλά ξέρουμε το δύσκολο αυτό συνάφι, από ένα μεγάλο έργο, μέχρι το βάψιμο μιας… πόρτας, έχει μαλώσει με το… χρόνο ή για να το γράψουμε πιο… κομψά τον μετρά σε άλλη διάσταση.

Μένουμε ξανά στην πλατεία Πολυχρονοπούλου. Αξίζει ο Δήμαρχος να ζητήσει από πότε αυτό το ρημαδιό βρίσκεται για παράδειγμα μπροστά στο γραφείο τουρισμού του Δήμου!

Αξίζει να ρωτήσει τους δικούς του υπαλλήλους σ’ αυτό, πόσους ανθρώπους έχουν περιθάλψει ως… τραυματίες, πέραν της εικόνας που δίνει στον μισό ξένο που μας απόμεινε, η εικόνα του γραφείου… τουρισμού, που η πρόσοψη του παραπέμπει σε ρημαδιό.

Κοντολογίς δεν θα κάνω εγώ… μάθημα στον Δήμαρχο, που παρεμπιπτόντως έχει και σήμερα τα γενέθλια του και να είναι πάντα υγιής και δημιουργικός.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης έχει ισχυρό ένστικτο και ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει.

Θα πρέπει να βάλει ημερομηνία ολοκλήρωσης στα έργα με τελεσίγραφο.

Βεβαίως και ένα έργο δεν πάει ρολόϊ, βεβαίως και η μία εβδομάδα μπορεί να γίνει και δύο, και μπορεί και οι στραβές, εμπλοκές, καιρικές συνθήκες να κάνουν την εβδομάδα μήνα, αλλά απ’ αυτό, μέχρι την Πολυχρονοπούλου για παράδειγμα, που κλείνουμε αισίως τα δύο χρόνια υπάρχει μια απόσταση.

Εργολάβος που έχει μαλώσει με το χρόνο, θα ξέρει ότι δεν θα ξαναπατήσει σε Δημοτικό έργο ούτε με μέσο το… Θεό. Αυτό ο Σταμάτης Κάρμαντζης έχει τον τρόπο να το κάνει, μιλώντας μαζί τους ενίοτε και σε… ξένες γλώσσες.

Περιμένουμε τις ενέργειες του, γιατί όπως καλά ξέρει δεν αρκεί να πηγαίνει το πλοίο πρέπει και το πλήρωμα να αισθάνεται χορτάτο.

 

Υ.Γ. Από τον Κωστή Μουσουρούλη έμαθα ότι ο Μανώλης Κωστίδης, ο γνωστός ανταποκριτής του Σκάϊ στην Κωνσταντινούπολη, έχει καταγωγή από τον Ζυφιά και έχει επί πολλού την Χιακή καταγωγή του. Μήπως ένας φορέας πρέπει να τον τιμήσει;