Ο Κώστας Κόκκινος και ο… Λυσίας

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 18/06/2024 - 20:26

Το είπε και το έκανε ο μια ζωή… κόκκινος, Κώστας Κόκκινος, ότι αν η αγαπημένη του ομάδα προκριθεί στην Ευρώπη θα κολυμπήσει στο λιμάνι!

Για τον Κώστα μπορεί να μιλάει κανείς ώρες, αλλά επειδή στο Καφενείο της βλακείας κάποιος τον χαρακτήρισε υποτιμητικά, θα ήθελα να αναφέρω εδώ μια παλιά ιστορία, που στους πολύ δικούς του, ξέρω πως την έχει μεταφέρει και ο ίδιος, αφού ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάτι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χαρακτηρίζω «βλακόμετρα» γιατί μπορείς να δεις ανά πάσα στιγμή πόσα γράδα πιάνει η συλλογική και ατομική βλακεία, αφού συγκαταλέγομαι στην κατηγορία αυτών που προτιμούν να γνωρίζουν παρά να εθελοτυφλούν.

Δεκαετία λοιπόν του 1970, τότε αρχίζει και η άνθηση των Φροντιστηρίων και μάλιστα τότε το βαλάντιο ήταν πολύ ακριβό, ειδικά στους Καθηγητές των Σχολείων, που έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα στην παρανομία, πριν γίνει σήμερα… θεσμός.

Εγώ ήθελα βοήθεια στα Αρχαία, όπου τα πήγαινα μεν καλά, αλλά εν όψει εξετάσεων το ήθελα το σπρώξιμό μου. Από την άλλη που να βρεθεί από τον μαστρο – Κώστα χρήμα για τις «φίρμες» οπότε όχι μόνο εγώ αλλά μια μεγάλη παρέα του Γυμνασίου Αρρένων τότε, βολευτήκαμε όπως – όπως με ένα νεαρό Δικηγόρο, που για να τα βγάλει πέρα, παρέδιδε και ιδιαίτερα μαθήματα.

Τώρα όταν λέμε μαθήματα με τον Κώστα, προσπαθήστε να το κάνετε εικόνα, στο σπίτι του στην Εγκρεμού, όπου μαζί με τα Αρχαία υπήρχαν και πρακτική εξάσκηση εκπαίδευσης σκύλων, συμβουλές κυνηγίου, καυγάδες για τον Ολυμπιακό και ανάλυση των παιχνιδιών του ΝΟΧ! Ένας αχταρμάς δηλαδή κεφιού και μάθησης, όπου όμως εγώ, και όχι μόνο, όχι μόνο αγαπήσαμε τα Αρχαία, αλλά την ώρα που οι άλλοι σπάγανε το κεφάλι τους και οι «φίρμες» έδιναν τα ρέστα τους για το ποιος θα «πιάσει» το θέμα, ο Κόκκινος είχε κολλήσει για κάποιο λόγο στον Λυσία.

Τώρα γιατί τον είχε συνεπάρει ο Ρήτορας του 5ου αιώνα στην Αρχαία Αθήνα, του οποίου από τους 230 περίπου λόγους, που εκφώνησε στα Δικαστήρια, σώθηκαν μόνο οι 34, μην με ρωτήσετε, διότι σημασία έχει ένα πράγμα: Ενώ όλοι περίμεναν άλλα θέματα, τελικά τι μας έπεσε; Ο… Λυσίας!!!

 Ο Κόκκινος, ο «άσημος» Κόκκινος, για κάποιο λόγο, έπεσε μέσα στο θέμα 100%. Ενώ οι άλλοι μετράγανε τα αποκαϊδια, εμείς μετράγαμε βαθμουδάρες. Μην φαντάζεστε, οι παλιοί θυμούνται 15, άντε 16, 17 στο θαύμα. Τότε 20 έβαζε μόνο ο κυρ Αλέκος ο Καλούδης στην Γυμναστική. Μετέπειτα ξέρω την εξέλιξη, την έχω ζήσει με τα παιδιά μου, που ένα έφερε άριστα, στο γραφτό και είδα ότι αναφέρονταν στην τηλεώραση. Τότε του είπα ότι δεν φταίει αυτός, αλλά η Πατρήδα, γιατί, μην σοκάρεστε, που εξευτέλισε μαζί με πολλά άλλα και την εκπαίδευση.

Τώρα γιατί θυμήθηκα την ιστορία του Λυσία; Μα το εξήγησα, αποτελεί την απάντηση μου σε ένα χρήστη του βλακόμετρου. Αν και το διευκρίνισα, εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου να γνωρίζω.

 

Υ.Γ: Όχι θα κάθονταν ο καπ. Παν. Τσάκος να περιμένει το «γκαβό» να ξυπνήσει. Την έκανε για την Κύπρο ή καλύτερα έφερε την Κύπρο στην Χίο και ο ΠΡΩΤΗ Ιδιωτική Ναυτική Ακαδημία και μάλιστα στο νησί μας είναι γεγονός.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα